Zásnubný prsteň – zlatý, strieborný, diamantový, jednoduchý

Zásnuby sú jedným z najkrajších a najpamätnejších momentov v živote. Výber správneho zásnubného prsteňa je kľúčovým krokom k dokonalému zasnúbeniu. Nezáleží na tom, či človek hľadá jednoduchý zásnubný prsteň alebo zlatý zásnubný prsteň s diamantom, nájsť ten pravý môže byť výzvou. Ako vybrať ideálny prsteň a na čo všetko treba myslieť?


Obsah článku


Ako vybrať zásnubný prsteň?

Výber zásnubného prsteňa je dôležitým krokom, pretože ide o symbol lásky a oddanosti, ktorý bude partnerka nosiť po celý život. Tu je niekoľko tipov, ktoré pomôžu pri výbere toho správneho prsteňa:

Štýl a preferencie:

  • Venovať pozornosť šperkom, ktoré už partnerka nosí. Aký typ kovu a kameňov má rada? Uprednostňuje jednoduché a elegantné dizajny alebo výrazné a extravagantné kúsky?
  • Nenápadne sa porozprávať s jej kamarátkami alebo členmi rodiny, ktorí poznajú jej štýl a preferencie.

Rozpočet:

  • Zásnubný prsteň sa pohybuje v širokej cenovej škále. Pred začatím hľadania si treba stanoviť realistický rozpočet. Cena za zásnubný prsteň nie je to najdôležitejšie. Oveľa dôležitejšie je, aby sa páčil partnerke a aby symbolizoval spoločnú lásku.

Typ kovu:

Najčastejšie používané kovy na zásnubné prstene sú zlato, platina a striebro. Každý kov má svoje výhody a nevýhody:

  • Zlato: Je to najobľúbenejší kov na zásnubné prstene, pretože je odolné, krásne a lesklé. Zlato je dostupné v rôznych farbách, ako napríklad žlté, biele a ružové.
  • Platina: Je to drahší kov ako zlato, je tiež odolnejší voči poškriabaniu. Platina má prirodzene biely lesk, ktorý je obľúbený u mnohých žien.
  • Striebro: Je to najlacnejší z troch kovov, je tiež najmenej odolný. Striebro má tendenciu časom tmavnúť, takže sa bude musieť častejšie čistiť.

Typ kameňa:

  • Najčastejším kameňom v zásnubných prsteňoch je diamant. Diamanty sú symbolom lásky, vernosti a večnosti. Existuje mnoho rôznych typov diamantov, ktoré sa líšia brúsením, farbou, čistotou a karátovou váhou.
  • Okrem diamantov sú obľúbené aj iné drahokamy, ako napríklad zafíry, rubíny, smaragdy a opály. Pri výbere kameňa je dobré zvážiť farbu, ktorú má partnerka rada, a jej osobnosť.

Vyberať treba aj krabičku na prsteň, ktorá je pekná a elegantná. Krabička by mala zodpovedať štýlu prsteňa a osobnosti partnerky.

Snubný prsteň – akú kúpiť veľkosť?

Vybrať správnu veľkosť snubného prsteňa je rovnako dôležité ako samotný dizajn prsteňa. Snubný prsteň musí dokonale sedieť, aby bol pohodlný na nosenie a bezpečný, aby sa nezosunul z prsta. Tu je niekoľko krokov a tipov, ktoré pomôžu určiť správnu veľkosť snubného prsteňa.

  1. Meranie prsta v správnom čase dňa: Prsty majú tendenciu meniť veľkosť počas dňa v závislosti od teploty a aktivity. Najlepšie je merať prst večer, keď sú prsty najhrubšie.
  2. Zvážiť teplotu: Prsty sú tenšie, keď je zima a hrubšie, keď je teplo. Snažiť sa merať prst pri izbovej teplote.
  3. Opakované meranie: Pre presnosť merania zopakovať proces niekoľkokrát a pri rôznych časoch dňa.

Metódy merania veľkosti prsteňa

  1. Použiť merací prúžok alebo šnúrku:
    • Zabaliť prúžok papiera alebo šnúrku okolo prsta, kde sa bude nosiť prsteň.
    • Označiť miesto, kde sa prúžok alebo šnúrka prekrýva.
    • Zmerať dĺžku od začiatku po značku pravítkom.
    • Porovnať nameranú dĺžku s tabuľkou veľkostí prsteňov.
  2. Použiť existujúci prsteň:
    • Ak má partnerka prsteň, ktorý nosí na tom istom prste, môže sa použiť na meranie.
    • Položiť prsteň na pravítko a zmerať vnútorný priemer.
    • Porovnať nameraný priemer s tabuľkou veľkostí prsteňov.
  3. Navštíviť klenotníctvo:
    • Najspoľahlivejší spôsob, ako určiť správnu veľkosť, je navštíviť klenotníctvo. Profesionáli v klenotníctve majú nástroje na presné meranie veľkosti prsteňa.

Tabuľka veľkostí prsteňov

Vnútorný priemer (mm)Veľkosť prsteňa
14,044
14,445
14,846
15,247
15,648
16,049
16,550
16,951
17,352
17,753
18,154
18,555
19,056
19,457
19,858
20,259
20,660
21,061
21,462
21,863
22,264
22,665

Výber správnej veľkosti snubného prsteňa je kľúčový pre pohodlné nosenie a bezpečnosť. Použitie vyššie uvedených metód a tipov prispeje k tomu, aby prsteň perfektne sedel.

Vybrať správnu veľkosť snubného prsteňa je rovnako dôležité ako samotný dizajn prsteňa. Snubný prsteň musí dokonale sedieť, aby bol pohodlný na nosenie a bezpečný, aby sa nezosunul z prsta.

Jednoduchý zásnubný prsteň

Jednoduchý zásnubný prsteň je elegantnou a nadčasovou voľbou, ktorá zdôrazňuje krásu a význam samotného prsteňa. Minimalistický dizajn často znamená, že prsteň bude vyzerať klasicky a nikdy nevyjde z módy.

Bez zložitého dizajnu a dodatočných diamantov alebo drahokamov môže byť jednoduchý zásnubný prsteň cenovo dostupnejší a viac nadčasový.

Lacné zásnubné prstene – aké majú vlastnosti?

Lacné zásnubné prstene sú cenovo dostupné alternatívy, ktoré však môžu byť stále atraktívne a kvalitné. Tu sú niektoré vlastnosti:

  1. Materiály:
    • Nerezová oceľ: Často používaná pre svoju odolnosť voči korózii a nádherný lesk.
    • Tungsten: Extrémne pevný materiál, ktorý odoláva poškriabaniu a zotrvačnému stavu.
    • Titan: Ľahký a trvanlivý kov, ktorý je hypoalergénny a ideálny pre citlivú pokožku.
  2. Drahokamy:
    • Kubický zirkón: Cenovo dostupná alternatíva diamantu, ktorá má vysoký lesk a odolnosť voči poškriabaniu.
    • Kryštály: Lacné, avšak elegantné alternatívy, ktoré poskytujú lesk a šmrnc.
  3. Dizajn:
    • Jednoduché a elegantné: Minimalistické dizajny, ktoré sa môžu zladiť s každodenným štýlom.
    • Zdobené kamienkami: Prstene s viacerými kameňmi, ktoré pridávajú jemný nádych elegance a štýlu.
  4. Opatrnosť pri nosení:
    • Aj keď sú lacné zásnubné prstene cenovo dostupné, odporúča sa s nimi opatrne zaobchádzať, aby sa predišlo poškodeniu alebo strate kamienkov.
  5. Cenová dostupnosť:
    • Lacné zásnubné prstene sú dostupné v širokej cenovej škále, čo umožňuje nájsť prsteň, ktorý vyhovuje individuálnemu rozpočtu.
  6. Náhradná možnosť:
    • Mnohí ľudia si vyberajú lacné zásnubné prstene ako dočasnú možnosť, kým si môžu dovoliť alebo vybrať trvalý prsteň podľa ich vlastného štýlu a vkusu.

Lacné zásnubné prstene môžu byť skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú šperk, ktorý je cenovo dostupný a stále krásny a trvácny. Je dôležité venovať pozornosť výberu materiálu a dizajnu, aby bol prsteň nielen cenovo výhodný, no aj esteticky príjemný a funkčný pre každodenné nosenie.

Zásnubný prsteň do 100 eur

Hľadanie zásnubného prsteňa do 100 eur môže byť výzvou, avšak existujú možnosti, ako nájsť pekný a štýlový prsteň v tomto rozpočte.

Prstene z striebra sú cenovo dostupné a ponúkajú elegantný vzhľad. Striebro je trvanlivé a môže byť ľahko zdobené kameňmi. Nerezová oceľ je ďalšia možnosť, ktorá je odolná voči korózii a má moderný lesk. Zásnubný prsteň z chirurgickej ocele je tiež cenovo výhodný.

Minimalistické prstene s jedným kameňom alebo jednoduchým vzorom môžu byť štýlové a lacné. Zásnubný prsteň do 100 eur však môže mať aj zdobené detaily alebo viacero kamienkov, čo mu pridáva na atraktivite.

Zásnubný prsteň do 100 eur sa dá nájsť v online obchodoch ako iZlato.sk či Pandora.sk, ktoré môžu poskytnúť širší výber a možnosť nájsť dobrú ponuku. Vyhľadávanie prsteňov počas zliav alebo výpredajov môže priniesť krásny prsteň za skvelú cenu.

Zásnubný prsteň strieborný – aké má výhody a nevýhody?

Zásnubný prsteň zo striebra je cenovo prijateľnejší ako prstene vyrobené z drahších kovov ako zlato či platina, čo umožňuje vybrať si krásny prsteň za rozumnú cenu. Striebro má jemný a elegantný lesk, ktorý sa dobre hodí k rôznym typom šperkov. Môže mať moderný či klasický vzhľad a je dostupné v rôznych dizajnoch.

Strieborný zásnubný prsteň je dostupný vo viacerých štýloch a môžu byť zdobený rôznymi drahokamami alebo inými dekoratívnymi prvkami podľa vkusu. Čisté striebro je často hypoalergénne, čo znamená, že je menej pravdepodobné, že spôsobí alergickú reakciu u citlivých jedincov.


Striebro sa ľahko čistí a udržuje, čo znamená, že sa dá udržiavať v dobrom stave aj doma. Zásnubný prsteň zo striebra má teda viacero výhod, avšak má aj slabšie stránky. Striebro môže s časom oxidovať a tmavnúť, čo môže vyžadovať pravidelné čistenie a údržbu.


Keďže je mäkšie ako niektoré iné kovy, napríklad zlato alebo platina, je náchylnejšie na poškriabanie a opotrebenie. Na rozdiel od drahších kovov môže mať kratšiu životnosť a vyžadovať náhradu alebo opravy po niekoľkých rokoch intenzívneho používania.

Aj keď čisté striebro je hypoalergénne, zliatiny striebra (ako napríklad striebro s niklom) môžu spôsobovať alergické reakcie u niektorých jedincov.

Napriek svojej kráse a cenovej dostupnosti, strieborné prstene môžu byť menej prestížne ako prstene z drahších kovov.

Zásnubný prsteň biele zlato – moderná alternatíva

Zásnubné prstene z bieleho zlata sú modernou a elegantnou alternatívou k tradičným prsteňom zo žltého zlata. Biele zlato má prirodzene krásny a sofistikovaný vzhľad, ktorý sa hodí k modernému štýlu. Zásnubný prsteň z bieleho zlata je populárna voľba medzi mladými pármi a tými, ktorí preferujú moderné a elegantné šperky.

Je vnímané ako symbol kvality a hodnoty, čo robí z bieleho zlata vyhľadávanú voľbu pre špeciálne príležitosti, ako sú zásnuby. Biele zlato môže byť mäkšie ako iné kovy, napríklad platina, čo znamená, že je náchylnejšie na poškriabanie a opotrebenie.

Zásnubné prstene z bieleho zlata sú celkovo skvelou modernou voľbou pre tých, ktorí hľadajú eleganciu, trvanlivosť a prestíž. Pred výberom je však dôležité zvážiť všetky faktory a vybrať prsteň, ktorý najlepšie vyhovuje preferenciám a rozpočtu.

Zásnubný prsteň zlatý – overená klasika

Zlatý zásnubný prsteň je stálicou medzi šperkami, symbolizujúcimi lásku a záväzok už celé stáročia. Táto klasická voľba má mnoho výhod, ktoré ju robia obľúbenou medzi budúcimi nevestami a ženíchmi.

Výhody zlatých zásnubných prsteňov:

  1. Časom overený štýl:
    • Zlato je tradičnou voľbou, ktorá nikdy nevyjde z módy. Zlatý zásnubný prsteň je symbolom nadčasovej elegancie a sofistikovanosti.
  2. Trvanlivosť a odolnosť:
    • Zlato je odolný kov, ktorý vydrží dlhé roky bez výrazného opotrebenia. Prstene zo zlata sú menej náchylné na poškriabanie a deformácie.
  3. Hodnota:
    • Zlaté prstene si dobre udržujú svoju hodnotu. Investícia do zlatého prsteňa je symbolická aj finančne výhodná.
  4. Kombinovateľnosť s drahokamami:
    • Zlato je ideálny kov na osadenie rôznych drahokamov. Či už ide o diamant, rubín, smaragd alebo zafír, zlato poskytuje pevný a estetický základ.
  5. Hypoalergénnosť:
    • Zlato je hypoalergénny materiál, ktorý je vhodný pre väčšinu ľudí s citlivou pokožkou.

Nevýhody zlatých zásnubných prsteňov:

  1. Cena:
    • Zásnubný prsteň zo žltého zlata je často drahší ako prstene z iných kovov. Cena závisí od karátovej hodnoty zlata a zložitosti dizajnu.
  2. Mäkkosť:
    • Čisté zlato (24 karátové) je pomerne mäkké a môže byť náchylné na poškriabanie. Preto sa často používa v zliatinách (napríklad 14 karátové alebo 18 karátové), ktoré sú tvrdšie a odolnejšie.
  3. Údržba:
    • Zlato môže časom stratiť svoj lesk, a preto vyžaduje pravidelnú údržbu a čistenie, aby si zachovalo svoj pôvodný vzhľad.

Zlatý zásnubný prsteň je overenou klasikou, ktorá kombinuje estetiku, trvanlivosť a hodnotu. Bez ohľadu na výber farby alebo dizajnu, zlatý prsteň zostáva nadčasovým symbolom lásky a záväzku, ktorý bude cenený po celé generácie.

Zlatý zásnubný prsteň s diamantom – skutočný luxus

Zlatý zásnubný prsteň s diamantom je symbolom luxusu, elegancie a trvalej hodnoty. Tento druh šperku je len krásnym prejavom lásky a oddanosti a tiež investíciou do budúcnosti. Zlato a diamanty sú známe svojou dlhou životnosťou a odolnosťou voči opotrebovaniu. Aj preto sa kupujú napríklad investičné diamanty.

Zlaté prstene môžu byť vyrobené z rôznych druhov zlata, ako sú žlté, biele alebo ružové zlato, pričom každý z týchto druhov má svoje vlastné unikátne vlastnosti. Diamanty dodávajú prsteňu jedinečný lesk a brilantnosť. Ich čistota, farba, karátová hmotnosť a brus určujú ich kvalitu a hodnotu.

Zlaté a diamantové šperky si zachovávajú svoju hodnotu po mnoho rokov a môžu byť dedičstvom, ktoré sa prenáša z generácie na generáciu. Vhodné sú napríklad aj ako darček na výročie svadby, obzvlášť na 50. zlaté alebo 60. diamantové.

Zásnubný prsteň s diamantom – symbol nekonečnej lásky

Zásnubný prsteň s diamantom je skutočne nadčasovým symbolom nekonečnej lásky. Diamant, so svojou neporovnateľnou tvrdosťou, dokonale vystihuje trvalosť a silu vzťahu medzi dvoma ľuďmi. Tento tradičný šperk je viac než len okrasný predmet – je to vyjadrenie hlbokých citov, záväzku a spoločných snov o budúcnosti.

Diamanty sú najtvrdším prírodným materiálom na Zemi, čo z nich robí ideálny symbol pre večnú lásku. Zásnubný prsteň s diamantom bude vždy dobrá voľba. Ich odolnosť voči poškriabaniu a opotrebeniu znamená, že prsteň zostane krásny po celý život.

Diamantový zásnubný prsteň – ako sa oň starať?

Aspoň raz ročne nechať prsteň vyčistiť profesionálom. Šperkári majú špecializované nástroje a čistiace prostriedky, ktoré zabezpečia hlboké čistenie bez poškodenia prsteňa.

Pri domácom čistení sa prsteň ponorí do vody s jemným čistiacim prostriedkom. Pomocou mäkkej zubnej kefky jemne očistiť diamant a jeho okolie, aby sa odstránili nečistoty a zvyšky. Diamantový zásnubný prsteň sa opláchne čistou teplou vodou a osuší mäkkou handričkou bez chĺpkov.

Vyhnúť sa noseniu prsteňa pri fyzických aktivitách, ako sú šport, záhradkárstvo alebo práca s ťažkými predmetmi. Diamanty sú síce tvrdé, avšak môžu sa poškodiť alebo zlomiť pri náraze.

Diamantový zásnubný prsteň skladovať v samostatnej šperkovnici alebo v mäkkej látke, aby nedošlo k poškriabaniu od iných šperkov.

Zásnubný prsteň ružové zlato – pre milovníčky jedinečných šperkov

Zásnubný prstene z ružového zlata je čoraz populárnejšou voľbou medzi modernými nevestami, ktoré hľadajú niečo jedinečné a elegantné. Tento odtieň je výsledkom zmiešania zlata s medenou zliatinou, čo prsteňom dodáva jedinečný farebný tón. Ružové zlato má teplý, ružovkastý odtieň, ktorý je veľmi ženský a romantický.


Zásnubný prsteň ružové zlato je vo všeobecnosti hypoalergénny, čo z neho robí dobrú voľbu pre ľudí s citlivou pokožkou. Avšak niektorí ľudia môžu byť alergickí na meď, ktorá je súčasťou ružového zlata.


Ružové zlato môže časom získať patinu v dôsledku oxidácie medi. Pravidelné čistenie a údržba môžu pomôcť udržať prsteň v perfektnom stave. Zásnubný prsteň ružové zlato je perfektnou voľbou pre milovníčky jedinečných a elegantných šperkov.

Jeho krásny a teplý odtieň dodáva prsteňu romantický nádych, ktorý je ideálny pre špeciálnu príležitosť ako zásnuby.

Na ktorú ruku sa dáva zásnubný prsteň?

V slovenských tradíciách sa zásnubný prsteň nosí na prstenníku ľavej ruky. Existuje viacero dôvodov, prečo je dôležitá otázka, na ktorú ruku sa dáva zásnubný prsteň:

  • História: V starovekom Egypte verili, že od prstenníka ľavej ruky vedie žila „láska“, ktorá ústi priamo do srdca. Aj keď dnes už je zrejmé, že táto žila neexistuje, tradícia nosenia prsteňa na ľavej ruke sa zachovala.
  • Praktickosť: Prsteň na ľavej ruke sa menej opotrebováva pri bežných činnostiach, ako je písanie alebo práca na počítači. Dnes už ale nie je tak dôležité, na ktorej ruke sa nosí zásnubný prsteň.
  • Symbolistika: Ľavá ruka sa v mnohých kultúrach spája so srdcom a s emóciami, čím symbolizuje lásku a oddanosť partnera.

Niektorí ľudia nosia zásnubný prsteň na ľavom prstenníku a svadobnú obrúčku na pravom prstenníku. Iní nosia oba prstene na ľavom prstenníku. Zásnubný prsteň s obrúčkou teda môžu byť aj na jednom prste.

Ďalší nosia zásnubný prsteň na pravom prstenníku a svadobnú obrúčku na ľavom prstenníku. Neexistuje správny alebo nesprávny spôsob, ako nosiť zásnubný prsteň a svadobnú obrúčku.

V niektorých iných krajinách sa zásnubný prsteň nosí na pravej ruke. Napríklad v USA, Kanade a Austrálii je bežné nosiť zásnubný prsteň na pravej ruke a svadobnú obrúčku na ľavej ruke po svadbe.

V konečnom dôsledku je vlastne individuálne, na ktorú ruku sa dáva zásnubný prsteň. Neexistuje žiadne pravidlo, ktoré by sa muselo striktne dodržiavať.

Zásnubný prsteň sa nosí na ľavom prstenníku, zatiaľ čo svadobná obrúčka sa nosí na pravom prstenníku. Zásnubný prsteň s obrúčkou teda možno nosiť súčasne. Existuje však mnoho rôznych spôsobov, ako nosiť tieto prstene.

Set zásnubný prsteň a obrúčka

Kedysi sa zásnubné a svadobné šperky hľadali oddelene – najprv zásnubný prsteň, po svadbe svadobná obrúčka. Dnes je populárny set zásnubný prsteň a obrúčka, ktorý umožňujú nosiť oba prstene spoločne na jednom prste. Tieto premyslené dvojice dokonale spájajú lásku a vytvárajú elegantný celok.

Minimalistický set zásnubný prsteň a obrúčka kombinuje zásnubný prsteň s centrálnym drahokamom a jednoduchú, tenkú obrúčku. Tieto prstene jemne ladia, niekedy s prepletenými úpravami, ktoré dodávajú sviežosť.

Princeznovské sety sú bohato zdobené a oba prstene žiaria samostatne. Zásnubný prsteň má výrazný centrálny drahokam, svadobná obrúčka je často osadená drobnými diamantmi v štýle eternity, pričom oba prstene spolu dokonale ladia.

Atypické sety sú pre dámy, ktoré milujú netradičné a výrazné šperky. Obsahujú drahokamy rôznych tvarov a farieb, ako sú achát, mesačný kameň či čierny diamant. Tieto prstene môžu pôsobiť historicky alebo ultramoderne, no vždy zaujmú na prvý pohľad.

Prsteň zásnubný – história a význam

Zásnubný prsteň má dlhú a bohatú históriu, ktorá siaha tisíce rokov do minulosti. Jeho význam a dizajn sa menili podľa kultúr a období, no základný symbol lásky a záväzku zostal nezmenený.

Prvé prstene ako symbol lásky pochádzajú zo starovekého Egypta, kde prstene z tkaných vlákien symbolizovali nekonečno. Nosenie prsteňa na ľavom prstenníku, kde je „vena amoris“ vedúca priamo do srdca, pochádza tiež z Egypta. V Ríme nevesty nosili železné prstene, ktoré neskôr nahradili zlaté.

V stredovekej Európe sa zásnubné prstene stali bežnou praxou medzi šľachtou. V roku 1477 dal arcivojvoda Maximilián Márii Burgundskej prsteň s diamantmi, čím inšpiroval používanie diamantových prsteňov. Počas renesancie sa objavili zložité gimmel prstene, ktoré sa spojili na svadbe.

Viktoriánske obdobie prinieslo romantické prvky ako kvety a srdcia. Diamanty sa stali dostupnejšími po objavení baní v Južnej Afrike. Edwardiánske prstene boli známe jemnými filigránovými vzormi a drahokamami.

V 40. rokoch 20. storočia spoločnosť De Beers spopularizovala diamantové prstene sloganom „Diamonds are forever“. Dnes je výber zásnubných prsteňov široký, vrátane bieleho zlata, zlata, striebra a ružového zlata.

Zásnubný prsteň je symbolom lásky a záväzku, ktorý pretrváva v srdciach ľudí po celom svete. Nezáleží na štýle či materiáli, dôležité je, aby prsteň symbolizoval jedinečnú lásku a spoločnú cestu.

Svadobný prsteň – odkedy ho nosiť?

Svadobný prsteň sa tradične začína nosiť počas svadobného obradu, keď si novomanželia navzájom vymenia prstene ako symbol svojho zväzku. Tento okamih je významný a často sprevádzaný slávnostnými slovami a prísahou.

Zásnubný prsteň sa nosí na prstenníku ľavej ruky od momentu zásnub až do svadobného obradu. V deň svadby, počas výmeny prsteňov, ženích navlečie svadobný prsteň na prstenník nevesty. Nevesty často presunú zásnubný prsteň na pravú ruku, aby uvoľnili miesto pre svadobný prsteň.

Nosenie svadobného prsteňa je osobnou záležitosťou a môže sa zvoliť spôsob, ktorý najviac vyhovuje a najlepšie odráža vzťah a štýl.