Jedzte toto jedlo každý deň na ráno a sledujte ako vám mizne tuk z tela.
Vždy a všade počúvame ako sú raňajky najdôležitejším jedlom celého dňa, ktoré by nám malo dodať do tela všetko čo potrebujeme.
Jedlo, ktoré ráno zjeme, nám dodáva energiu na celý deň a aktivuje náš metabolizmus. To je hlavný dôvod, prečo nemáme raňajky nikdy vynechávať, ani pri akejkoľvek diéte. V opačnom prípade sa vystavujete riziku neovládateľnej chuti a nočnému vyjedaniu.
Štúdia, ktorej výsledky boli publikované v časopise Annals of Nutrition & Metabolism, zistila, že najvhodnejším jedlom na raňajky sú ovsené vločky. Táto štúdia bola realizovaná na 36 ženách a mužoch a boli rozdelení do 3 skupín.
Všetky skupiny jedli na raňajky potraviny s energiou max 350 kalórii. Prvá skupina zjedla na raňajky ovsené vločky, druhá kukuričné lupienky a tretia pila iba čistú vodu. Úlohou účastníkov štúdie bolo zaznamenať pocit sýtosti v nasledujúcich troch hodinách. Okrem toho robili priebežné merania hladiny cukru a inzulínu v krvi. Všetci účastníci mali potom rovnaký obed.
Vedci zistili, že prvá skupina mala behom dopoludnia a odpoludnia najmenšiu chuť na jedlo a pri obede zjedli o 31% menej kalórií. Tým sa preukázalo, že ovsené vločky sú najvhodnejšie raňajky pre obéznych ľudí, pretože na obed skonzumovali o 50% menej kalórií.
Osoby v ostatných dvoch skupinách pociťovali po 3 hodinovej prestávke od raňajok hlad. Ovsené vločky zostávajú v žalúdku dlhšiu dobu, zatiaľ čo požití kukuričných lupienkov dôjde k rapídnemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi, ktorá však následne opäť veľmi rýchlo poklesne, a to spôsobí pocity hladu.
Mnoho ďalších štúdií preukázalo, že ovsené vločky sú najvhodnejšie a najprínosnejšie raňajky, pretože podporujú úbytok hmotnosti a znižuje príjem kalórií o 30 až 50 %. Pocit sýtosti po ovsených vločkách je naviac dlhodobý.
Okrem toho, že sú ovsené vločky veľmi zdravé, sú takisto veľmi chutné a je možné ich pridať do rôznych pokrmov, koktejlov, jedál a dezertov.
Aké sú výhody konzumácie ovsených vločiek na raňajky?
Poskytujú dlhodobý pocit sýtosti
Ovsené vločky sú veľmi vhodným pokrmom pri chudnutí, pretože zvyšujú pocit sýtosti a tým znižujú chuť k jedlu. Napomáhajú k lepšiemu tráveniu.
Znižujú krvný tlak
Ovos veľmi dobre reguluje krvný tlak, pretože obsahuje lignany, rastlinné protéiny, ktoré pri pravidelnej konzumácii dokážu znížiť krvný tlak až o 30%.
Znižujú hladinu cholesterolu
Ovsené vločky sú bohaté na vlákninu, ktorá sa viaže na tuk a znižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi (tzv. zlého cholesterolu). Ovsené vločky pôsobia ako prevencia kardiovaskulárnych chorôb a znižujú riziko srdcového zlyhania a infarktu myokardu, pretože blahodárne pôsobia na srdce a cievy.
Pôsobia ako prevencia rakoviny
Časopis British Medical Journal publikoval výsledky štúdie, ktorá preukázala, že ovos môže znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty, prsníka, vaječníkov a hrubého čreva.
Pokiaľ budete na raňajky konzumovať ovsené vločky ani sa nenazdáte kedy schudnete. Proces chudnutia je potrebné podporiť aj zvýšením fyzickej aktivity, najlepšie kardio cvičenie 2 až 3 krát do týždňa.