Bulgur – čo je to a ako ho správne uvariť?
Bulgur je populárny nielen pre jeho výraznú chuť a pre jeho všestrannosť. Je to druh obilniny a môže byť používaný v rôznych receptoch, od tradičných jedál až po moderné kuchyne. Čo je bulgur, ako ho správne uvariť a aké sú najlepšie recepty z bulguru?
V mnohých krajoch sa bulgur považuje za základnú súčasť stravy a je často konzumovaný v kombinácii s ďalšou zeleninou, bylinkami a mäsom.
Obsah článku
Recepty z bulguru
Na svete existuje množstvo rôznych receptov z bulguru. Bulgur je možné využiť napríklad ako základ pre chutné a zdravé šaláty. Stačí doň pridať nakrájanú zeleninu a bylinky podľa vlastnej chuti.
Mnoho receptov na šaláty, v ktorých sa používa bulgur, pochádza z Blízkeho východu a obsahujú ingrediencie ako sú cesnak, koriander a šťava z citróna. Tieto šaláty sú skvelým spôsobom, ako si vychutnať bulgur ako zdravú prílohu alebo hlavné jedlo.
Bulgur možno tiež použiť na prípravu teplých jedál. Populárne sú napríklad bulgurové kotletky. Bulgur sa zmieša s nakrájanou cibuľou, bylinkami a vajíčkom, vytvarujú sa kotletky a usmažia sa na panvici alebo upečú sa v rúre. Tieto kotletky sú výbornou vegetariánskou alternatívou k mäsovým jedlám.
Ďalším zaujímavým receptom je bulgurová polievka. Bulgur sa uvarí s vývarom a pridá sa doň zelenina ako je mrkva, cibuľa, zeler alebo paradajky. Polievku môžeme dochutiť bylinkami a koreninami podľa vlastných preferencií. Táto polievka je vynikajúcou voľbou pre chladné zimné dni, pretože je lahodná, zdravá a výživná.
Bulgur so zeleninou a tempehom
Bulgur so zeleninou a tempehom je vynikajúce vegánske jedlo, ktoré kombinuje zdravé obilniny s lahodnou zeleninou a chutným tempehom. Táto jednoduchá a zdravá receptúra je vhodná pre každého, kto má rád výživné a lahodné jedlá.
Tempeh je fermentovaný sójový výrobok, ktorý je plný bielkovín a zdravých tukov. Má jemnú chuť a textúru, ktorá sa dobre hodí do tejto receptúry. Tempeh je tiež bohatý na vlákninu, vitamíny B a minerály, ako je vápnik a železo a využíva sa ako náhrada mäsa.
Ak chce niekto pripraviť bulgur so zeleninou a tempehom, potrebuj nasledujúce ingrediencie:
- 1 šálka bulguru
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 pór
- 2 mrkvy
- 1 cuketa
- 200 g tempehu
- sójová omáčka
- olivový olej
- soľ
- čerstvo namleté čierne korenie
Postup prípravy:
- Na začiatok si treba pripraviť tempeh. Nareže sa na tenké plátky a potom sa osmažia na panvici s trochou olivového oleja, až kým nezískajú zlatohnedú farbu. Tempeh sa odloží bokom.
- V hrnci sa rozohreje niekoľko lyžíc olivového oleja a pridá sa nakrájaná cibuľa a cesnak. Túto zmes treba dusiť na miernom ohni, kým sa nezmenia na mäkké a sklovité.
- Do hrnca sa pridá nakrájaný pór, mrkva a cuketa. Zeleninu treba dusiť, kým nezmäkne. Bulgur a zeleninový vývar sa pridá do hrnca so zeleninou.
- Následne je potrebné uvariť bulgur podľa pokynov na obale, až kým sa vyparí voda a bulgur zmäkne. V tejto fáze sa môže pridať sójová omáčka, soľ a čierne korenie. Keď je bulgur hotový, pridá sa opečený tempeh a jemne sa premieša.
Bulgur so zeleninou a tempehom je hotový a môže sa servírovať hneď. Tento lahodný vegánsky pokrm je skvelý ako hlavné jedlo, prípadne sa môže podávať ako príloha.
Bulgur s hubami
Ako sa varí bulgur s hubami? Začne sa tým, že sa pripravia všetky potrebné prísady. Bude potrebný:
- bulgur
- čerstvé huby (akékoľvek podľa chuti)
- cibuľa
- cesnak
- olej na smaženie
- soľ
- korenie podľa chuti
Môže sa tiež pridať ešte ďalšia zelenina, ako napríklad paprika alebo paradajka, pre ochutenie a farebnosť jedla.
Postup prípravy:
- Ako prvé by sa mal pripraviť bulgur podľa pokynov na obale, varením približne 15 až 20 minút, alebo kým sa celá voda nevyparí. Neskôr sa bulgur premieša vidličkou a nechá sa vychladnúť.
- Následne sa cibuľa a cesnak ošúpe a nakrája na drobné kúsky. Potom sa do panvice naleje olej a rozohreje sa. Pridá sa cibuľa a cesnak a orestujú sa dozlatista.
- Čerstvé huby je potrebné očistiť a nakrájať na plátky. Aj tie sa pridajú do panvice a orestujú sa. Dôležité je dodať hubám dostatok času na to, aby sa správne orestovali a získali chuť.
- Keď sú huby hotové, do panvice treba pridať vopred pripravený bulgur. Všetko sa dobre premieša a začne sa dochucovať soľou a korením podľa chuti.
- Môžu sa použiť rôzne bylinky a korenie, ako napríklad mletá paprika, kurkuma, koriander alebo citrónová šťava pre bohatšiu chuť a arómu.
Nasleduje miešanie a jedlo treba nechať povariť ešte niekoľko minút, aby sa všetky chute spojili. A bulgur s hubami je hotový!
Bulgur s kuracím mäsom
Pri príprave bulguru s kuracím mäsom sa môžu použiť rôzne prísady podľa vlastných preferencií. Niektoré z najobľúbenejších prísad sú:
- olivový olej
- cibuľu
- cesnak
- nakrájané paradajky
- papriku
- citrónovú šťavu
Postup prípravy:
- Postup prípravy sa začína opražením cibule a cesnaku na panvici.
- Potom sa pridá nakrájané kuracie mäso a pečie sa, kým nie je mäso dobre upečené a šťavnaté.
- Bulgur, ktorý sa predtým uvaril, sa potom pridá do panvice a všetko sa dobre premieša.
- Podľa chuti sa pridávajú rôzne korenie a bylinky.
Jedlo je hotové, keď je bulgur mäkký a vstrebáva všetky arómy a chute z ostatných ingrediencií. Bulgur s kuracím mäsom je ideálnou voľbou na obed či večeru a môže byť podávaný s pikantnou omáčkou, gréckym jogurtom alebo čerstvým šalátom.
Bulgurové rizoto
Na prípravu bulgurového rizota budú potrebné nasledujúce ingrediencie:
- bulgur
- cibuľa
- cesnak
- zeleninový vývar
- paradajky
- olivový olej
- kari korenie
- soľ
- čerstvá petržlenová vňať
- citrónová šťava
Postup prípravy:
- Na začiatok treba pripraviť všetky ingrediencie. Cibuľa a cesnak sa nakrája na jemné kúsky, paradajky sa olúpu a nakrájajú na malé kocky a petržlenová vňať sa jemne naseká.
- V hrnci sa zahreje trochu olivového oleja a na ňom sa orestuje cibuľa a cesnak, kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
- Potom sa pridajú nakrájané paradajky a dusia sa približne 5 až 7 minút, kým sa nerozpadnú.
- Do hrnca sa pridá bulgur a premieša sa, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Postupne treba pridávať zeleninový vývar, asi na 2 šálky bulguru 4 šálky vývaru, a je potrebné miešať, kým sa bulgur dostatočne neprevarí.
- Na konci treba bulgur ochutnať a prípadne ešte podľa chuti osoliť. Keď je bulgur mäkký a pripravený, môže sa pridať kari korenie, čerstvá petržlenová vňať a citrónová šťava.
- Bulgurové rizoto treba dobre premiešať a nechať zredukovať na miernom ohni ešte pár minút.
Bulgurové rizoto je hotové a môže sa podávať ako hlavné jedlo alebo ako príloha k mäsu alebo zelenine. Je plné chuti a vône a poskytuje zdravé a vyvážené nutričné hodnoty. Bulgur obsahuje veľa vlákniny, bielkovín, minerálov a vitamínov, čo ho robí skvelou potravinou pre zdravý životný štýl.
Bulgurový šalát
Bulgurový šalát je jedným z najobľúbenejších jedál v bulharskej kuchyni. Je chutný, zdravý a jednoduchý na prípravu. Na prípravu bulgurového šalátu bude potrebný:
- bulgur
- zelenina
- bylinky
- olivový olej
- zelenina podľa preferencií (uhorky, paradajky, cibuľa, olivy)
Mnohí ľudia tiež pridávajú do šalátu petržlenovú vňať alebo mätu, aby mu dodali ešte výraznejšiu chuť.
Postup prípravy je veľmi jednoduchý:
- Najprv sa uvarí bulgur podľa inštrukcií na obale. Bulgur sa nechá vychladnúť a zatiaľ sa pripraví zelenina.
- Je potrebné umyť uhorky a paradajky a nakrájať ich na malé kúsky. Cibuľu treba tiež nakrájať na tenké plátky. Ak má niekto rád olivy, môže ich pridať do šalátu.
- Keď je bulgur dostatočne vychladnutý, zmieša sa so zeleninou a bylinkami vo veľkej miske.
- Pridá sa olivový olej a ďalšie prísady podľa chuti, ako je soľ, korenie, citrónová šťava alebo ocot.
Netreba zabudnúť pred podávaním šalát ochutiť, aby sa dosiahla správna rovnováha chutí.
Ako sa varí bulgur na sladko?
Bulgur sa vo väčšine prípadov pripravuje na slano, no taktiež existuje aj variant prípravy bulguru na sladko.
Ingrediencie:
- bulgur
- mlieko (pomer mlieko a bulgur 2:1)
- sladidlo podľa výberu (med, cukor, javorový sirup)
- korenie (klinčeky, škorica, vanilka)
- sušené ovocie
Postup prípravy bulguru na sladko:
- Prvým krokom je uvarenie vody alebo mlieka v hrnci. Množstvo tekutiny závisí od množstva bulguru, ktoré sa plánuje použiť. Keďže sa pripravuje bulgur na sladko, môže sa do vody alebo mlieka pridať aj sladidlo podľa chuti.
- Vhodným sladidlom môže byť med, cukor, javorový sirup alebo agátový sirup. Keď sa tekutina začne variť, do hrnca sa pridá bulgur. Treba ho dobre premiešať a znížiť teplotu na mierny plameň. Bulgur je potrebné nechať variť pod pokrievkou a pravidelne premiešať, aby sa zabezpečilo rovnomerné varenie.
- V prípade potreby je možné pridať viac tekutiny, aby sa bulgur dostatočne uvaril. Celý proces by mal trvať približne 10 až 15 minút, avšak skutočný čas varenia sa môže líšiť v závislosti od typu bulguru a predvarenosti. Bulgur je potrebné sledovať, aby sa nerozvaril alebo nezostal tvrdý.
Keď je bulgur dostatočne mäkký a absorboval väčšinu tekutiny, je pripravený na servírovanie. Môže sa ozvláštniť pridaním klinčekov, škorice, vanilkového extraktu alebo sušeného ovocia. Treba skúsiť experimentovať a pridať tie ingrediencie, ktoré človeku najviac chutia.
Čo je bulgur?
Bulgur je tradičné obilie, ktoré je veľmi populárne v mnohých častiach sveta. I keď pochádza z Blízkeho východu, stal sa obľúbeným a často používaným zrnom v ďalších kuchyniach – vrátane stredomorskej a balkánskej. Krajiny ako Turecko, Sýria, Libanon a Irak sú považované za pôvodné domoviny bulguru.
Jedným z najzaujímavejších aspektov bulguru je jeho príprava. Proces výroby začína namočením celých pšeničných zŕn do vody. Po krátkej dobe sú zrná uvarené a potom vystavené slnečnému žiareniu alebo sú sušené v peci. Táto metóda zachováva množstvo živín a vlákniny, čo robí bulgur výživnou potravinou.
Po vysušení sa bulgur podrví na rôzne veľké kúsky. Tie sa potom vytriedia podľa veľkosti, a preto sa bulgur v obchodoch predáva v rôznych podobách.
Jednou z hlavných výhod bulguru je jeho vysoký obsah vlákniny. Tá má dôležitú úlohu pri regulácii trávenia a udržaní zdravej črevnej flóry. Okrem toho vláknina prispieva k dlhodobej sýtosti, čo môže pomáhať pri redukcii telesnej hmotnosti a kontrole hladu. Bulgur je tiež výborným zdrojom živín, vrátane vitamínu B, horčíka, železa a zinku.
Vďaka nutričnej hodnote a jednoduchej príprave je bulgur vhodným doplnkom do rôznych jedál. Môže byť základom pre šaláty, prílohy alebo hlavné jedlá.
Práve výborná nutričná hodnota a jednoduchá príprava sú dôvodom, prečo stojí za to bulgur zaradiť do jedálnička. Bez ohľadu na to, či bulgur pripravuje začiatočník alebo skúsený kuchár, bulgur určite ponúkne do jedálnička niečo nové a zaujímavé.
Príprava bulguru – ako správne uvariť bulgur?
Príprava bulguru je veľmi jednoduchá a rýchla. Na začiatok je potrebné si zvoliť správny pomer bulguru a vody. Všeobecne platí pomer bulguru a vody 1:2. Ak sa teda pripravuje jedna šálka bulguru, je potrebné pridať 2 šálky vody.
Ako správne uvariť bulgur?
- Prvým krokom je vloženie bulguru a vody do hrnca. Zmes sa nechá krátko odstáť, aby sa bulgur namočil.
- Potom ho možno začať variť, pričom sa bulgur zvyčajne varí približne 20 minút, no presný čas môže závisieť od typu bulguru. Preto je vhodné vždy prečítať návod na obale pre konkrétny typ bulguru.
- Keď je bulgur uvarený, možno ho ochutiť ešte ďalšími prísadami podľa preferencií, ako sú bylinky, olivový olej, citrónová šťava, orechy či zelenina.
- Bulgur možno servírovať ako prílohu k rôznym hlavným jedlám z mäsa, ryby či zeleniny, alebo ho pridať do rôznych šalátov.
Výhodou bulguru je, že veľakrát ho stačí len nechať napučať vo vode a zmiešať ho s ďalšími ingredienciami bez následného tepelného spracovania. V takomto prípade je príprava bulguru naozaj jednoduchá. To avšak závisí od typu používaného bulguru, pričom spôsob prípravy bude vždy napísaný na obale potraviny.