Anabolické hormóny

Organizmus je veľmi jemne vyladený na to, aby fungoval a reagoval na každú zmenu situácie . Hormóny veľmi komplikovaným spôsobom signalizujú pocit hladu a sýtosti a tiež potrebu odbúrať, opraviť, či vybudovať tkanivo. Medzi anabolické hormóny, ktoré ovplyvňujú budovanie svalovej hmoty, patrí testosterón, rastový hormón a IGF-1.

Testosterón

Je hormón, ktorý produkujú muži vo väčšej miere ako ženy. Má jednak androgénne vlastnosti, ktoré ovplyvňujú rozvoj mužských sekundárnych pohlavných znakov, ako je rast fúzov, hlboký hlas a ďalšie typické mužské rysy a tiež anabolické vlastnosti, ktoré napomáhajú k budovaniu svalového tkaniva.

Testosterón blokuje kortizolové receptory, preto je považovaný za antianabolický hormón. Cvičenie stimuluje uvoľňovanie testosterónu, avšak jeho množstvo je u človeka rôzne a naviac sa líši aj v súvislosti s typom a intenzitou tréningu.

Pre tvorbu testosterónu je vyžadovaný kvalitný tuk prijatý stravou. Výživové extrémy spočívajúce v príliš nízkom alebo v príliš vysokom príjme tuku, vykazujú voči testosterónu negatívny efekt. Ukázalo sa, že proteiny, sacharidy alebo zmiešaná strava, konzumované ihneď po odporovom tréningu, spôsobujú pokles hladiny testosterónu v krvi.

Ale bolo preukázané, že bielkoviny a sacharidy prijaté ihneď po cvičení zvyšujú tvorbu svalovej hmoty, tak sa predpokladá, že strava nejakým spôsobom napomáha transportu testosterónu z krvi do svalov, ale s istotou to zatiaľ nevieme.

Rastový hormón

Je anabolický hormón, čo znamená, že napomáha k budovaniu svalového tkaniva. Stimuluje uvoľňovanie IGF-1 z pečene, ktorý pôsobí spoločne s rastovým hormónom. Rastový hormón účinkuje v dvoch fázach. Prvá fáza spočíva v podpore svalového rastu tým, že zvyšuje príjem aminokyselín a glukózy vo svaloch a stimuluje syntézu bielkovín. V druhej fáze pôsobí na tukové tkanivo, čím dochádza k odbúravaniu tuku.

Produkcia rastového hormónu je stimulovaná hypotalamom v mozgu a ovplyvňuje ju rada faktorov : stres, spánok, vek, pohlavie a iné hormóny. Je zaujímavé, že vylučovaný ako odozva na hlad a tiež po cvičení. Spánok a kvalitné proteíny v strave tiež podnecujú jeho vylučovanie – jeden z mnohých dôvodov, prečo je spánok pre športovcov dôležitý.

Ak sa objaví v krvi zvýšená hladina voľných mastných kyselín, tak je produkcia rastového hormónu potlačená. Zdá sa, že cvičenie je účinnejším stimulátorom rastového hormónu ako strava. Ovplyvnenie rastového hormónu výživou nie je pod našou priamou kontrolou.

IGF-1

Inzulínu podobný rastový faktor ( IGF-1 ) je anabolický hormón, ktorý sa tvorí v pečeni a v mnoho ďalších tkanivách. Podporuje bunkový rast a chráni pred bunkovou smrťou. Pôsobí na rad buniek v tele, vrátane svalov, chrupavky a kosti. Je stimulovaný rastovým hormónom a vysoko proteínovou a vysoko kalorickou stravou. Jeho účinok sprostredkovaný rastovým hormónom. IGF-1 je zodpovedný za väčšinu prejavov rastového hormónu na bunky.

Inzulín

Po jedle, či pití nápoja, ktoré obsahujú sacharidy, sa hladina krvnej glukózy alebo krvného cukru zvýši. V dôsledku toho sú určité senzory v pankrease stimulované k vylučovaniu inzulínu, ktorý je považovaný za anabolický hormón, čo znamená, že napomáha budovať svalové tkanivo.

Inzulín znižuje odbúravanie bielkovín, podnecuje k ukladaniu energetických zásob ( v podobe glykogénu a syntézy triglyceridov alebo tvorbou energetických zásob z prijatých sacharidov a tukov ) a zvyšuje príjem  aminokyselín a glukózy svalovými bunkami.

Funkcie inzulínu sú nasledovné:

  • Znižuje hladinu krvného cukru
  • Dopravuje krvný cukor ( glukózu ) do svalových buniek
  • Urýchľuje premenu glukózy na glykogén vo svalových bunkách
  • Pomáha zabudovať nadbytočnú glukózu do tukového tkaniva v podobe zásobného tuku
  • Stimuluje syntézu bielkovín ( budovanie svalovej hmoty )

Inzulín pomáha k transportu energie ( glukózy ) z krvi do svalových a tukových buniek. Zaujímavé je, že inzulín nie je vyžadovaný k transportu glukózy do pečene, čo je dôležité, pretože to nášmu telu umožňuje mať pohotové zásoby energie aj v prípade absencie inzulínu.

Akonáhle je už raz v svalovom tkanive uložená energia ako glykogén, nejde ju uvoľniť späť do krvného obehu, a práve z toho dôvodu, pokiaľ ste zostali príliš dlho bez jedla, môžete mať nízku hladinu krvného cukru, aj keď sú vaše svaly zásobené energiou. Svalový glykogén sa totiž využíva jedine ako zdroj energie pre pracujúci sval.

Okrem presunu glukózy do tukových buniek, dopravuje inzulín tiež aminokyseliny do svalového tkaniva. a to obzvlášť za prítomnosti glukózy. Kombináciu proteínov a sacharidov sa dá maximalizovať stimuláciou inzulínu, čo je veľmi dôležité a prospešné pre zásobovanie svalov látkami, ktoré potrebuje na vytvorenie energetických zásob a na budovanie tkanív.

V závislosti na tom, čo a kedy zjete, rozhodne pankreas, koľko inzulínu mu vyšle. Počas cvičenie hladina inzulínu klesá, pretože pohyb pomáha svalovému tkanivu stať sa citlivejším voči inzulínovému efektu. To znamená, že vaše telo dokáže dopraviť glukózu do svalu aj s menším množstvom inzulínu alebo dokonca pomocou iných prenášačov, ktoré sa dostávajú do hry počas cvičenia.

Inzulín spomaľuje odbúravaniu tuku. Ako ? Pôsobí proti hormónom a enzýmom, ktoré mobilizujú zásoby tuku k ich premene ne energiu. Je možne, že ak sa celý deň prejedáte, stimulujete tým sekréciu inzulínu, čo môže byť kontra produktívne, pokiaľ sa usilujete o redukciu hmotnosti.