Jedzte viac bielkovín

Ak sa chcete zbaviť telesného tuku, tak by ste mali jesť najmenej 2,2 g proteínu na kilogram telesnej hmotnosti denne. To vám pomôže udržať si svalovú hmotu. Zvýšenie príjmu proteínov v období, kedy máte nižší energetický príjem, vás ochráni pred stratou svalovej hmoty. Proteín môžete použiť ako zdroj energie v prípade, že ho telo potrebuje.

Raňajky sú základ

Prvou vecou, ktorú ráno spravíte by mali byť poriadne raňajky, ako najväčšie jedlo vášho dňa. Športovci silových disciplín a vôbec všetci, ktorí dbajú na svoje zdravie, by mali brať raňajky rovnako vážne, ako všetky ďalšie jedlá v priebehu dňa.

Raňajky dodajú vášmu vyhladovanému telu potrebné živiny. A tiež môžu zvýšiť váš metabolizmus. A naopak, existujú dôkazy o tom, že vynechanie raňajok znižuje metabolizmus. Termogénny účinok potravy, t. j. množstvo energie, ktoré je potrebné na strávenie prijatej potravy, je vyššie ráno a v priebehu dňa sa potom mierne znižuje. 

Ako by mali správne vyzerať ľahké raňajky ? Čisté sacharidy, ktoré sa nachádzajú v celozrnných cereáliach alebo v chlebe, čerstvé ovocie a nejaký čistý proteín s trochou tuku. A takto by malo vyzerať ideálne prvé jedlo vášho dňa.

Obzvlášť sacharidy sú dôležité na kontrolu chuti k jedlu a zvyšujú spaľovanie tuku v priebehu celého nastávajúceho dňa. Čo sa týka raňajok, tak nemusíte sa obmedzovať. Vychutnajte si celozrnný chlieb a nízkotučný syr alebo kuracie mäso, či rybu, tak ako sa vám to páči.

Správne načasujte stravu a tréning

Ak máte dostatok energie v priebehu dňa, tak môžete trénovať intenzívnejšie a spálite viac kalórií. Pred, v priebehu a bezprostredne po cvičení sú vhodné rýchle sacharidy s vysokým glykemickým indexom. Záleží na tom, aké sú vaše tréningové ciele, niekedy je najlepšie prijímať sacharidy pri tréningu a po ňom.

Vtedy ich vaše telo môže najlepšie využiť na tvorbu energie, ktorú potrebujete na budovanie tvrdých svalov. Po zbytok dňa sa sústreďte na pomalé sacharidy, ako sú zelenina a strukoviny.

Po tréningu nezabúdajte na proteíny, sacharidy a tuky, aby ste obnovili zásobu glykogénu a vytvorili tiež hormonálne podmienky pre vaše telo, ktoré budú podporovať nárast svalovej hmoty.

Keď budete plánovať svoju stravu, tak dajte pozor na to, aby ste sa v jedle príliš neobmedzovali. To by sa mohlo obrátiť opačným smerom a mohlo by to viesť k nekontrolovanému prejedaniu sa. Je lepšie dovoliť si jedlá, ktoré pre vás znamenajú pôžitok, než ich z jedálnička úplne vylúčiť a môžeme ich chápať, ako odmenu podporujúcu regeneráciu. Tento optimistický prístup k jedlu vám pomôže udržať sa na ceste k naplneniu vašich cieľov.