Kokosovo-mrkvový krémový koláč

Plnka

  • 1/2 šálky muškátového alebo iného sladkého dezertného vína
  • 3 postrúhané jablká
  • 1 šálka sušených organických jabĺk pokrájaných na menšie kúsky
  • 1/3 šálky hrozienok
  • 1/3 šálky sušených organických marhúľ pokrájaných na menšie kúsky
  • 1/4 šálky vlašských orechov
  • 1/2 šálky postrúhanej mrkvy
  • 1/2 postrúhanej cukety
  • 1/2 šálky postrúhanej cvikly
  • 1/2 šálky nesladeného strúhaného kokosu
  • 3/4 ČL škorice
  • 1/4 ČL muškátového orieška

Cesto

  • 1 šálka surových mandlí 
  • 1 šálka vykôstkovaných datlí
  • 2 PL semien chia
  • 1/3 šálky pomletých ovsených vločiek

Poleva

  • 1/3 šálky makadamových orechov
  • 1 šálka sójového alebo konopného mlieka
  • 2/3 šálky vykôstkovaných datlí
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Postup

Pokrájané sušené jablká a marhule, ktoré potrebujete na plnku, dajte na noc alebo aspoň na hodinu odležať vo víne do chladničky. V kuchynskom robote alebo mixéri rozmixujte hrozienka a vlašské orechy. Do mixéra pridajte ovocie spolu s vínom a mixujte, kým zmes nemá homogénnu konzistenciu. Pridajte kokos, škoricu, muškátový oriešok a rukou poriadne premiešajte s najemno postrúhanou, nie však kašovitou mrkvou, cuketou a cviklou.

Na cesto rozmiešajte 2 PL semien chia v 1/4 šálke vody a nechajte stáť aspoň 15 minút. V kuchynskom robote ich rozmixujte na pastu. V mixéri pomelte mandle. Ovsené vločky rozmixujte na hrubšiu múčku a zmiešajte s ďalšími prísadami.

Pridajte datle a mixujte, kým nie je zmes homogénna. Pridajte semená chia rozpustené vo vode a mixujte pri pulzovom režime. Cesto rozložte na okrúhly plech. V mixéri rozmixujte makadamové orechy, sójové alebo konopné mlieko, datle a vanilku na polevu. Poleva musí byť hladká a krémová.

TIP: Ďalším lahodným dezertom je aj kokosový koláč s čokoládou.