Quinoovo-batatový fit koláčik
Ak sa niekto venuje zdravej kuchyni a fit receptom, potraviny ako quinoa a batáty mu pravdepodobne netreba predstavovať. Málokto však používa tieto suroviny aj pri sladkom pečení. Tak prečo to neskúsiť ešte dnes a nepripraviť si chutný quinoovo-batatový fit koláčik?
V zdravých koláčikoch a dezertoch sú batáty a quinoa totiž rovnako chutné, ako v slaných receptoch. Veľa bielkovín, kvalitných sacharidov a tukov, nízky obsah cukru. Presne to, čo v diétnom režime človek potrebuje. Do fit jedálnička sa výborne hodí aj bezlepkový banana bread na fit spôsob. Dobrú chuť!
Ingrediencie
Na quinoový korpus potrebujeme:
- 170 g quinoy
- 100 g špaldovej múky
- 70 g masla
- 70 g javorového sirupu
Na náplň zo sladkých zemiakov potrebujeme:
- 350 g uvarených sladkých zemiakov (batátov)
- 100 ml mlieka (príp. riedkeho kokosového)
- 1,5 čl škorice
- 2 vajcia
- 70 g ochuteného proteínu (banán alebo vanilka)
- 90 g erythritolu alebo kokosového cukru
- stévia na dosladenie
Uvedené suroviny spracujeme podľa nasledujúceho postupu.
Postup
Quinou premyjeme vodou a uvaríme úplne do mäkka (cca 15 minút) v 340 ml vody. K vychladnutej quinoy pridáme špaldovú múku, maslo, javorový sirup a dosladíme stéviou.
Vypracujeme cesto, ktoré vtlačíme do 20 cm tortovej formy. Pečieme na 170 °C asi 20 minút. Suroviny potrebné na krém vyšľaháme na hladký krém, vylejeme na predpečený korpus a pečieme na 150 °C ďalších cca 30 minút, kým plnka nestuhne (špáradlom skúšame, či je koláč dostatočne upečený).