Hádala som sa s kamarátkou ale nemala pravdu! Toto je skutočná pravda o potravine, ktorú má doma každý z nás.
V dnešnom článku sa budeme venovať potravine, ktorú má doma zrejme každý z nás. Reč je o mede. O jeho zdravotných prínosoch písať nebudeme nakoľko všetkým sú dávno známe. Dnes vám prezradíme jednu skutočnosť, ktorú ste o mede možno nevedeli, a ktorá znehodnocuje túto vysokokvalitnú potravinu.
Pri ohreve stratí med všetky svoje užitočné vlastnosti,“ táto informácia je známa v nejednej knihe o včelárstve a kulinárskej oblasti. Bohužiaľ, niekedy je ťažké vzdať sa medu v kombinácii s lahodným čajom! Keď sa však med pridá do horúcich nápojov a jedál, premení sa na obyčajný cukor.
Čo teda robiť? Zohrievať ho alebo nie? Názory sa rozchádzajú: niektorí sa domnievajú, že sa vtedy med stáva karcinogénom a druhí ignorujú všetky upozornenia. Rozhodli sme sa zistiť, čo sa deje s medom pri zahriatí a ako nebezpečný môže byť pre telo.
8 zaujímavých faktov
1) Keď sa med zohrieva, uvoľňuje zo seba hydroxymetylfurfural, čo je látka, ktorá patrí k potencionálnym karcinogénom. V skupine jedov pôsobí na 9. mieste a prakticky sa nedá vylúčiť z tela von. Má vplyv na centrálny nervový systém a podporuje rozvoj zhubných nádorov.
2) Spomínaná látka je prítomná vo všetkých sladkostiach, ktoré sa zohrievali pri procese výroby! To zahŕňa aj pečivo, kompóty, cukrovinky alebo džemy. Avšak rekord s obsahom tejto látky drží instantná káva.
3) Ak porovnáme výrobky podľa obsahu hydroxymetylfurfuralu, med nie je najnebezpečnejší. Sladká malinovka obsahuje 300mg /kg, pražená káva 2000mg/kg a med iba 25mg/kg.
4) Vedci prepočítali prípustnú dennú normu, ktorú môžeme prijať bez poškodenia. Jedná sa o 2 mg/kg telesnej hmotnosti.
5) V prípade, že med zohrievate na teplotu 45° C, jeho enzýmy sa ničia a tým pádom stráca na svojej hodnote. Avšak, keď teplota prevyšuje 60-80° C, potom sa z neho stáva karcinogénny produkt. Toto je dôvod, prečo sa neodporúča pridávať do teplých nápojov akým je čaj, varené mlieko či varené víno.
6) Čím viac je med vystavovaný pôsobeniu tepla, tým viac sa jeho kvalita zhoršuje.
7) Med pomáha vtedy, keď sa jedná výhradne o čerstvý produkt, bez tepelnej úpravy. Ak si ho aj napriek tomu musíte niekedy zohriať, urobte to pomocou vodného kúpeľa. Aby nestratil svoje prospešné vlastnosti, teplota by nemala presiahnuť 40° C.
8) Štúdie ukázali, že med sa znehodnocuje nielen prehnaným ohrievaním, ale aj skladovaním pri teplote vyššej ako 20° C.
Keďže sa jedná o užitočný produkt, nedovoľme, aby sa nesprávnym zaobchádzaním znehodnotil a poškodil tak aj naše zdravie. Vynechajte zbytočné rozpúšťanie medu pri vysokých teplotách a užívajte si jeho pravú chuť.