Ovsené vločky ako zdroj energie a pocitu sýtosti
Máloktorá potravina má také priaznivé zloženie ako práve ovsené vločky. Slúžia ako kvalitný zdroj rastlinnej vlákniny, ktorá patrí medzi sacharidy. Od bežných sacharidov ako je glukóza či fruktóza sa líši tým, že ju tráviaci trakt nedokáže rozložiť, stráviť ani vstrebať.
Na prvý pohľad by sa tak mohlo zdať, že vláknina je v našom organizme nadbytočná a nemá zmysel ju konzumovať. Opak je však pravdou, jej pravidelná konzumácia má pre organizmus človeka ďalekosiahle pozitívne účinky.
Vlákninu by sme zjednodušene mohli rozdeliť na
- vo vode rozpustnú
- nerozpustnú
Typickou nerozpustnou vlákninou je celulóza, ktorá tvorí napr. oporu rastlín, najmä koreňovej a listovej zeleniny. Viditeľná je po odšťavení mrkvy či zeleru. Celulóza nie je schopná zadržiavať vodu, a preto nikdy nenapučí.
Viac o vláknine
Rozpustná vláknina je schopná vodu zadržať, napučať a spolu s vodou vytvára rôzne husté roztoky. Známou rozpustnou vlákninou je pektín, ktorý obsahuje napríklad ovocie alebo inulín. Ten je v koreni čakanky.
Vločky, obilniny a strukoviny tiež obsahujú rozpustnú vlákninu. Tým, že v žalúdku napučí a vytvorí s vodou gélovitú hmotu, spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a vyvolá dlhší pocit nasýtenia. To znamená, že človek menej zje a menej priberá.
Nerozpustné polysacharidy ovsa a ovsených vločiek obmedzujú vstrebávanie tukov a cholesterolu, a spomaľujú vstrebávanie sacharidov. Z tohto pohľadu sú vločky prospešné pre ľudí trpiacich vysokým cholesterolom, cukrovkou či obezitou.
Vločky sú bohaté na minerály, najmä vápnik, horčík a draslík. Obsahujú vitamíny skupiny B, tiež významné množstvo vitamínu K a E.
Zo sacharidov ešte vločky obsahujú rastlinný škrob, ktorý sa pomalšie štiepi. Hladinu krvného cukru zvyšuje pomalšie ako rafinované cukry alebo biele pečivo. Vločky sú tak výborným zdrojom energie.
Dokonalé nie len na raňajky
Ovsené vločky sú výbornou voľbou na raňajky. Pomalšie uvoľňovanie glukózy z celozrnných potravín a vláknina obsiahnutá vo vločkách zabezpečí doobeda pocit sýtosti a zároveň dostatok energie na pracovný výkon dospelých a sústredenosť detí v škole.
K vločkám je dobré vždy pridať bielkoviny v podobe mlieka alebo jogurtu. Výrazne sa zvýši pocit nasýtenia a telo zároveň dostane vápnik potrebný na stavbu kostí a zubov. Pridať možno aj kukuričné cereálie, čerstvé alebo sušené ovocie, orechy a semienka. Treba sa však vyvarovať zbytočnému presládzaniu, výnimočne možno raňajky ochutiť kúskami čokolády.
Okrem raňajok sa vločky využívajú hneď niekoľkými spôsobmi. Namiesto bielej múky sa nimi zahusťujú polievky či omáčky. Pomleté vločky sa využívajú ako celozrnná ovsená múka a možno ňou nahradiť pri príprave pečiva bielu múku.
Pomleté vločky sa dajú rovnako využiť aj namiesto strúhanky pri obaľovaní pokrmov. Ľudia, ktorí neznášajú kravské mlieko, môžu využiť ovsené mlieko. Výhodou vločiek je, že majú zaujímavú chuť. Človek sa ich len tak rýchlo nepreje.
Zložením prospešné
Rastlinný tuk ovsených vločiek pôsobí proti ateroskleróze. Ovsené vločky obsahujú významné množstvo vitamínu E. Pomer minerálov je optimálny pri osteoporóze, poruchách nervovej svalovej dráždivosti či chudokrvnosti.
Mnoho ľudí trpí zápchou, ktorej príčinami sú zvyčajne nedostatočný pitný režim, nízky príjem rastlinnej vlákniny a sedavý spôsob života. Pravidelnou konzumáciou rastlinnej vlákniny v dostatočnom množstve človek výraznou mierou podporuje svoje trávenie a vyprázdňovanie.
Ovos a vonkajšia krása
Okrem výživových výhod sa ovos hojne využíva v prípravkoch na starostlivosť o pleť a vlasy. Ovos je jemný, ale účinný exfoliant, ktorý pomáha čistiť a upokojovať pokožku.
Prináša úľavu pri svrbení pokožky, ktoré spôsobili alergie alebo ekzémy. Výrobky na vlasy na báze ovsa môžu pomôcť hydratovať, posilniť a chrániť vlasy pred poškodením.
Ovos sa objavuje v rôznych prípravkoch, od hydratačných krémov cez mydlá až po pleťové masky. Je prirodzene plný:
- antioxidantov
- protizápalových látok
- vitamínov, ktoré sú prospešné pre zdravie pokožky
Najmä antioxidanty pomáhajú chrániť pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré môžu viesť k predčasnému starnutiu a iným kožným ochoreniam. Ovos je známy aj vďaka bohatým zdrojom vitamínu E, ktorý pomáha podporovať pružnosť a hydratáciu pokožky.
Bielkoviny obsiahnuté v ovse obsahujú vysokú koncentráciu omega-6 mastných kyselín, ktoré pomáhajú zadržiavať vlhkosť a znižovať zápaly. Ovos pomáha jemne exfoliovať pokožku, odstraňuje odumreté kožné bunky a zlepšuje tak tón, štruktúru a čistotu pokožky.
Pre tých, ktorí hľadajú cenovo dostupnú, prírodnú alternatívu pre svoju kozmetickú rutinu, sa ovos stáva čoraz obľúbenejšou voľbou.
Ovsené vločky ako pleťová maska
Človek nemusí strácať peniaze na drahých drogériových produktov. Pleťovú masku, ktorá hydratuje pokožku a zároveň neznečisťuje životné prostredie svojím obalom a zložením, si vie každý vyrobiť doma. Postačia ingrediencie, ktoré má každý vo svojej špajze.
Zloženie:
- 1/4 šálky ovsených vločiek
- 1/2 šálky horúcej vody
- 2 polievkové lyžice obyčajného jogurtu
- 1/2 čajovej lyžičky medu
Návod na prípravu:
- V miske zmiešame ovsené vločky a horúcu vodu. Miešame, kým ovos neabsorbuje vodu a nezmäkne.
- Pridáme jogurt a med a miešame, kým sa všetky prísady nespoja.
- Masku nanesieme na tvár a necháme pôsobiť 10 minút. Tvár si umyjeme teplou vodou a osušíme ju čistým uterákom.
Zábavné na tomto recepte je, že je vhodný aj ako raňajky. Ak si teda niekto vyrobí väčšie množstvo, zvyšok môže spokojne zjesť.
Ovsené vločky v kuchyni
Ovos je neoddeliteľnou súčasťou kuchýň už od počiatkov civilizácie a ponúka celý rad výživových výhod, ktoré prispeli k jeho stálej popularite.
História ovsa v kuchyni je dlhá a pestrá. Podľa archeologických nálezov sa ovos pestoval v Británii už 2 000 rokov pred naším letopočtom a tiež v starovekom Grécku a Ríme. V niektorých častiach Blízkeho východu sa používal ako základ stravy.
V stredoveku bol ovos bežnou zložkou chleba a často sa z neho piekol plochý chlieb. Mlel sa tiež na múku a používal sa na prípravu rôznych druhov pečiva, vrátane koláčov, sušienok, palaciniek a chlebov. Ovsený chlieb alebo chlieb z ovsených vločiek si môžete pripraviť aj teraz, a je vhodný aj pre vegánov či ľudí s bezlepkovou diétou.
V súčasnosti má ovos v kuchyni stále dôležité miesto. Ovsené vločky sú klasickou raňajkovou voľbou, ktorá sa dá pripraviť na mnoho rôznych spôsobov. Svoje využitie však má aj pri príprave rôznych chutných pekárenských výrobkov. A samozrejme, ovos je obľúbenou zložkou jedál, ako sú ovsené koláče, müsli, ovsené sušienky a ovsená kaša.
Ovos sa však nemusí používať len na sladké dobroty. Dajú sa z neho pripraviť aj slané jedlá, napríklad:
- krémové rizoto z lososa a ovsa
- zelenina opečená na cesnaku s ovsenými vločkami
Ovsené mlieko je tiež skvelou alternatívou kravského mlieka, pretože ponúka krémovú štruktúru a mierne sladkú chuť. Použiť ich môžete aj pri príprave chutného letného dezertu.
Vegetariánsky kiš z ovsených vločiek
Ovsené vločky prinášajú nespočetné množstvo variácií jedál v každej kuchyni. Nie len že sú cenovo dostupné, no zároveň veľmi tvárne. Použiť sa dajú v desiatkach receptov, ktorým pridávajú na hodnote.
Kiš z ovsených vločiek je slaný koláč, na ktorom si každý pochutná na desiatu, obed či večeru. Príprava je jednoduchá a nevyžaduje si náročné procesy.
Ingrediencie:
- 2 šálky mletých ovsených vločiek
- 1 vajce
- 100 gramov masla (prípadne podľa potreby na dosiahnutie správnej konzistencie)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 cibule nakrájanej na kocky
- 2 strúčiky cesnaku nasekaného na drobno
- 2 šálky zeleniny podľa vlastného výberu nakrájanej na kocky (napr. brokolica, paprika, huby, špenát)
- 6 vajec
- 1/2 šálky mlieka alebo smotany
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky korenia
- 1/2 šálky strúhaného syra podľa výberu
Postup:
- Predhrejeme rúru na 200 stupňov. Vymastíme okrúhlu zapekaciu misu olivovým olejom.
- Vo veľkej miske spojíme rozmixované vločky, maslo, vajce, soľ a korenie a trocha vody. Cesto, ktoré miešaním získame, odložíme aspoň na 30 minút odpočívať do chladničky.
- Zatiaľ si pripravíme zeleninu, ktorú nakrájame na malé kúsky. Mlieko/smotanu rozmixujeme so zvyšnými vajcami a syrom. Cibuľu a cesnak si orestujeme na panvici.
- Keď je cesto stuhnuté, rozvaľkáme ho do okrúhleho tvaru tak, aby zapasovalo do zapekacej misy. Necháme ho zapiecť v rúre na 200 stupňov na 15 – 20 minút. Aby sa dno nevydúvalo, môžeme ho zaťažiť fazuľou.
- Keď je korpus hotový, navrstvíme doň opečenú cibuľu, zeleninu a celé to zalejeme smotanovou zmesou. Dáme piecť do rúry na 200 stupňov približne 40 – 50 minút.
- Pred krájaním a podávaním necháme aspoň 5 minút vychladnúť. Dobrú chuť.
Kto má rád syr, môže ním koláč ešte posypať tesne pred koncom. Koláč tak získa ešte príjemnú zlatistú kôrku na povrchu.