Kegelove cviky: Čo by ste o nich mali vedieť?

Kegelove-cviky

Kegelove cviky sú dôležitou súčasťou holistického prístupu k udržiavaniu zdravia panvového dna a predstavujú skvelý spôsob, ako zlepšiť inkontinenciu moču, podporiť panvové orgány a dokonca zvýšiť sexuálne potešenie. Čo presne sú však Kegelove cviky a ako ich robiť?

V tomto komplexnom sprievodcovi sa venujeme všetkému, čo potrebujete vedieť o Kegelových cvikoch, od ich výhod až po správnu techniku a tipy na udržiavanie pravidelnej rutiny. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko o tejto dôležitej súčasti udržiavania zdravia panvového dna.

Čo sú Kegelove cviky?

Kegelove cviky sú sériou cvikov určených na posilnenie svalov panvového dna. Tieto svaly sú zodpovedné za podporu močového mechúra, maternice a konečníka a môžu byť oslabené v dôsledku pôrodu, operácie alebo starnutia.

Kegelove cvičenia zahŕňajú sťahovanie a uvoľňovanie svalov panvového dna, čo pomáha zlepšiť silu a tonus svalov. Pri správnom vykonávaní môžu Kegelove cviky pomôcť zlepšiť inkontinenciu moču, znížiť prolaps panvových orgánov a zvýšiť šancu na orgazmus.

Výhody Kegelových cvikov

Kegelove cvičenia ponúkajú celý rad potenciálnych výhod, vrátane:

  • Zlepšenie kontroly močového mechúra: Kegelove cviky môžu pomôcť zlepšiť inkontinenciu moču posilnením svalov, ktoré podporujú močový mechúr. To môže pomôcť znížiť frekvenciu a závažnosť epizód mimovoľného močenia.
  • Zníženie prolapsu panvových orgánov: Prolaps panvových orgánov je stav, pri ktorom panvové orgány, ako napríklad močový mechúr, maternica alebo konečník, vypadávajú z miesta v dôsledku oslabenia svalov. Kegelove cvičenia môžu pomôcť predchádzať tomuto stavu a znížiť jeho závažnosť posilnením svalov, ktoré tieto orgány podopierajú.
  • Zvýšenie sexuálneho potešenia: Kegelove cvičenia môžu tiež pomôcť zvýšiť sexuálne potešenie posilnením svalov, ktoré kontrolujú orgazmus. To môže viesť k silnejším a dlhšie trvajúcim orgazmom. Taktiež môžu pomôcť oddialiť erekciu.

Ako robiť Kegelove cviky

Kegelove cviky sú jednoduché a nevyžadujú si žiadne špeciálne vybavenie. Ak chcete vykonávať Kegelove cviky, postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  1. Nájdite správne svaly: Aby ste mohli robiť Kegelove cviky, musíte identifikovať správne svaly. Na to sa pokúste zastaviť prúd moču v polovici jeho toku. Ak sa vám to podarí, identifikovali ste správne svaly.
  2. Svaly stiahnite a uvoľnite: Keď ste identifikovali správne svaly, môžete začať vykonávať Kegelove cviky. Začnite sťahovaním svalov na počítanie do troch, potom svaly uvoľnite na počítanie do troch.
  3. Opakovanie: Tento postup opakujte 10-krát pre jednu sériu. Snažte sa urobiť tri série po 10 opakovaní denne.

Tipy na vykonávanie Kegelových cvikov:

  • Dýchajte: Pri vykonávaní Kegelových cvikov je dôležité normálne dýchať. Vyhnite sa zadržiavaniu dychu alebo napínaniu brucha, zadku alebo stehenných svalov.
  • Sústreďte sa: Sústreďte sa na pocity vo svaloch panvového dna, keď ich sťahujete a uvoľňujete.
  • Nepreháňajte to: Začnite pomaly a postupne sa zdokonaľujte. Vaším cieľom by mali byť tri série po 10 opakovaní denne.
  • Neponáhľajte sa: Neponáhľajte sa a cviky nerobte narýchlo.
  • Buďte dôslední: Je dôležité vykonávať Kegelove cviky pravidelne, aby ste videli výsledky. Snažte sa robiť Kegelove cviky aspoň trikrát týždenne.

Záver

Kegelove cviky sú skvelým spôsobom, ako zlepšiť zdravie panvového dna. Môžu pomôcť znížiť inkontinenciu moču, zabrániť prolapsu panvových orgánov a dokonca zvýšiť sexuálne potešenie. Aby ste z Kegelových cvikov vyťažili čo najviac, je dôležité zamerať sa na správnu techniku a byť dôsledný pri cvičení. Pri pravidelnom cvičení čoskoro uvidíte výhody Kegelových cvikov pre zdravie vášho panvového dna.