Kuracia pečienka – na cibuľke, s ryžou, pre gurmánov, recepty
Kuracia pečienka je lacná a dostupná surovina, ktorá sa dá pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Je bohatá na bielkoviny, železo a vitamíny, a preto je ideálnou súčasťou zdravého jedálnička. Aký je recept na kuraciu pečienku na cibuľke s ryžou, ako dlho restovať pečeň a ako pripraviť kuraciu pečienku pre gurmánov?
Kuracia pečeň sa dá piecť, dusiť, smažiť, grilovať alebo variť. Možno ju podávať samostatne s prílohou alebo ju použiť ako ingredienciu do omáčok, polievok, koláčov a paštét.
KĽÚČOVÉ INFORMÁCIE ČLÁNKU
Recept na kuraciu pečienku na cibuľke s ryžou je jednoduchý a jeho príprava je rýchla a nenáročná.
Kuracia pečienka má výborné nutričné hodnoty a je to bohatý zdroj bielkovín, železa a vitamínov.
Doba restovania pečienky závisí od druhu pečene, jej hrúbky a požadovaného stupňa prepečenia.
Ak niekto hľadá recept na chutnú a jednoduchú prípravu šťavnatej kuracej pečienky, mal by vyskúšať recept na kuraciu pečienku na cibuľke a slaninke.
Medzi recepty na kuraciu pečienku pre gurmánov patrí pečená kuracia pečienka s jablkami a cibuľou, kuracia paštéta s brandy alebo kuracie pečeňové knedličky s hubovou omáčkou.
Kuracia pečienka na cibuľke s ryžou – recept
Recept na kuraciu pečienku na cibuľke s ryžou je jednoduchý. Je to chutné slovenské jedlo, ktoré sa hodí ako na obed, tak aj na večeru. Príprava je rýchla a nenáročná, a preto je ideálne aj pre začínajúcich kuchárov.
Ingrediencie:
- 500 g kuracej pečienky
- 2 cibule
- 2 lyžice oleja
- soľ
- korenie
- 1 šálka ryže
- 2 šálky vody
Postup:
- Kuraciu pečeň treba očistiť, nakrájať na menšie kúsky a umyť.
- Cibuľa sa nakrája na drobno.
- V hrnci sa rozohreje olej a orestuje sa na ňom cibuľa dozlatista.
- Pridá sa pečienka a restuje sa asi 5 minút, kým nezošedne.
- Pečeň treba osoliť a okoreniť.
- Podleje sa vodou a dusí sa pod pokrievkou asi 20 minút, kým pečienka nie je mäkká.
- Medzitým si treba uvariť ryžu podľa návodu na obale.
- Hotovú kuraciu pečienku s ryžou sa odporúča podávať teplú.
Tu sú tipy, ktoré môžu uľahčiť prípravu receptu na kuraciu pečeň na cibuľke s ryžou. Do pečienky sa môže pridať aj iná zelenina, napríklad mrkva, paprika alebo petržlen. Pečeň môže človek ochutiť aj bylinkami, napríklad majoránkou, tymiánom alebo rozmarínom.
To nie je všetko! Ryžu si môžu ľudia uvariť aj v hrnci s pečienkou, aby nešpinili veľa riadu. Kuracia pečienka s ryžou sa môže podávať aj s kyslou smotanou alebo s ovocným kompótom.
Kuracia pečienka na cibuľke s ryžou je bohatý zdroj bielkovín, železa a vitamínov. Jedna porcia (približne 200 g) obsahuje:
Bielkoviny | 30 g |
Železo | 10 mg |
Vitamín B12 | 2 mikrogramy |
Niacín | 5 miligramov |
Fosfor | 200 miligramov |
Kuracia pečeň na cibuľke s ryžou je chutné a výživné jedlo, ktoré je ideálne pre celú rodinu. Treba iba vyskúšať tento recept a presvedčiť sa na vlastnej koži!
Ako dlho restovať pečeň?
Pred prípravou je dôležité pečienku dôkladne umyť a zbaviť žíl a blany. Odporúča sa pečienku nakrájať na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie uvarila. Ako dlho restovať pečeň? Doba restovania pečienky závisí od druhu pečene, jej hrúbky a požadovaného stupňa prepečenia.
Pri restovaní pečienky vo všeobecnosti platí:
- Restovaná kuracia pečeň: 5-7 minút na panvici alebo 10-15 minút v rúre.
- Restovaná bravčová pečienka: 7-10 minút na panvici alebo 15-20 minút v rúre.
- Restovaná teľacia pečeň: 5-7 minút na panvici alebo 10-15 minút v rúre.
- Restovaná hovädzia pečienka: 10-15 minút na panvici alebo 20-30 minút v rúre.
Najlepším spôsobom, ako zistiť, či je pečeň hotová, je použiť teplomer na mäso. Pečeň by mala mať vnútornú teplotu:
- Kuracia pečienka: 74 °C
- Bravčová pečienka: 71 °C
- Teľacia pečienka: 71 °C
- Hovädzia pečienka: 54 °C pre rare, 60 °C pre medium rare, 63 °C pre medium, 71 °C pre well done
Ak niekto nemá teplomer na mäso, môže skontrolovať pevnosť pečene stlačením prstom. Hotová pečeň by mala byť pružná, avšak nie mäkká.
Dĺžka restovania pečene ovplyvňuje aj prepečenie pečene. Ak chce mať človek pečeň rare, restuje ju kratšie. Ak chce mať pečeň well done, restuje ju dlhšie.
Má to však háčik. Pečeň by sa nemala prepiecť, pretože by stvrdla a vysušila sa. Ak si niekto nie je istý, ako dlho restovať pečeň, radšej by ju mal restovať kratšie a skontrolovať jej prepečenie teplomerom na mäso.
Restovaná kuracia pečeň
Restovaná kuracia pečeň je jednoduché a chutné jedlo, ktoré môže človek pripraviť za pár minút. Pečeň sa dá dochutiť rôznymi spôsobmi, takže si každý môže nájsť verziu, ktorá mu bude chutiť. Na prípravu restovanej kuracej pečene bude človek potrebovať tieto ingrediencie:
- 500 g kuracej pečienky
- 2 cibule
- 2 lyžice oleja
- soľ
- korenie
- 1 lyžica mletej papriky (voliteľné)
- 1 strúčik cesnaku (voliteľné)
- 1/2 šálky vývaru alebo vody (voliteľné)
Kuraciu pečeň treba očistiť, nakrájať na menšie kúsky a umyť. Cibuľa sa nakrája na drobno. V hrnci sa rozohreje olej a orestuje sa na ňom cibuľa dozlatista. Pridá sa kuracia pečeň a restuje sa asi 5 minút.
Pečeň treba osoliť, okoreniť a podľa chuti pridať mletú papriku a cesnak. Podleje sa vývarom alebo vodou a dusí sa pod pokrievkou asi 10 minút, kým pečeň nie je mäkká. Hotovú pečeň možno podávať s ryžou, zemiakmi alebo chlebom.
Šťavnatá kuracia pečienka – recept
Ak niekto hľadá recept na chutnú a jednoduchú prípravu šťavnatej kuracej pečienky, mal by vyskúšať tento recept na šťavnatú kuraciu pečienku na cibuľke a slaninke. Je to rýchle a nenáročné jedlo, ktoré je ideálne pre obed aj večeru.
Ingrediencie:
- 500 g kuracej pečienky
- 2 cibule 100 g slaninky
- 2 lyžice oleja
- soľ
- korenie
- 1 lyžica mletej papriky
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 šálky vývaru alebo vody
Na začiatok je potrebné, aby človek pripravil kuraciu pečienku, ktorú by mal očistiť, nakrájať a umyť. Cibuľa sa nakrája na drobno a slaninka na kocky. V hrnci treba rozohriať olej a orestovať na ňom cibuľu dozlatista. Pridá sa slaninka a restuje sa, kým nie je chrumkavá.
Do hrnca sa pridá kuracia pečeň a restuje sa asi 5 minút. Pečeň sa osolí, okorení a podľa chuti sa pridá mletá paprika a cesnak. Nakoniec sa pečeň podleje vývarom alebo vodou a dusí sa pod pokrievkou asi 10 minút, kým pečeň nie je mäkká.
Do pečienky sa môže pridať aj iná zelenina, napríklad mrkva, paprika alebo petržlen. Pečeň sa môže ochutiť aj bylinkami, napríklad majoránkou, tymiánom alebo rozmarínom. Ak chce mať niekto pečeň pikantnú, môže pridať chilli papričky.
Kuracia pečienka pre gurmánov
Kuracia pečienka, často nespravodlivo ignorovaná v kuchyniach, v sebe ukrýva bohatú chuť a nutričnú hodnotu. Čo je najlepšia časť? Pre gurmánov, ktorí hľadajú nové zážitky a netradičné kombinácie, ponúka kuracia pečienka nekonečné možnosti na experimentovanie a kulinárske majstrovské diela.
Gurmánske tipy na prípravu kuracej pečienky
Výber kvalitnej pečienky | Je potrebné hľadať pečeň, ktorá má jednotnú farbu a pevnú štruktúru. Treba sa vyhnúť pečeni, ktorá je hnedá, šedivá alebo má nepríjemný zápach. |
Namočenie pečienky pred prípravou | Namočenie pečienky do mlieka alebo octu na 30 minút pomôže zjemniť jej chuť a zbaviť sa horkosti. |
Neprepečená pečienka | Pečeň sa ľahko vysuší, a preto ju treba variť len dovtedy, kým nie je mäkká a šťavnatá. Pre kontrolu prepečenia sa odporúča použiť teplomer na mäso. |
Experimentovanie s korením a bylinkami | Pečeň sa výborne hodí k rôznym koreniam a bylinkám, ako je majoránka, tymián, rozmarín, cesnak a cibuľa. |
Rôzne spôsoby prípravy | Pečeň sa dá dusiť, restovať, grilovať, piecť a dokonca aj sušiť. Každý spôsob prípravy dodá pečeni inú textúru a chuť. |
Kombinovanie pečienky s inými surovinami | Pečeň sa výborne hodí k prílohám, ako sú zemiaky, ryža, cestoviny a zelenina. Môže sa tiež použiť do omáčok, paštét a koláčov. |
Recepty na kuraciu pečienku pre gurmánov
- Pečená kuracia pečienka s jablkami a cibuľou
Táto kombinácia sladkých a slaných chutí je priam perfektná pre gurmánov. Kuracia pečienka sa pečie s jablkami, cibuľou a korením, kým nie je mäkká a šťavnatá. - Kuracia paštéta s brandy
Táto luxusná paštéta sa vyrába z pečene, masla, brandy a korenín. Je to lahodné a elegantné predjedlo, ktoré určite ohromí hostí. - Kuracie pečeňové knedličky s hubovou omáčkou
Tieto jemné knedličky sa vyrábajú z pečene, strúhanky, vajec a korenín. Podávajú sa s bohatou hubovou omáčkou ako lahodný a sýty hlavný chod.
Celkovo je kuracia pečienka vynikajúcou voľbou pre každého, kto hľadá jednoduchý, výživný a chutný spôsob, ako pridať do stravy viac bielkovín a živín. S jej všestrannosťou a jednoduchou prípravou je ideálnou voľbou pre každú kuchyňu a môže slúžiť ako základ pre množstvo kreatívnych kulinárskych výtvorov.
Bez ohľadu na to, či sa niekto rozhodne pripraviť jednoducho pečenú, grilovanú alebo vo forme exotického ázijského jedla, kuracia pečienka určite nesklame chuťové poháriky ani telo. Vo voľnom čase môže ktokoľvek vyskúšať tento jednoduchý recept.