Recept: Caprese – šalát z ostrova Capri
V lete je na námestí Piazza Umberto I rušno hneď zrána. Nájznámejšie námestie talianskeho ostrova Capri má iba zopár desiatok metrov a tie zapĺňajú vonkajšie stoly kaviarní. Skoro ráno sa tu domáci cestou do práce zastavia na rýchlu kávu a raňajky alebo si čítajú noviny a popritom sa zhovárajú so známymi. Poobede je to miesto, kde sa stretáva celý ostrov – domáci aj turisti.
Ostrov Capri bol v minulosti známym letoviskom európskych umelcov, spisovateľov a iných osobností a aj dnes vedú z námestia úzke uličky k prepychovým obchodom a reštauráciám.
Ďalej od ruchu ulice leží opačná strana ostrova na ktorú sa dá prejsť pešo približne za hodinu. Túto stranu zdobia olivovníky a dá sa odtiaľto zahliadnuť prírodný útvar, ktorý je pre Capri typický – dve vápencové skaly vyčnievajúce nad morom. Celý ostrov tvorí vápenec a bočné skaly ktoré siahajú do výšky viac ako 500 metrov.
Recept
- 3 paradajky
- mozzarella 250 g (dve balenia po 125g)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 kopcová kávová lyžička čerstvej alebo sušenej bazalky
- soľ
- čierne korenie alebo zmes korenia
Postup
- Paradajky a mozzarellu nakrájame na plátky.
- Pridáme 2 PL olivového oleja a 1 KL bazalky.
- Posolíme soľničkou a pridáme trochu čierneho korenia.
- Všetko opatrne premiešame tak, aby sa paradajky nerozpadli.
- Na tanier naservírujeme striedavo paradajky a mozzarellu.