Jedlá z mäsa
Prinášame Vám chutné a zdravé recepty na jedlá z mäsa.
Suroviny
- 150 g bravčovej panenky
- farebné korenie
- morská soľ
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
Postup
Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na steaky. Potom do nich vtrieme farebné korenie pomleté nahrubo a soľ a dáme aspoň na dve hodiny odstáť na chladné miesto. V panvici rozohrejeme olej, vložíme mäso a prudko opekáme z každej strany 4 – 5 minút. Hotové mäso vyberieme z panvice a udržujeme v teple.
Ďalším zdravým jedlom z tohto chudého druhu mäsa je bravčová panenka na prírodno so zeleninou.
Dubákový krém
- 1 malá cibuľa
- 1/2 lyžice rastlinného oleja
- 150 g čerstvých dubákov
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletá rasca
- 1 trojuholník topeného syra
Postup
Nadrobno nasekanú cibuľu speníme na oleji, pridáme pokrájané dubáky a chvíľu restujeme. Osolíme, aby pustili šťavu, pridáme trochu vody. čierne korenie a rascu a dusíme domäkka. Odstavíme zo sporáku a ihneď vmiešame syr.
Jelenie ragú
- 1 čajová lyžička rastlinného oleja
- 150 g jelenieho mäsa
- 1/2 menšej cibule
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 1/2 kalerábu
- soľ
- bobkový list
- 10 kusov borievok
- kajenské korenie
- tymián
Postup
V panvici na rozohriatom oleji opečieme mäso pokrájané na rezance. Pridáme nakrájanú cibuľu a zeleninu. Podľa chuti osolíme, okoreníme, pridáme borievky a bobkový list. Zalejeme 100 ml vody a dusíme 30 minút.
Teľacie medailónky
- 150 g teľacieho mäsa
- 1 čajová lyžička oleja
Postup
Mäso nakrájame na väčšie kocky a zo všetkých strán opečieme na oleji. Pridáme 5 lyžíc vody a pomaly dusíme. Keď sa voda vyparí, znova pridáme 5 lyžíc vody a ďalej dusíme. Postup opakujeme dovtedy, kým mäso nie je mäkké a nemá zlatohnedú farbu. Ak treba, jemne osolíme.
Bravčová panenka v bylinkovej kruste
- 300 g bravčovej panenky v celku
- morská soľ
- mleté čierne korenie
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 1 polievková lyžica pokrájaného koriandra
- 1 polievková lyžica pokrájanej medovky
- 1 polievková lyžica pokrájaného ligurčeka
- 1 polievková lyžica pokrájanej petržlenovej vňate
Postup
Bravčovú panenku osolíme, okoreníme a potrieme olejom. Na alobal rozložíme hrubú vrstvu zmiešaných byliniek a mäso v nej dôkladne zo všetkých strán obalíme. Zabalíme do alobalu a pečieme v rozohriatej rúre asi 30 minút.
Vynikajúcim odporúčaním na jedlo z bravčového mäsa je aj cigánska pochúťka.
Hovädzie mäso so zeleninovou omáčkou
- 150 g chudého hovädzieho mäsa
- 1 čajová lyžička rastlinného oleja
- 1 menší pór, 2 mrkvy
- 1/4 menšieho zeleru
- soľ
- kajenské korenie
- bobkový list
- celé nové korenie
- 100 g bieleho jogurtu
- šťava zo 1/4 limety
Postup
Mäso z oboch strán rýchlo opečieme na oleji a odložíme nabok. Vo výpeku orestujeme pokrájaný pór, nahrubo nastrúhanú mrkvu a zeler, potom opäť vložíme mäso, ochutíme soľou a kajenským korením a pridáme bobkový list aj nové korenie. Podlejeme vodou a pod pokrievkou dusíme, kým mäso nie je mäkké. Hotové mäso vyberieme z hrnca, odstránime bobkový list, nové korenie a zeleninovú zmes nahladko rozmixujeme. Pridáme jogurt a dochutíme limetovou šťavou. Mäso vrátime do omáčky a pred podávaním prehrejeme.
Výborným typom na jedlo z hovädzieho mäsa je aj pomaly varené dusené hovädzie či hovädzí Stroganov.
Kuracie rolky v alobale
- 150 g kuracích pŕs
- soľ, mleté farebné korenie
- 1 polievková lyžica strúhaného tvrdého syra
- 1/2 menšej cukety
- 1 paradajka
Postup
Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme a posypeme strúhaným syrom. Cuketu škrabkou na zeleninu nakrájame na tenké plátky a poukladáme na mäso so syrom. Paradajku pokrájame na tenké kolieska a poukladáme na cuketu. Mäso zvinieme do rolky a zabalíme do alobalu. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 – 25 minút.
Kuracie plátky so zeleninou
- 150 g kuracích pŕs
- soľ
- mleté čierne korenie
- grilovacie korenie
- šťava zo 1/4 citróna
- 1 stredne veľký zemiak
- 1/2 menšej bielej cibule
- 1/2 zelenej papriky
- 1 paradajka
Postup
Mäso naklepeme, z oboch strán osolíme, okoreníme, posypeme grilovacím korením, pokvapkáme citrónovou šťavou a položíme na alobal. Ošúpaný zemiak nakrájame na kolieska a navrstvíme na mäso. Na to poukladáme cibuľu, papriku a paradajku, nakrájané na hrubšie kolieska. Alobal uzatvoríme a pečieme v rozohriatej rúre asi 20 – 25 minút.
Morčacie prsia marinované v jogurte
- 150 g morčacích pŕs
- 1/2 bieleho jogurtu
- 1 čajová lyžička horčice
- oregano
- bazalka
- rozmarín
- tymián
Postup
Mäso zľahka rozklepeme na plátok a vložíme aspoň na 1 hodinu do marinády pripravenej z jogurtu, horčice a byliniek. Naložené mäso môžeme piecť v teflónovej panvici, na grile alebo rúre na papieri na pečenie.
Steak z tuniaka so syrovým dipom
- 1 steak z tuniaka (150 g)
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- šťava z 1/2 limety
Postup
Steak z tuniaka pokvapkáme olejom a limetovou šťavou a dáme odstáť na 30 – 60 minút. Opečieme na grile alebo v panvici a podávame so syrovým dipom.
Syrový dip so zeleným korením
- celé zelené korenie (v náleve alebo suché)
- 50 g topeného nízkotučného syra
Postup
Korenie nahrubo rozdrvíme v mažiari. Vložíme do hrnca a v malom množstve vody uvedieme do varu. Odstavíme zo sporáka, pridáme syr a miešame, kým sa neroztopí.
Králičí plátok na zelenine
- 1 plátok mäsa z králičieho chrbta (100 g)
- soľ
- zmes korenia na steaky
- 1 čajová lyžička rastlinného oleja
- 20 g póru
- 100 g baklažánu
- 50 g zelenej papriky
- oregano
Postup
Králičí plátok naklepeme, podľa chuti osolíme, okoreníme a orestujeme na rozohriatom oleji. Potom mäso vyberieme a odložíme nabok. Do výpeku pridáme nadrobno nakrájaný pór a dusíme 1 – 2 minúty. Mäso vrátime späť a pridáme nakrájanú zeleninu. Ochutíme štipkou soli a oreganom, stíšime plameň a dusíme ďalších 15 minút. Po vypnutí necháme hotové jedlo 5 minút dôjsť.
Kuracie stehná s kyslou kapustou
- 150 g kyslej kapusty
- 100 g kuracích stehien bez kože
- mletá červená paprika
- drvená rasca
- soľ
Postup
Kyslú kapustu, vykostené a pokrájané kuracie stehná bez kože navrstvíme do hrnca, ochutíme mletou paprikou, rascou a soľou, podlejeme 100 ml vody a prikryté dusíme 20 minút. Potom preložíme do zapekacej misy a odokryté zapekáme ešte 15 minút.
Grilované špízy
- 1 cuketu
- 1/2 červenej papriky
- 1/2 žltej papriky
- 1 malý pór
- 1 veľký šampiňón
- 100 kuracích pŕs
- 1 čajová lyžička slnečnicového oleja alebo olivového oleja
- 1 čajová lyžička balzamového octu
- bazalka
- oregano
- mleté čierne korenie
- soľ
- 4 špízové ihly
Postup
Pokrájanú zeleninu a šampiňón a kúsky kuracieho mäsa striedavo napichujeme na špízovú ihlu. Pripravené špízy zľahka potrieme zmesou olivového oleja, balzamového octu, byliniek, korenia a soli a ugrilujeme.
Pstruh pečený na masle
- 150 g pstruha
- soľ
- drvená rasca
- šťava z 1/2 citróna
- 1 čajová lyžička rastlinného masla
- 1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate
- plátok citróna na ozdobenie
Postup
Pstruha potrieme soľou, drvenou rascou a pokvapkáme citrónovou šťavou. Na alobal rozotrieme zmäknuté maslo, položíme naň ochuteného pstruha a alobal preložíme a uzatvoríme. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút. Potom alobal otvoríme a necháme rybu ešte 5 minút dopekať. Hotového pstruha posypeme petržlenovou vňaťou a ozdobímr plátkom citróna.