Ako vplýva konzumácia rýb na kvalitu spánku?
Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny boli vždy prítomné v ľudskej výžive, avšak až v posledných desaťročiach im bola priznaná dôležitá úloha, ktorú zohrávajú pri udržiavaní správneho fungovania organizmu.
Omega-3 (EPA a DHA obsiahnuté v rybom oleji) mastné kyseliny prispievajú k správnemu fungovaniu srdca, navyše DHA prispieva aj k udržaniu normálnej funkcie mozgu a správneho videnia.
Aké Omega-3 obsahujú ryby?
Omega-3 mastné kyseliny sú esenciálne mastné kyseliny, ktoré ľudské telo potrebuje, ale nedokáže si ich samo vyrobiť. Tieto mastné kyseliny sa nachádzajú v mnohých potravinách, ale najmä v rybách, ako sú losos, sleď, makrela a sardinky.
Sú prospešné pre ľudské zdravie, pretože pomáhajú zmierňovať zápaly, znižujú hladinu cholesterolu a môžu dokonca chrániť pred niektorými formami srdcových ochorení.Najpriaznivejším typom omega-3 mastných kyselín sú EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová).
EPA sa nachádza najmä v studenovodných rybách, ako sú losos, sleď, makrela a sardinky. DHA sa nachádza v studenovodných aj teplovodných rybách, ako sú tuniak, mečiar a pstruh. Tieto dva typy omega-3 mastných kyselín sú vysoko koncentrované v doplnkoch stravy s rybím olejom.
Okrem EPA a DHA sa v rybách nachádzajú aj ďalšie dva typy omega-3 mastných kyselín: ALA (kyselina alfa-linolénová) a DPA (kyselina dokosapentaenová). ALA sa nachádza v niektorých rastlinných olejoch, napríklad v ľanovom a sójovom. DPA sa nachádza v niektorých druhoch tučných rýb, ako sú losos a sardinky.
EPA a DHA sú celkovo najprínosnejšie omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybách a sú to typy, ktoré sú najviac koncentrované v doplnkoch s rybím olejom. Konzumácia rôznych druhov rýb je najlepším spôsobom, ako si zabezpečiť dostatok týchto esenciálnych mastných kyselín.
Zlepšuje sa kvalita spánku
Súvislosť medzi konzumáciou rýb a kvalitou spánku je v posledných rokoch predmetom mnohých diskusií. Štúdie ukázali, že konzumácia rýb ako súčasť zdravej stravy môže pomôcť zlepšiť kvalitu spánku. Ryby sú skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré môžu mať pozitívny vplyv nielen na kvalitu spánku, ale aj na celkové zdravie a pohodu.
Je známe, že omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre zdravie mozgu a predpokladá sa, že zlepšujú kognitívne funkcie. Štúdie tiež zistili, že ich konzumácia môže zlepšiť kvalitu aj dĺžku spánku. Omega-3 mastné kyseliny v rybách tiež znižujú zápal v tele, čo môže viesť k lepšej kvalite spánku.
Ryby sú tiež skvelým zdrojom tryptofánu, aminokyseliny, ktorá pomáha regulovať spánok. Tryptofán sa premieňa na serotonín, hormón, ktorý sa podieľa na regulácii cyklov spánku a bdenia. Štúdie zistili, že konzumácia potravín s vysokým obsahom tryptofánu môže pomôcť navodiť spánok a zlepšiť jeho kvalitu.
Výskumníci z Oxfordskej univerzity sledovali 352 detí vo veku 7 – 9 rokov, ktoré mali jednak problémy s čítaním, ako aj problémy so spánkom. Odborníci sledovali deti po dobu 5 dní, z ktorých niektoré konzumovali riasy, zatiaľ čo druhá skupina nie. Výsledky ukázali, že deti v prvej skupine spali v priemere o 58 minút dlhšie a len zriedkakedy sa v noci zobúdzali v porovnaní s druhou skupinou.
Kvalita spánku je dôležitá pre celkové zdravie a pohodu. Nekvalitný spánok môže viesť k celému radu problémov, ako je únava, slabá koncentrácia a dokonca zvýšené riziko depresie. Konzumáciou rýb ako súčasti zdravej stravy je možné zlepšiť kvalitu spánku a znížiť riziko vzniku niektorého z uvedených problémov.
Učenie je lepšie
Je známe, že omega-3 mastné kyseliny zohrávajú dôležitú úlohu pri tvorbe nových mozgových buniek, ako aj pri vývoji komunikačných dráh mozgu. Môžu tiež pomáhať chrániť mozog pred poškodením a zápalom súvisiacim s vekom, ktoré môžu viesť k úpadku kognitívnych funkcií.
Štúdie zistili, že vyšší príjem omega-3 sa spája s lepšími výsledkami v testoch pamäti, pozornosti a iných kognitívnych schopností.
Okrem toho sú ryby aj skvelým zdrojom niekoľkých ďalších dôležitých živín, ktoré môžu pomôcť vyživovať mozog. Patria medzi ne esenciálne aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu neurotransmiterov, vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre tvorbu energie, a selén, ktorý zohráva úlohu pri kognitívnych funkciách.
V ďalšej štúdii lekári zistili, že jedinci s vyššou hladinou DHA (nachádzajúca sa v Omega-3 rybom oleji) v krvi majú výrazne lepší spánok a len zriedkavo dochádza k jeho narúšaniu. Je tiež veľmi zaujímavé, že u detí so zlým spánkom boli zistené zároveň aj problémy so správaním sa a učením.
Podiel kyseliny dokozahexaénovej (DHA) v mozgu predstavuje približne 30% zo všetkých nenasýtených mastných kyselín. Táto mastná kyselina hrá dôležitú úlohu v komunikačných procesoch medzi neurónmi ľudského mozgu. Na báze tejto komunikácie je založená miera inteligencie a kognitívne schopnosti každého jedinca.
Konzumácia omega-3 mastných kyselín je dôležitá pre každého, najmä však pre deti do 14 rokov, kedy sa nachádzajú v najrýchlejšej fáze svojho vývoja.