5 dôvodov, prečo máte stále hlad. Keď odstránite toto, prestanete myslieť na jedlo a zastavíte prejedanie.
Pokiaľ nemáte pásomnicu, podľa výskumu bude váš hlad bude spôsobený jedným z nasledujúcich faktorov. Pozrite sa, ktoré to sú a možno sa zbavíte neustáleho nutkania niečo jesť
1) Nedostatok spánku
Nedostatok spánku môže byť dôvodom, prečo vyhľadávate celý deň jedlo. Výskumníci z Kings College London zistili, že spánok v rozmedzí 5 hodín je o 385 kalórií náročnejší ako 8-hodinový. To znamená, že vaše telo sa snaží svoju energiu doplniť počas nasledujúceho dňa. Nedostatok spánku v dlhodobom meradle môže viesť k nárastu hmotnosti. Preto pokiaľ spíte málo a cítite sa stále hladní, doprajte si viac odpočinku.
2) Nuda alebo stres
Pokiaľ sa okolo vás nič moc nedeje a pociťujete jednotvárnosť, aj toto môže byť dôvod vášho hladu. Váš organizmus intuitívne vyhľadáva nezdravé jedlá, ktoré dokážu rýchlo zvýšiť hladinu serotonínu, a tým vás vytrhnúť z jednotvárnosti.
Akútny stres chuť jesť znižuje, naopak ten chronický, všadeprítomný, nás núti stále niečo zobať. Ak ste v strese, vaše telo produkuje kortizol, ktorý môže zvyšovať chute do jedla. Naučte sa relaxovať a uvedomte si, že jedlo vás stresu nezbaví – naopak budete vystresovaní viac, pretože budete priberať.
3) Hlad je preoblečený smäd
Nielenže dostatočné pitie nesladených a neochutených tekutín pomáha chudnúť, ale rovnako dehydratácia často napodobňuje pocit hladu. Ak ste práve jedli a stále ešte cítite hlad, vypite pohár vody predtým, než znova siahnete po ďalšom jedle a uvidíte, či vaše túžby po jedle náhodou nezmiznú.
4) Nepravidelná strava
Organizmus miluje pravidelnosť. Keď jete nepravidelne, telo nevie, kedy dostane ďalší prídel energie, a preto po nej prahne neustále. Začnite jesť po 3 hodinách a problém je vyriešený.
5) Jednoduché cukry a málo tukov v strave
Pankreas po konzumácii jednoduchých cukrov (napr. sladkostí, bieleho pečiva) vypustí do tela veľké množstvo inzulínu, ktorý spôsobí, že vysoká hladina cukru v krvi rýchlo klesne a dostaví sa opäť pocit hladu. Neprovokujte pankreas jednoduchými cukrami, jedzte potraviny s nízkym glykemickým indexom a máte napoly vyhraté.
Nízkosacharidové diéty síce fungujú, ale organizmus si po určitej dobe svoju dávku vyžiada. Ak sa stravujete týmto spôsobom, raz za čas podiel komplexných sacharidov v jedálničku navýšte, aby ste zamedzili neustálym chutiam na sladké i pocitu „nedojedenia“.
Zdravé tuky majú schopnosť znížiť glykemický index pokrmu, vyživia telo a prispejú k pocitu sýtosti. Tukom sa rozhodne nevyhýbajte, a ak vás stále trápi hlad, zaraďte na svoje menu viac orechov, semienok, rastlinných olejov i avokádo.