Večer v meste: Aké jedlo si objednať?

Keď sa večer zotmie, mnohí radi vyrazíme do reštaurácie na dobrú večeru alebo na pohár vína s kamarátmi. Ideálnym miestom na večer strávený v meste je centrum, no existuje oveľa viac tipov kam na výlet v Košiciach či v inom meste.

Ak počas týždňa jeme prevažne vegetariánske jedlá, naskytne sa otázka, čo si v typických reštauráciách, fast foodoch alebo pouličných stánkoch objednať. Niekedy nás rozmýšľanie môže zdržiavať, preto ponúkam zopár osvedčených tipov:

Hrianky, predjedlá (Bruschetty, Šalát Caprese, …)

Reštaurácie v jedálnom lístku často ponúkajú ako predjedlo chrumkavé Bruschetty (hrianky na taliansky spôsob) obložené napríklad paradajkami, mozzarellou a poliate olivovým olejom. V predjedlách môžeme skúsiť pohľadať aj šalát z mozzarelly a paradajok, posypaný bazalkou (Šalát Caprese – šalát z ostrova Capri).

Polievky (Dubákový krém, cesnaková, paradajková, zeleninová polievka, …)

Polievka počas väčšiny roka zahreje – môže to byť napríklad dubákový krém, cesnaková, paradajková alebo polievky na kyslo ako zemiaková a fazuľová.

Vegetariánske jedlá v reštaurácii (Grilovaný syr, rizoto, … )

Ponuka v reštaurácii býva pestrá a kuchári celkom rýchlo pripravia grilovaný syr ako hermelín alebo oštiepok so zemiakmi, zeleninové alebo šampiňónové rizoto, grilovanú zeleninu alebo šampiňóny.  Ak máme chuť na šalát môže to byť napríklad miešaný šalát so syrom.

V pizzérii (Pizza štangle, Pizza Con Funghi, Vegetariánska pizza, …)

V pizzérii si zákazník sám môže navoliť, aké bude zloženie objednanej pizze, takže využitie fantázie je viac ako na mieste. Pravá talianska pizza napríklad Estiva, akú pripravujú na námestí v Ríme, sa pripravuje s mozzarellou, paradajkami a rukolou. Väčšina pizzérií ponúka obyčajne pizza štangle s dresingom, pizzu con fungi (s hríbami) alebo aj vegetariánsku pizzu. 

Cestoviny v Talianskej reštaurácii (Cestoviny Aglio Olio, …)

Výborné cestoviny bývajú chutne pripravené Spaghetti Aglio Olio (cesnak, chili, olivový olej) ďalej cestoviny s pikantnou paradajkovou omáčkou alebo bazalkovým pestom (bazalka, oriešky, olivový olej) a iné cestoviny so syrovou alebo hríbovou omáčkou.

Vo vinárni (Syrová misa s olivami, …)

In vino veritas – vo víne je pravda a tiež si pri ňom môžeme pochutnať na mise s rôznymi nakrájanými druhmi syra, olivami a chlebíkom.

V Ázijskej kuchyni (Opekané ryžové rezance, Uhorkové sushi… )

V meste čoraz viac narazíme aj na exotickú kuchyňu a tu nájdeme často už hotové opekané ryžové rezance alebo zeleninové sushi so sójovou omáčkou napríklad uhorkové.

Pouličné stánky (Falafel, opekané zamiaky, … )

Zo stánku si so sebou môžeme odniesť napríklad falafel – zeleninovú fašírku s kari na spôsob sendviča alebo opekané zemiaky. Ďalšie články

Ak sa ocitnete večer napríklad v Antverpách, výber jedla môže byť vzrušujúcim zážitkom! Toto belgické mesto ponúka širokú škálu kulinárskych špecialít, od klasických hranoliek s omáčkou po sofistikované misky s morskými plodmi.

Antverpy sú tiež známe svojimi priestrannými reštauráciami, kde si môžete vychutnať skvelé jedlá s belgickým pivom. Skúste si objednať lokálny špecial – napríklad Antwerpský filet americain (jemne mleté hovädzie mäso s prílohou), ktorý je obľúbený medzi miestnymi gurmánmi.