Cheesecake štyrikrát inak
Štyrikrát hurá pre cheesecake. Pre mnohých ľudí je cheesecake jednoznačne najobľúbenejší dezert. Jeho príprave však treba venovať veľkú pozornosť, aby sa zákusok vydaril a každému chutil. Aké sú najlepšie recepty na cheesecake?
Vo svojej podstate je príprava veľmi jednoduchá a výsledok je úžasný. Recepty, ktoré sú v tomto príspevku môžu slúžiť ako inšpirácia pre začínajúcich ale aj pokročilých pekárov. Inšpirovať sa možno aj receptom na škoricový cheesecake s jablkami a vločkami. Zástancovia vegánskej či raw stravy zase ocenia recept na nepečený cheesecake.
Gaštanový cheesecake
Na prípravu budeme potrebovať tieto ingrediencie:
Na základ:
- 1 a 1/2 balíka ovsených sušienok (Zuzanky alebo Hobbits)
- 1 pl trstinového cukru (nemusí byť)
- 50 g masla
Na plnku:
- 500 g jemného tvarohu
- 1 mascarpone
- 200 g smotanu 16%
- 200 g biely jogurt
- 2 vajcia
- gaštanové pyré
- 1 pl trstinového /kokosového cukru podľa chuti
Poleva:
- horká čokoláda
- smotana na šľahanie 33 %
Postup:
Sušienky si rozdrvíme na múkovú zmes a premiešame s cukrom a roztopeným maslom. Vzniknutý korpus natlačíme rukami do formy na pečenie a predpečieme na 180 °C asi 5 minút. Medzitým si v miske vymiešame vajíčka s cukrom/sladidlom, pridáme tvaroh, mascarpone, smotanu, jogurt a gaštanové pyré.
Gaštanové pyré si nakrájame na drobné kúsky, aby sa s ním lepšie pracovalo. Tvarohovú zmes vymiešme metličkovým mixérom, aby sa všetky suroviny spojili. Predpečený sušienkový korpus necháme chvíľu vychladnúť a následne naň pridáme tvarohovú zmes. Pečieme 30 minút na 180 °C a po polhodine znížime teplotu na 150 °C a pečieme ďalších 15 minút.
Cheesecake necháme vychladnúť. Poleva je veľmi jednoduchá a rýchla. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie a zalejeme ňou kúsky čokolády. Poriadne premiešame a ganáž máme hotovú. Vytvorenou ganážou polejeme koláč a ozdobíme podľa chuti.
Extra čokoládový cheesecake s lesnými čučoriedkami a brusnicami
Budeme potrebovať tieto ingrediencie:
Na základ:
- 1 a 1/2 balíka ovsených sušienok (Zuzanky alebo Hobbits)
- 1 pl trstinového cukru (nemusí byť)
- 50 g masla
Na plnku:
- 500 g jemného tvarohu
- 1 mascarpone
- 200 g smotanu 16%
- 200 g biely jogurt
- 2 vajcia
- 100 g horkej čokolády
- 20 g masla
- 1pl trstinového /kokosového cukru podľa chuti
Poleva:
- horká čokoláda
- smotana na šľahanie 33 %
Postup:
Sušienky si rozdrvíme na múkovú zmes a premiešame s cukrom a roztopeným maslom. Vzniknutý korpus natlačíme rukami do formy na pečenie a predpečieme na 180 °C asi 5 minút. Medzitým si v miske vymiešame vajíčka s cukrom/sladidlom, pridáme tvaroh, mascarpone, smotanu a jogurt.
Rotopíme si čokoládu vo vodnom kúpli s maslom. Čokoládu necháme trocha vychladnúť a následne pridáme do tvarohovej zmesi a poriadne premiešame. Predpečený sušienkový korpus necháme chvíľu vychladnúť a následne naň pridáme tvarohovú zmes. Pečieme 30 minút na 180 °C a po polhodine znížime teplotu na 150 °C a pečieme ďalších 15 minút.
Cheesecake necháme vychladnúť. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie a zalejeme ňou kúsky čokolády. Poriadne premiešame a ganáž máme hotovú. Vytvorenou ganážou polejeme koláč a ozdobíme podľa chuti.
Makový cheesecake s bielou čokoládou
Budeme potrebovať:
Na základ:
- 1 a 1/2 balíka ovsených sušienok (Zuzanky alebo Hobbits)
- 1 pl trstinového cukru (nemusí byť)
- 50 g masla
Na plnku:
- 500 g jemného tvarohu
- 1 mascarpone
- 200 g smotanu 16%
- 200 g biely jogurt
- 2 vajcia
- 200 g maku
- 1 pl trstinového / kokosového cukru podľa chuti
Poleva:
- biela čokoláda
- smotana na šľahanie 33 %
Postup:
Sušienky si rozdrvíme na múkovú zmes a premiešame s cukrom a roztopeným maslom. Vzniknutý korpus natlačíme rukami do formy na pečenie a predpečieme na 180 °C asi 5 minút. Medzitým si v miske vymiešame vajíčka s cukrom/sladidlom, pridáme tvaroh, mascarpone, smotanu, jogurt a mak.
Predpečený sušienkový korpus necháme chvíľu vychladnúť a následne naň pridáme tvarohovú zmes. Pečieme 30 minút na 180 °C a po polhodine znížime teplotu na 150 °C a pečieme ďalších 15 minút.
Cheesecake necháme vychladnúť. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie a zalejeme ňou kúsky čokolády. Poriadne premiešame a ganáž máme hotovú. Vytvorenou ganážou polejeme koláč a ozdobíme podľa chuti.
Čučoriedkový cheesecake s horkou čokoládou
Budeme potrebovať:
Na základ:
- 1 a 1/2 balíka ovsených sušienok (Zuzanky alebo Hobbits)
- 1 pl trstinového cukru (nemusí byť)
- 50 g masla
Na plnku:
- 500 g jemného tvarohu
- 1 mascarpone
- 200 g smotanu 16 %
- 200 g biely jogurt
- 2 vajcia
- 300 g čučoriedok
- 50 ml mlieka
- 1 pl trstinového / kokosového cukru podľa chuti
Poleva:
- horká čokoláda
- smotana na šľahanie 33 %
Postup:
Sušienky si rozdrvíme na múkovú zmes a premiešame s cukrom a roztopeným maslom. Vzniknutý korpus natlačíme rukami do formy na pečenie a predpečieme na 180 °C asi 5 minút. Medzitým si v miske vymiešame vajíčka s cukrom/sladidlom, pridáme tvaroh, mascarpone, smotanu a jogurt.
V mixéri si pomixujeme čučoriedky s mliekom. Čučoriedkovú zmes pridáme k tvarohovej a premiešame. Predpečený sušienkový korpus necháme chvíľu vychladnúť a následne naň pridáme tvarohovú zmes. Pečieme 30 minút na 180 °C a po polhodine znížime teplotu na 150 °C a pečieme ďalších 15 minút.
Cheesecake necháme vychladnúť. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie a zalejeme ňou kúsky čokolády. Poriadne premiešame a ganáž máme hotovú. Vytvorenou ganážou polejeme koláč a ozdobíme podľa chuti.
Dobrú chuť!