Celozrnné výrobky a chudnutie
Celozrnné výrobky, chlieb a pečivo sa vyrábajú z múky, v ktorej je pomleté celé obilné zrno. Sú nutrične hodnotnejšie ako výrobky z bielej múky, pretože v zachovaných vrchných obalových vrstvách zrna je vláknina, vitamíny a minerálne látky.
Za celozrnný sa môže označiť len taký výrobok, ktorý obsahuje najmenej 70 percent celozrnných múk z celkovej hmotnosti výrobku. Napríklad v striedke celozrnných pekárenských výrobkov sú viditeľné zomleté kúsky obalových vrstiev zrna a na potravinovom obale je celozrnná múka v zložení uvedená na prvom mieste.
Niektoré celozrnné výrobky môžu mať rovnakú alebo aj vyššiu energetickú hodnotu ako výrobky z bielej múky. Aj napriek tomu sú pre vyšší obsah vody a vlákniny, nižší glykemický index a lepšiu sýtivosť, lepšou voľbou pri chudnutí.
Bezlepkové výrobky
Je pri chudnutí lepšie vymeniť chlieb za bezlepkový ?
Výmena chleba a pečiva za bezlepkové však automaticky neznamená chudnutie. Počas redukčnej diéty je potrebné znížiť a kontrolovať celkový príjem sacharidov, uprednostňovať sacharidové potraviny s nízkym alebo stredným glykemickým indexom a nízkou glykemickou náložou. Bezlepkové pekárenské výrobky v porovnaní s bežnými majú porovnateľný a v mnohých prípadoch aj vyšší obsah sacharidov a energie.
Majú aj vyšší glykemický index. Bezlepkové potraviny sú určené pre ľudí, ktorí trpia autoimunitným ochorením ( celiakia ), ktoré je spôsobené neznášanlivosťou lepku. Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v pšenici a iných obilninách, ako je aj žito, ovos, jačmeň a špalda.
Počas chudnutia je potrebné vždy konzumovať sacharidové potraviny s mierou a kontrolovať množstvo prijatého chleba a pečiva.
Je extrapanenský olej vhodný na chudnutie aj pri varení alebo iba na šaláty ?
Má všestranné využitie, počas chudnutia a diéty ho môžete používať nielen v studenej kuchyni, ale aj pri varení a tepelnej príprave jedla. Olivový olej má teplotnú stabilitu až do 210 °C, a preto je vhodný aj pri varení.
V porovnaní s ostatnými olejmi môže byť nevýhodou jeho vysoká cena alebo to, že jedlo pripravované na extrapanenskom olivovom oleji má veľmi intenzívnu olivovú chuť, ktorá nemusí každému vyhovovať.
Počas redukčnej diéty môžete používať všetky rastlinné oleje, ktoré sa bežne používajú pri tepelnej úprave jedla, ako je slnečnicový, repkový alebo kukuričný olej. Nezabudnite na to, že rastlinné oleje aj napriek tomu, že majú priaznivejšie zloženie mastných kyselín, majú energetickú hodnotu rovnakú ako živočíšne tuky.
V 100 gramoch tuku – a je jedno, či je rastlinný alebo živočíšny – je až 3750 kJ ! Podmienkou chudnutia je kontrola denného príjmu energie a teda aj tukov. Aj rastlinné tuky by ste preto mali používať vždy uvážene a s mierou.