Orechová bublanina
Orechová bublanina je chutné sladké pečivo na oslavu, ktoré je vyrobené z kysnutého cesta, ktoré je plnené orechovou zmesou. Môže sa piecť ako bublanina alebo sa po vychladnutí podáva s karamelovou polevou.
Často sa môže podávať s vanilkovou zmrzlinou.
Ingrediencie:
- 200 g špaldovej hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- 100 ml rastlinného oleja
- 4 vajcia
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- veľkú hrsť vlašských orechov
- 700 g ovocia (podľa chuti)
- 150 g kyslej smotany
Postup:
Žĺtka sa vymiešajú s cukrom a v miske sa zmiešajú s olejom. Medzitým sa pripraví sneh z bielkov. Vyšľahaný sneh sa premieša so žĺtkovou zmesou.
Postupne sa pridáva múka zmiešaná s kypriacim práškom. Ešte raz sa poriadne premieša a nechá sa chvíľku odstáť.
Pripraví sa plech s papierom na pečenie a rovnomerne sa naň pridá cesto. Nasekajú sa vlašské orechy a posype sa nimi cesto. Navrch sa poukladá ovocie podľa chuti.
Pečie sa na 170 °C cca 30 minút. Nakoniec sa môže koláč poliať čokoládou.
Dobrú chuť