Ďalší význam vitamínu A

Dostatok tohto vitamínu pôsobí na stav našej pokožky. Niekedy sa považuje za vitamín peknej pleti alebo kožný vitamín. Podporuje obnovu bunkovej štruktúry a zabraňuje predčasnému starnutiu pokožky a vzniku vrások. Tento vitamín výrazne prispieva k oživeniu pleti. Jeho dostatok je zrejme aj príčinou suchej a hrubej pleti. Pri opaľovaní chráni pokožku pred nebezpečenstvom vzniku zhubných nádorov.

Predpokladá sa, že na vzniku akné sa podieľa pokles hladiny tohto vitamínu. Niektoré z najnovších prípravkov na liečbu akné sú založené práve na obsahu vitamínu A. Spolu so zinkom pôsobí preventívne aj proti vzniku stareckých hnedých škvŕn na pokožke.

Zvýšený príjem tohto vitamínu ovplyvňuje kožné choroby, teda ekzémy, lupienku a vredové choroby pokožky. Podporuje aj hojenie odrenín, rán a popálenín. Podľa názoru niektorých lekárov sa nedostatok vitamínu A, ktorý podmieňuje správnu výživu pokožky, podieľa na vzniku bradavíc.

Ďalší význam

  • Podporuje produkciu hlienu, ktorý zvlhčuje naše sliznice, napríklad v pľúcach, žalúdku, močových a pohlavných cestách.
  • Posilňuje obranyschopnosť organizmu a odolnosť proti chorobám.
  • Je nevyhnutný na rast a vývin detí.
  • Pomáha účinne predchádzať srdcovým chorobám a spomaľovať ich rozvoj.
  • Skracuje obdobie rekonvalescencie po chorobách aj po mozgových príhodách.
  • Spolupôsobí pri liečbe cukrovky.
  • Pomáha liečiť zväčšenú štítnu žľazu.
  • Pomáha pri hojení zápalov a vredov hrubého čreva.
  • Je dôležitý na vývin zubov a odolnosť ďasien proti infekciám a zápalom.
  • Môže urýchliť hojenie rozličných výronov a natiahnutých svalov.

Čo narúša vitamín A a znižuje jeho vstrebávanie ?

Vitamín A sa spaľuje pri dlhotrvajúcom sledovaní televízie alebo pri vysedávaní pri počítači, ako aj v podmienkach umelého osvetlenia. Na tento vitamín negatívne pôsobí aj konzumácia alkoholu a niektoré žalúdočné lieky, barbiturátory, lieky na zníženie cholesterolu v krvi a antikoncepčné tabletky. Vitamín A sa pri priemyselnom spracovaní ničí viac ako betakarotén.

Čo uľahčuje vstrebávanie vitamínu A ?

Vstrebávanie karoténov umožňujú tuky, bez nich vôbec nenastane koncentrácia karoténu a jeho premena na vitamín A. Pri pôsobení vitamínu A má dôležitú úlohu zinok ( pomáha pri uvoľňovaní vitamínu z pečene ).

Ako zistíte nedostatok vitamínu A ?

Medzi prvé prejavy nedostatku patrí praskanie a krvácanie pier, ale aj svrbenie pokožky na lakťoch a na nohách. S nedostatkom tohto vitamínu môžu súvisieť aj problémy žien s menštruáciou a u mužov s plodnosťou, výskyt vrodených chýb plodu, strata chuti do jedla, porucha imunity a šeroslepota.

Aj vznik močových kameňov a časté zápaly močového mechúra, priedušiek a pošvy môžu súvisieť s nedostatkom vitamínu A. U detí potom vznikajú časté očné a ušné infekcie, deti strácajú z hmotnosti a spomaľuje sa ich rast. Nedostatok tohto vitamínu výrazne ovplyvňuje zásoba retinolu v pečeni, čo závisí od životného štýlu, výživy, stresov a podobne.

Ako sa prejavuje nadbytok vitamínu A ?

Nadbytok vitamínu A je rovnako škodlivý ako jeho nedostatok. Predávkovanie jedlom nehrozí, nebezpečné však je prekročenie odporúčanej dennej dávky pri užívaní farmakologických prípravkov s vitamínom A. Vyhnite sa užívaniu kombinácií multivitamínov a rybieho oleja !

Nadbytok vitamínu A sa prejavuje vypadávaním vlasov, nutkaním na vracanie, hnačkami, zahmleným videním, nepravidelnou menštruáciou, únavou a bolesťami hlavy a kĺbov.

Kde sa nachádza tento vitamín ?

Vitamín A sa nachádza v potravinách živočíšneho pôvodu – v rybom tuku, rybách, žĺtkach, vnútornostiach, pečeni a v plnotučných mliečnych výrobkoch. Z potravín rastlinného pôvodu je najviac vitamínu A ( betakaroténu ) v mrkve, špenáte, brokolici, petržlenovej vňati, mangu a v marhuliach.

Denná potreba vitamínu A

  • Potreba vitamínu A stúpa, ak je v strave nedostatok bielkovín a namáhame si oči.
  • Dennú potrebu tohto vitamínu môžu zvyšovať choroby pečene, žalúdka a čriev, vzrastá najmä pri osýpkach a pri vysokej horúčke.
  • Namáhavé telesné zaťaženie, chlad, stres a konzumácia alkoholu zvyšujú potrebu vitamínu A.

Dennú potrebu vitamínu A dospelému človeku zabezpečí napríklad porcia pečeného či inak upraveného tuniaka alebo tresky, chlebíček s treščou pečeňou, porcia dusenej mrkvy alebo dve stredne veľké surové mrkvy, porcia špenátu alebo brokolice, dva až tri rajčiaky a tri až štyri marhule.