Ako byť šťastný v bežnom živote

Šťastie je často vyhľadávaný pocit, ale ako ho dosiahnuť? Neexistuje univerzálny recept a je na každom jednotlivcovi, aby určil, akú úroveň spokojnosti a radosti zo života chce mať. Šťastie je cieľ, ktorý sa nedosahuje ľahko každému.

Ak však bude človek venovať pozornosť prítomnosti, starať sa o svoje vzťahy, stanovovať si dosiahnuteľné ciele a udržiavať si fyzické a duševné zdravie, môže urobiť kroky k väčšej pohode a spokojnosti.

Šťastie je jedným z mála abstraktných pojmov, ktoré možno vyhlásiť za hlavný cieľ takmer akéhokoľvek úsilia. Šťastie ako také predstavuje celosvetovú snahu, ktorá je možná vďaka pochopeniu gramatiky šťastia. Jej zlatým pravidlom je správať sa k druhým tak, ako by sme chceli, aby sa druhí správali k nám.

Ako viesť lepší a šťastnejší život

Vedenie lepšieho života prostredníctvom zdravých návykov je dôležitou súčasťou plnohodnotnej existencie.

Správne návyky môžu pomôcť znížiť stres a úzkosť, zvýšiť hladinu energie, podporiť lepší spánok a dokonca pomôcť pri chudnutí.

Tu je niekoľko tipov na vytvorenie zdravších návykov a lepší život:

  1. Stanoviť si realistické ciele – venovať čas premýšľaniu o tom, aké zmeny by človek chcel urobiť a stanoviť si primerané ciele, ktoré pomôžu napredovať. Treba dbať na to, aby si človek stanovil dosiahnuteľné ciele, aby sa pri snahe o ich dosiahnutie nenechal odradiť.
  2. Začleňte fyzickú aktivitu do každodenného režimu – cvičenie môže pomôcť zlepšiť fyzické zdravie budovaním svalov, posilňovaním srdca a pľúc a zvyšovaním flexibility. Môže tiež pomôcť znížiť stres, zlepšiť náladu a zvýšiť energiu a koncentráciu. Cvičenie uvoľňuje endorfín a zlepšuje náladu.
  3. Nájsť si čas pre seba a zbaviť sa stresu – napríklad jogou, prechádzkami v prírode či chvíľou oddychu. V prípade potreby sa netreba báť vyhľadať pomoc – rozhovor s odborníkom na duševné zdravie alebo terapeutom môže byť mimoriadne užitočný pri zvládaní stresu a úzkosti.
  4. Správny výber potravín a zdravý jedálniček – vyvážená strava založená na skutočných, plnohodnotných potravinách je nevyhnutná pre optimálne zdravie a správne fungovanie. To môže zahŕňať vyradenie spracovaných a rýchlych potravín, konzumáciu väčšieho množstva ovocia a zeleniny a výber chudých bielkovín namiesto vyprážaného a mastného mäsa.
  5. Zlepšenie spánkových návykov – vyhýbať sa obrazovkám a kofeínu príliš blízko času spánku, udržovať spálňu tmavú a chladnú, používať relaxačné techniky, ako je meditácia a každý deň chodiť spať a vstávať približne v rovnakom čase.

Zdravé návyky sú kľúčom k lepšiemu životu. S odhodlaním a vytrvalým úsilím je možné vytvoriť prostredie wellness a mať zdravší a šťastnejší život.

Ako nájsť šťastie

Ako vysvetľuje Mihaly Csikszentmihalyi vo svojej knihe „Flow: Psychológia optimálneho prežívania“, ktorá je bestsellerom preloženým do viacerých jazykov, šťastie nie je nič iné ako niečo založené na kvalite našich skúseností v každom momente nášho života.

Takouto formou, keď je človek schopný mať pozitívny zážitok, hoci aj na pár okamihov, v tom momente dosahuje šťastie.

Záleží už na každom zvlášť, či neskôr bude schopný zachovať i udržať si túto kvalitu skúseností v čase alebo ju nechá odísť.

Pokiaľ ide o dosiahnutie skutočného šťastia, rady autora Mihalyho Csikszentmihalyu z knihy Flow: Psychológia optimálneho života sú celkom sľubné. Podľa Csikszentmihalyu kľúč k dosiahnutiu trvalého šťastia možno nájsť v pozitívnom zážitku.

Uvádza, že prvým krokom je nájsť činnosť, ktorá je náročná, ale zároveň zvládnuteľná, takú, ktorá spája správnu úroveň výzvy so správnou úrovňou zručnosti, aby sa vytvorila dokonalá rovnováha.

Druhým a najdôležitejším krokom je zabezpečiť, aby táto činnosť bola pútavá a zmysluplná, aby zlepšovala medziľudské vzťahy, rozširovala sebavedomie a ponúkala spojenie s niečím väčším a väčším, ako je človek sám. To vytvára pocit odmeny, sebauplatnenia a pohody.

Na dosiahnutie trvalého šťastia Csikszentmihalya tiež odporúča zaujať holistický prístup – pozerať sa nielen na samotnú činnosť, ale zvážiť aj súvisiace činnosti, iných ľudí a prostredie vo všeobecnosti, aby sa zabezpečilo, že činnosť bude pútavá a obohacujúca.

Na dosiahnutie skutočného šťastia Csikszentmihalya radí hľadať pozitívne zážitky pútavé a zmysluplné – náročné, ale zároveň zvládnuteľné a uplatňujú holistický prístup. Zameraním na tieto zložky možno vytvoriť pozitívny zážitok, ktorý prinesie skutočné a trvalé šťastie.

Univerzálny recept na šťastie nie je, je to na každom z nás

Šťastie je často vyhľadávaný pocit, ale ako ho dosiahnuť? Neexistuje univerzálny recept a je na každom jednotlivcovi, aby určil, akú úroveň spokojnosti a radosti zo života chce mať. Určite však pre každého existuje cesta k tomu, ako byť šťastný.

Na ceste za väčším šťastím však môže pomôcť niekoľko tipov:

  • Treba žiť v prítomnosti a sústrediť sa na pozitíva tu a teraz. Zamýšľanie sa nad minulosťou a obavy o budúcnosť môžu byť zdrvujúce a môžu človeku brániť prežívať radosť z prítomnosti.
  • Praktizovanie všímavosti – uvedomovania si zmyslov, emócií a prostredia – môže byť užitočným spôsobom, ako zostať zakorenený v prítomnosti.
  • Treba pestovať dôležité vzťahy, pretože ľudia sú spoločenské bytosti, ktoré túžia po zmysluplných kontaktoch s ostatnými. Budovanie vzťahov s rodinou, priateľmi a dokonca aj so susedmi môže poskytnúť pocit spolupatričnosti, bezpečia a emocionálnej podpory.
  • Stanovenie cieľov a snaha o ich dosiahnutie môže poskytnúť pocit zmyslu a naplnenia. Ciele môžu byť krátkodobé alebo dlhodobé. Je tiež užitočné rozdeliť veľké ciele na menšie, dosiahnuteľné úlohy.
  • Starostlivosť o fyzické a duševné zdravie je nevyhnutná na dosiahnutie pocitu pohody. Zdravá a vyvážená strava, dostatok spánku, pohyb a čas venovaný sebe môžu pomôcť zlepšiť duševnú čistotu a celkovú náladu. Okrem toho treba si uvedomovať všetky stresujúce podnety a nájsť účinné spôsoby ich zvládania.

Kľúčovým faktorom na dosiahnutie pocitu spokojnosti je oceňovanie toho, čo človek má, namiesto neustáleho snaženia sa o ďalšiu veľkú vec. Nájsť radosť v malých každodenných okamihoch môže byť veľmi uspokojujúce a odrážať pozitívny postoj.

Šťastie je cieľ, ktorý sa nedosahuje ľahko každému. Ak však bude človek venovať pozornosť prítomnosti, starať sa o svoje vzťahy, stanovovať si dosiahnuteľné ciele a udržiavať si fyzické a duševné zdravie, môže urobiť kroky k väčšej pohode a spokojnosti.

Gramatika šťastia

Šťastie je jedným z mála abstraktných pojmov, ktoré možno vyhlásiť za hlavný cieľ takmer akéhokoľvek úsilia. Šťastie ako také predstavuje celosvetovú snahu, ktorá je možná vďaka pochopeniu gramatiky šťastia.

Pravdepodobne jedným z najrozšírenejších pojmov gramatiky šťastia je zlaté pravidlo. Tento jednoduchý zdroj inšpirácie v priebehu storočí účinne znázorňoval, ako možno dosiahnuť pocit šťastia prostredníctvom pochopenia a prijatia sily láskavosti.

Kultúry na celom svete si osvojili základnú zásadu zlatého pravidla. Tou je správať sa k druhým tak, ako by ste chceli, aby sa správali k vám. Keď sa jednotlivci sústredia na to, aby sa k druhým správali s úctou, súcitom a láskavosťou, často sa tým uvoľní určitý druh magnetickej energie, ktorá podporuje pozitívne interakcie.

Kľúčovou zložkou gramatiky šťastia je pojem vďačnosti. Život býva niekedy nepredvídateľný a vo svojej podstate náročný. Avšak ak jednotlivci zmenia svoju perspektívu a uvedomia si pozitívne aspekty života, často to môže viesť k pocitom radosti a spokojnosti.

Pestovanie postoja vďačnosti môže pôsobiť ako katalyzátor zvýšenej úrovne šťastia. Premení situácie tak, aby predstavovali ocenenie všetkého, čo je, namiesto toho, aby sa zameriavali výlučne na niečo, čo chýba.

Ďalším základným princípom gramatiky šťastia je koncept pozitivity. Život určite neplynie vždy želaným smerom a je normálne pociťovať záchvaty zúfalstva. Avšak treba, aby sa jednotlivci sústredili na príležitosti, ktoré predstavujú potenciál pre lepší zajtrajšok.

Optimizmus otvára dvere, ktoré boli predtým kvôli pochmúrnosti zatvorené, pretože vrhá svetlo na cestu vpred.

Dodržiavaním zlatého pravidla, pestovaním postoja vďačnosti a prijímaním pozitivizmu možno otvoriť sa potenciálu šťastia. Aj keď si definíciu šťastia môžu rôzni jednotlivci vykladať rôzne, gramatika šťastia zostáva do značnej miery konštantná.