Quinoa kurací šalát s jablkom a brusnicami

quinoa-kuraci-salat

Tí, čo sa nebránia netradičným chutiam, určite by mali vyskúšať túto sladko-slanú kombináciu ovocia, orechov, quinoy a kuracieho mäsa. Slané chute dopĺňajú sladké, studené potraviny dopĺňajú teplé, a tak vzniká síce neobvyklý, no až prekvapivo dobre vyvážený quinoový mix vhodný na obed alebo skorú večeru. Dobrú chuť!

V tomto článku sa nachádza recept na chutný quinoa kurací šalát, ktorý poteší malých i veľkých. K nemu si možno pripraviť aj lahodný dezert v podobe Raffaello guliek na zdravý spôsob.

Ingrediencie

Na quinoa mix potrebujeme:

  • 100 g quinoa
  • 200 ml voda
  • 250 g kuracích pŕs
  • 1 PL sójová omáčka
  • 1 PL olivový olej
  • himalájska soľ
  • korenie
  • 1 ks menšie jablko
  • 1 ks menšia červená cibuľa
  • 1 hrsť sušené brusnice
  • 1 hrsť vlašské orechy
  • sezamový / olivový olej

Na dressing potrebujeme:

  • 1 balenie grécky jogurt (príp. bezlaktózový)
  • 1 PL med
  • 2 PL šťava z pomaranča
  • lístky z medovky (alebo mäty)
  • štipka himalájskej soli
  • čerstvé mleté korenie

Uvedené ingrediencie spracujeme podľa nasledujúceho postupu.

Postup

Ako prvé si pripravíme quinou. Prepláchneme ju pod tečúcou studenou vodou, vložíme do hrnca a zalejeme 200 ml vody. Pridáme čajovú lyžičku soli, trochu mletého korenia a privedieme k varu. Po minúte od zovretia stíšime na najslabší plameň a za občasného miešania necháme pod pokličkou približne 15 minút.

Umyté kuracie mäso nakrájame na malé tenké (približne 2cm) rezančeky, pridáme lyžicu sójovej omáčky, soľ, korenie a premiešame. Necháme chvíľu marinovať, kým si pripravíme dressing.

Do mixéru vložíme grécky jogurt, pár lístkov z medovky, med, šťavu z pomaranču, soľ, korenie a vymixujeme. Teraz si opečieme kuracie mäso, pridame hotovú quinou, premiešame a rozdelíme na taniere.

Posypeme nakrájaným jablkom, cibuľou, nasekanými vlašskými orechami, brusnicami a pokvapkáme olivovým alebo sezamovým olejom. Navrch pridáme pripravený dressing a podávame.