Túto hriešne dobrú krémovú tortičku si zamiluje naozaj každý!
Krémovú tortu, vhodnú na rôzne oslavy. Mascarpone plnka je jemná a lahodná. Vnútri prekvapenie vo forme rozpustenej orieškové čokolády. Mňamka, ktorú si jednoducho zamilujete. Tu je recept:
SUROVINY
Cesto:
– 130 g másla
– 300 g práškového cukru
– 3 ks vajec
– 120 ml mlieka
– 2 lyžica bieleho jogurtu
– 50 g kakaa
– 1/2 bal.prášku do pečiva
– 140 g polohrubej múky
– 1 bal.pudingu s príchuťou lieskových orieškov
Mascarpone krém:
– 500 g mascarpone – 200 ml smotany na šľahanie – 1 bal.ztužovač Smetafix
– 50 g práškového cukru
Čoko-orieškový krém:
– 200 ml smotany na šľahanie – 80 g čokolády s príchuťou lieskových orieškov
– 100 g horkej čokolády
Na ozdobenie:
– 200 ml smotany na šľahanie
– nutella podľa potreby alebo oriešková čokoláda
Ešte budeme potrebovať:
cca 100 mlmléka
POSTUP
cesto: Múku, prášok do pečiva, kakaový prášok a puding spolu zmiešame. Rozdelíme na dve časti. V inej miske vymiešame maslo s práškovým cukrom, pridáme vajcia a dobre premiešame.
Pridáme prvú polovicu sypkej zmesi a polovicu mlieka, premiešame a potom pridáme druhú polovicu múky a mlieka.
Nakoniec pridáme jogurt a všetko dobre premiešame. Takto pripravené cesto vylejeme do tukom vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 28 cm. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 45 minút.
Upečené cesto vyberieme z formy, necháme vychladnúť. Rozkrojíme ho na dve polovice. Jednu časť cesta uložíme späť od formy, druhú časť cesta odložíme bokom.
Mascarpone krém:
Smotanu na šľahanie zmiešame s cukrom a stužovačom, vyšľaháme na tuhú šľahačku. Postupne po malých častiach pridávame mascarpone a premiešame, nie príliš dlho.
Čoko-orieškový krém: Smotanu na šľahanie vylejeme do vhodného kastrólika, pridáme obe nalámané čokolády a dáme nad paru. Metličkou miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a hmota začne trochu tuhnúť. Odstavíme z plameňa a za občasného miešania necháme mierne vychladnúť.
Prvá časť cesta, ktorú máme v tortovej forme, pokvapkáme polovicou mlieka, natrieme polovicou mascarpone krému. Na to dáme čokoládový krém a nakoniec dáme aj druhú polovicu mascarpone krému. Priložíme druhou časťou cesta, ktorú pokvapkáme zvyšným mliekom.
Dáme na niekoľko hodín do chladničky, najlepšie cez noc. Po vychladnutí odstránime obruč z formy a celú tortu potrieme vyšľahanou šľahačkou a ozdobíme dostatočným množstvom nutelly alebo roztavenou orieškovú čokoládou.
Tip: Ak ste fanúšikom krémových zákuskov, určite vyskúšajte recept na tento koláč so šľahačkou a kokosom.