Ako nakupovať tie isté potraviny, ale lepšie!
Tento článok obsahuje niekoľko tipov a rád, ako nakupovať obľúbené potraviny, ale lepšie a zdravšie. Tieto zdravšie varianty potravín sa môžu pozitívne odraziť na fyzickom a psychickom zdraví.
Zdravie človeka je odrazom toho, čo počas dňa skonzumuje. Každý by si mal preto dať záležať na potravinách, ktoré si kupuje. Ako si vyberať potraviny tak, aby boli kvalitné, zdravé a čo najvýživnejšie?
1. MÄSO
ÁNO: hovädzie a bizónie mäso kŕmené trávou, organické kuracie a morčacie, bravčová panenka
NIE: hovädzie kŕmené obilninami, mleté mäso, predpripravené a naložené kuracie a morčacie, bravčová údená šunka
Každý by sa mal snažiť hľadať organické zdroje mäsa, nie antibiotikami natlačené kusy zo zvierat, ktoré nevideli denné svetlo. V tomto prípade ide naozaj viac o zdravie ako o vzhľad. Tiež sú lepšie chudé časti mäsa (najmä hovädzieho), ako sú top sirloin (sviečková) alebo flank steak.
Určite by sa ľudia mali vyhýbať mletému mäsu a polotovarom, keďže vo väčšine prípadov ide o kusy nekvalitného „mäsa“ polepené dokopy, zakonzervované, dosolené a prípadne ešte aj dofarbené.
2. ORECHY
ÁNO: raw forma orechov a semien
NIE: pražené a solené, prípadne inak dochucované orechy a semená
Orechy patria k najzdravším potravinám vôbec, takže by bol nezmysel vynechávať ich zo svojho jedálnička. Prečo ale takto kvalitnú vec kaziť prísadami? Nadmerný príjem soli sám o sebe neprospieva organizmu a pražené orechy obsahujú nebezpečné trans-mastné kyseliny, čo je asi najnezdravšia forma tukov, akú môže človek do tela dostať. Takže jednoduché pravidlo – zostať raw.
3. MLIEČNE VÝROBKY
ÁNO: plnotučné mlieko, plnotučný grécky jogurt, kvalitný tučný syr
NIE: nízkotučné odstredené mlieko, nízkotučný ovocný (príp. inak dochutený) jogurt, nízkotučné syry
Pokiaľ už človek siahne po mliečnych výrobkoch, určite by mal hľadať poctivé tučné varianty, či už ide o mlieko, jogurt alebo syr. Odporúča sa konzumovať také, čo neboli spracované inak ako pasterizovaním, pretože každá ďalšia úprava (ako napr. odtučňovanie) spôsobuje okrem iného aj úbytok potrebných nutrientov, ktoré sa v mliečnych výrobkoch nachádzajú.
Sladké jogurty sú kategória sama o sebe. Ovocie, vanilka alebo čokoláda by mali byť na drvivej väčšine obalov v úvodzovkách, keďže sa takmer spravidla jedná o lacné náhrady a sladidlá. Je preto lepšie kúpiť biely jogurt a dochutiť si ho sám.
4. OBILNINY
ÁNO: klíčkový chlieb, ovsené vločky, quinoa, freekeh pšenica
NIE: viac a celozrnný chlieb, sladené cereálie / müsli, biela ryža
Zatiaľ čo klíčkový chlieb sa vyrába z práve vyklíčených klasov a ide v podstate o „zeleninu“, do väčšiny viac a celozrnných druhov pečiva sa pridáva extra cukrový alebo kukuričný sirup. Ovsené vločky sú tiež výbornou a zdravou alternatívou.
Keď však niekto kupuje krabicové cereálie a iné müsli mixy (najmä pražené), môže očakávať aj extra dávku cukru, farbív a iných prísad, pričom nutričná hodnota samotných cereálií sa každým ďalším spracovaním zhoršuje.
5. RYBY
ÁNO: sumec, platesa, voľne žijúci pacifický losos, tuniak (aj z konzervy, ale na vode)
NIE: dovážané mahi-mahi alebo mečúne, umelo chovaný atlantický losos, žralok
Pri rybách je ideálne uprednostňovať voľne žijúce druhy pred tými umelo chovanými, pretože majú vo všetkých ohľadoch lepšie nutričné vlastnosti. Ak to však nie je možné, treba sa zamerať na to, či náhodou ryba nepochádza z kontaminovaných vôd (áno aj v takých sa uskutočňuje výlov).
Ďalším je morálne hľadisko, a teda či v oblasti, z ktorej ryba pochádza, nie je daný druh lovený nad únosnú mieru.
6. SLADIDLÁ
ÁNO: med, čistý javorový sirup, melasa, agáve sirup
NIE: rafinovaný biely cukor, umelé sladidlá
Či už ide o prírodné alebo umelé sladidlá, stále sa jedná o cukor, teda treba ich konzumáciu obmedzovať. Pokiaľ však chce človek naozaj niečo dochutiť, určite by mal siahnuť po prírodných formách. Tie obsahujú tiež niektoré vitamíny (B,C,K) a minerály ako horčík, či železo a tiež majú probiotické vlastnosti. Keď už cukor, nech má aj nejaké zdravotné benefity.