Quinoovo-batatový fit koláčik

quinoovo-batatovy-fit-kolac

Ak sa niekto venuje zdravej kuchyni a fit receptom, potraviny ako quinoa a batáty mu pravdepodobne netreba predstavovať. Málokto však používa tieto suroviny aj pri sladkom pečení. Tak prečo to neskúsiť ešte dnes a nepripraviť si chutný quinoovo-batatový fit koláčik?

V zdravých koláčikoch a dezertoch sú batáty a quinoa totiž rovnako chutné, ako v slaných receptoch. Veľa bielkovín, kvalitných sacharidov a tukov, nízky obsah cukru. Presne to, čo v diétnom režime človek potrebuje. Do fit jedálnička sa výborne hodí aj bezlepkový banana bread na fit spôsob. Dobrú chuť!

Ingrediencie

Na quinoový korpus potrebujeme:

  • 170 g quinoy
  • 100 g špaldovej múky
  • 70 g masla
  • 70 g javorového sirupu

Na náplň zo sladkých zemiakov potrebujeme:

  • 350 g uvarených sladkých zemiakov (batátov)
  • 100 ml mlieka (príp. riedkeho kokosového)
  • 1,5 čl škorice
  • 2 vajcia
  • 70 g ochuteného proteínu (banán alebo vanilka)
  • 90 g erythritolu alebo kokosového cukru
  • stévia na dosladenie

Uvedené suroviny spracujeme podľa nasledujúceho postupu.

Postup

Quinou premyjeme vodou a uvaríme úplne do mäkka (cca 15 minút) v 340 ml vody. K vychladnutej quinoy pridáme špaldovú múku, maslo, javorový sirup a dosladíme stéviou.

Vypracujeme cesto, ktoré vtlačíme do 20 cm tortovej formy. Pečieme na 170 °C asi 20 minút. Suroviny potrebné na krém vyšľaháme na hladký krém, vylejeme na predpečený korpus a pečieme na 150 °C ďalších cca 30 minút, kým plnka nestuhne (špáradlom skúšame, či je koláč dostatočne upečený).