Prevencia k zraneniam
Vedeli ste, že dehydratácia a nízka hladina cukru v krvi, skutočne zvyšuje riziko zranenia ? Možnosť vyhnúť sa zraneniu v dôsledku zlej výživy je úplne vo vašich rukách. Nedostatočná hydratácia spôsobuje únavu a narušuje koncentráciu.
Nízka hladina cukru v krvi má za následok neadekvátnu výživu pre mozog a centrálnu nervovú sústavu, čo vedie k zlej reaktibilite a spomalenosti. Chybná koordinácia ako jeden z následkov, môže viesť k zlému našliapnutiu, nepozornosti a zraneniu.
Okrem toho chronický energetický deficit (spôsobený tým, že prijímate menej kalórií a živín, ako potrebujete) časom zvyšuje nebezpečie príliš častých a opakovaných zranení. Stresové fraktúry (zlomeniny) sú jedným z príkladov: narušenie tkanivovej intengrity nastáva, pokiaľ športovec premýšľa o jedálničku výhradne v intenciách prijatých kalórií a nie o kvalite.
Práve to sa totiž skrýva za frázou „prejedený, ale podvyživený“. Aj keď zjete veľké množstvo nutrične chudej stravy, tak neposkytujete tým telu stavebné kamene pre zdravé tkanivo a celkovú opravu. Nedostatok bielkovín bude rovnako brániť k obnove poškodeného svalstva počas tréningu.
A pokiaľ svaly nie sú kompletne opravené , tak nemôžu byť tak silné, ako by mali byť a ani optimálne funkčné. Poškodené svalové vlákna môžu viesť k zraneniam mäkkých tkanív. Ako proteíny, tak sacharidy spoločne s ďalšími dôležitými živinami sú potrebné pre regeneráciu a opravu.
Napríklad gumoví medvedíci môžu dodať sacharidy, ale neobsahujú žiadny vitamín E, ktorý je nápomocný pre opravu poškodených mäkkých tkanív, k čomu dochádza počas tréningu. Preto je cieľom pri výbere potravín, ako primárna kvantita, tak zodpovedajúca kvalita.
Mýty a pravda o karnitíne
Patrí k bežným mýtom, že pokiaľ je karnitín užívaný ako suplement, tak napomáha k spaľovaniu tukov. Ľudia sa domnievajú, že je to preto, že dopravuje mastné kyseliny do buniek, kde sú potom spaľované na energiu.
Pravda: Karnitínu je v tele dostatok. Nachádza sa v mäse, ale tiež je v organizme vyrábaný z dvoch aminokyselín. Naše telá sú adaptované ne recykláciu karnitínu, takže zdravý človek ho má slušné zásoby a to dokonca aj vegetarián.
Pretože využívanie tuku ako zdroj energie je viacstupňový proces, pridanie jednej zložky, ako je karnitín, ani neurýchly a ani nepodporí spaľovanie tuku (to je obmedzené rýchlosťou). Karnitín sám o sebe nelimituje množstvo mastných kyselín. ktoré môžu byť dopravované do svalového tkaniva, takže ak si ho vezmete viac, tak tým nezvýšite dopravu tuku do svalov, kde by bol využitý.