5 tipov pre zelenú jarnú očistu
Jar je tu v plnej sile, najvyšší čas dostať zo seba nánosy chladnej zimy a tešiť sa z chutných a čerstvých potravín. Šalátová zelenina, špenát, jarná cibuľka, špargľa: zaslúžia si zelenú. Ich kombinácia s rastlinnými tukmi robí v tele zázraky. Tu sú tipy na jarnú očistu.
Jarná očista nemusí byť vôbec o týraní sa diétami. Proste stačí zaradiť do svojho jedálnička obľúbenú jarnú zeleninu a dať stop niektorým potravinám.
Aby človek naštartoval organizmus po ťažkej zime, môže vyskúšať tieto odporúčania.
1. Neriešiť chudnutie – zamerať sa na prečistenie organizmu
Vláknina je akoby práčkou nášho tráviaceho systému. Prejde človekom prakticky bez štiepenia. Tvoria ju zväčša látky, ktoré telo nevie spracovať a presúva ich tráviacim systémom.
Vláknina je energeticky síce „neužitočná“, zato pomáha pri trávení a očiste tráviaceho ústrojenstva. Jarná zelenina je plná vlákniny. Listové šaláty, reďkovka, špargľa organizmu prosto robia dobre a okrem vitamínov sa postarajú aj o to, aby sa ľudské telo zbavilo všetkého odpadu. A najlepšie sú z miestneho trhu.
Netreba pri tom však zabúdať na pohyb. Dôležité je vybrať si taký, ktorý človeka robí najviac šťastným. Občasné cvičenie pre radosť taktiež prospieva k naštartovaniu organizmu na jar.
Cvičenie je skvelý spôsob, ako naštartovať jarnú očistu, pretože podporuje krvný obeh a zároveň spaľuje prebytočný tuk. To dodáva telu energiu navyše, takže sa môže sústrediť na odstraňovanie nahromadených toxínov a odpadu. Skvelá je napríklad joga alebo vedomé dýchacie cvičenie.
2. Uprednostniť rastlinné tuky
To, čo zvýrazňuje chuť potravín, sú práve tuky. V kuchyni by mali dominovať – nielen v čase jarnej očisty – kvalitné rastlinné oleje alebo roztierateľné tuky.
Tuky majú nielen výživovú hodnotu, ale starajú sa o to, aby sme lepšie vnímali chuť potravín. V tukoch sa totiž uvoľňujú rôzne chuťové látky a vône, takže nám šalát s olivovým olejom chutí lepšie, ako bez neho.
Samozrejme, pri príprave chutných raňajkových nátierok na báze rastlinných roztierateľných tukov, či pokvapkaním šalátu olejom, človek robí veľa aj pre svoje srdce či myseľ. Platí, že rastlinné tuky prispievajú k lepšiemu metabolizmu a upravujú cholesterol.
Rastlinné tuky sa nachádzajú v rôznych prírodných potravinách, ako sú avokádo, orechy, semená a olivy. Sú vynikajúcim zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú spojené s mnohými zdraviu prospešnými účinkami.
Znížujú hladinu zlého cholesterolu a zároveň zvýšujú hladinu dobrého cholesterolu. Rastlinné tuky sú tiež bohaté na antioxidanty, takže sú skvelým receptom na najúčinnejší detox.
Okrem týchto zjavných zdravotných prínosov môžu byť rastlinné tuky skvelým zdrojom vlákniny aj mnohých dôležitých vitamínov a minerálov. Ich konzumácia zlepšuje duševné zdravie tým, že pomáha zvyšovať hladinu serotonínu, neurotransmitera, ktorý zohráva úlohu pri regulácii nálady a kontrole chuti do jedla.
Tu je stručný sprievodca, ako zaradiť rastlinné tuky do svojho jedálnička:
- Pridať avokádo alebo olivy do šalátov alebo zeleninových jedál, aby pokrm získal chuť a textúru
- Používať orechové maslá namiesto spracovaných nátierok
- Posypať jogurt alebo ovsenú kašu semienkami chia
- Pripraviť si smoothies s ľanovým olejom
- Pražiť orechy ako občerstvenie alebo nimi posypať jedlá na večeru
- Vymeniť majonézu za hummus
- Pečenú zeleninu pokvapkať olivovým olejom
Ak si človek nájde čas na zaradenie rastlinných tukov do svojho jedálnička, uvidí krátkodobé aj dlhodobé výhody, vďaka ktorým sa bude cítiť zdravšie a šťastnejšie.
3. Nezanášať telo rafinovaným cukrom
Dostatok dennej dávky sacharidov zabezpečí 200 gramov ovocia a 300 – 400 gramov zeleniny. Najväčšími prehreškami sú cukor, koláče, džemy a sladkosti, najmä tie priemyselne vyrábané, v ktorých sa využívajú veľké množstvá sladidiel. A sladké nápoje, vrátane džúsov.
Pri jarnej očiste je lepšie vynechať všetko, čo má pridaný cukor. Ak človek túži po sladkom, mal by siahnuť skôr po cukre v mede. Sacharidy sú hlavným obsahom aj pečiva, zemiakov, ryže, preto ich treba obmedziť.
Cukor je bežnou zložkou mnohých potravín a nápojov, ktoré denne ľudia konzumujú. Nanešťastie je ťažké sa mu vyhnúť, pretože výrobcovia ho často pridávajú do výrobkov bez toho, aby o tom spotrebitelia vedeli.
Hoci cukor môže poskytnúť rýchly prílev energie a príjemnú sladkú chuť, jeho častá konzumácia môže z dlhodobého hľadiska viesť k zdravotným problémom.
Konzumácia veľkého množstva cukru sa spája so zvýšeným rizikom priberania na váhe a obezity. Kalórie z cukru sa totiž rýchlo vstrebávajú a ukladajú v tele ako tuk. Jeho konzumáciou prichádza veľký nárast energie, no predchádza mu jeho prudký pád. To má za následok únavu alebo zmeny nálady.
4. Nezabúdať na pitný režim
Hydratácia je dôležitou súčasťou udržiavania zdravia tela a mysle. Bohužiaľ, ľudia na ňu často zabúdajú, keď sme zaneprázdnení prácou, rodinou a spoločenskými povinnosťami. Pr hektickom životnom štýle je ťažké pamätať na pitie dostatočného množstva vody.
Hydratácia je však pre zdravý životný štýl kľúčová, pretože pomáha regulovať teplotu, odstraňuje odpad z tela a udržiava bunky vyživené.
Najzdravšia je čistá voda a neochutené čaje. S množstvom to netreba preháňať, pretože sa organizmus zavodní, čo môže viesť až k opuchu niektorých tkanín.
Do dvoch litrov tekutín, ktoré sú odporúčanou dennou dávkou, sa rátajú aj polievky. Aj zelenina a ovocie obsahujú až 70 – 90 % vody. Piť treba priebežne, radšej občas malý pohár vody či šálku čaju, než naraz polliter.
Počas detoxu sú prospešné aj bylinkové čaje, pretože sú plné liečivých antioxidantov, ktoré vyplavujú nečistoty z organizmu. Najmä bylinné čaje, ako je žihľava, majú močopudné vlastnosti, ktoré zbavujú telo nežiaduceho zadržiavania tekutín alebo nadúvania. Púpavový čaj je známy aj ako pečeňové tonikum, ktoré podporuje funkciu pečene a zároveň stimuluje trávenie.
Hydratácia sa však začína výživou. Konzumácia potravín s vysokým obsahom vody, ako sú uhorky, zeler, pomaranče a melóny, zabezpečí, aby telo dostalo potrebnú vlahu.
Kto si nevie vypestovať vzťah k pitiu čistej vody, môže sa to ľahko naučiť. Na spestrenie si ju môže každý ochutiť čerstvým ovocím, citrónom alebo mätou.
Pitný režim je dôležitý nielen pre celkové fyzické zdravie, ale aj pre duševnú pohodu a jarnú očistu. Hydratáciou a zabezpečením dostatočného prísunu základných živín z potravy si každý zabezpečí zdravý a vyvážený životný štýl na dlhé roky.
5. Veselá myseľ
Dôležitým momentom jarnej očisty je prirodzený pohyb a dostatok spánku. Výbornou aktivitou je výlet do jarnej prírody, kde šum lesa osvieži myseľ aj telo. Jarná očista je pozitívny reštart organizmu, ktorého cieľom je nabrať čo najviac energie.
Správne naladenie a psychika zohrávajú aj pri výžive dôležitú úlohu. Človek si môže urobiť chutný piknik v jarnej prírode. Zázrak menom úsmev a pokoj sa dostaví ihneď.
Človek by sa mal uistiť, či dostatočne odpočíva. Môže sa to zdať proti intuícii, ale spánok je nevyhnutnou súčasťou liečby. Keď človek spí, jeho telo znižuje rýchlosť metabolizmu, čo mu umožňuje získať viac energie na údržbu a obnovu. Ak teda chce mať niekto z detoxikácie maximálny úžitok, nemal by šetriť na odpočinku.
Ďalší užitočný spôsob, ako zostať pozitívny, je zamerať sa na rozvoj nových zručností. Či už ide o učenie sa nového jazyka, alebo o zvládnutie hudobného nástroja, nové výzvy prinášajú pocit úspechu a celkovo zlepšujú náladu.
Práca na niečom, čo je mimo komfortnej zóny, pomáha budovať sebadôveru a odsúva negatívne myšlienky na vedľajšiu koľaj.
Čomu sa vyhnúť
Jedným z najdôležitejších spôsobov detoxikácie je strava. Počas jarnej očisty je dôležité vyradiť rafinovaný cukor, spracované potraviny, kofeín, nikotín a všetky ostatné látky, ktoré ovplyvňujú trávenie alebo narúšajú proces očisty.
Je lepšie naplniť si tanier čerstvým sezónneho ovocím a zeleninou, strukovinami, orechmi a semenami. Konzumácia týchto potravín dodá telu základné živiny, ktoré sú potrebné pre prirodzené očistné procesy. Takisto je dobré piť počas dňa veľa vody, pretože pomáha vyplavovať toxíny z buniek a orgánov.
Detoxikácia sa môže zdať ako tvrdá práca, no ak začne človek jar s čistým štítom, bude si môcť užívať optimálne zdravie počas celého obdobia – tak prečo to nevyskúšať?