Žihľavové smoothie s mandľovým mliekom
Veľa ľudí pravdepodobne nikdy neskúsilo zjesť žihľavu. A to je chyba. Ak chce niekto totiž pridať trochu netradičných chutí do svojej kuchyne, nemusí chodiť ďaleko do exotických krajín. Úplne stačí, keď si natrhá čerstvú žihľavu v najbližšom lese a namieša si ju napríklad aj do takéhoto smoothie.
Takto rozmixovaná žihľava určite nepopŕhli jazyk, len do jedla alebo nápoja pridá veľmi špecifickú chuť. Navyše je veľmi výživnou. Okrem vysokého podielu vitamínov a minerálov obsahuje tiež množstvo karotenoidov, teda látok (okrem iného) prospievajúcich zdraviu očí. Je tiež zdrojom serotonínu, čo je hormón, ktorý napomáha zlepšovať dobrú náladu.
Recept
Na prípravu žihľavového smoothie potrebujeme:
- 1 hrsť žihlava
- 1 hrsť špenát
- 1 ks jablko
- 1 ks banán
- 1/2 ks citrón
- 1 čl spirulina
- 1 čl chia semienka
- 300 ml mandľové mlieko (ideálne doma vymixované mandle s vodou v pomere 1:10)
Uvedenú suroviny rozmixujeme vo vysoko výkonom mixéri a smoothie je hotové.