Usilujte sa o kvalitu

Každý vie, že je významný rozdiel medzi gumovými medvedíkmi a brokolicou, ale gumoví medvedíci môžu predstavovať lepšiu voľbu tesne pred fyzickou aktivitou. Čas, kedy je treba podať výkon je určený pre dodanie energie, kde doba hlavných jedál je vyhradená pre výživu.

V čase hlavného jedla si vyberajte nutrične bohatú, plnohodnotnú stravu, ktorá prispeje k dlhodobej odolnosti a dobrej kondícii.

Pred tréningom, počas neho a po ňom zvoľte také potraviny a nápoje, ktoré pomôžu doplniť palivo pre cvičenie. Ak by ste dokázali prijať dostatok kalórií s akýmkoľvek typom stravy, kvalita potravín, ktoré zjete majú okrem výkonnosti priaznivý dopad na zdravie, dobrú fyzickú kondíciu a psychickú pohodu.

Môžete sa napríklad vyhýbať tukom tesne pred aktivitou, ale zdravé tuky potrebujete ako neoddeliteľnú súčasť úspešnej tréningovej diéty. Srvátkové a kaseinové proteíny bývajú skvelou súčasťou regeneračného procesu, avšak bielkoviny získané v čase hlavného jedla dodajú železo, zinok alebo omega 3-mastné kyseliny.

Podobne pre vás nemusí byť behom tréningu rajčina potravinou číslo jedna, ale vitamín C, ktorý obsahujú je dôležitý pre tvorbu kolagénu a opravu mäkkých tkanív. Vitamíny, minerálne látky a fytochemikálie (chemické látky v rastlinách) vo všetkých potravinách zastávajú v organizme životne dôležité funkcie. Tyčinky, suplementy, drinky sú navrhované tak, aby vás zásobovali v čase aktivity, ale v žiadnom prípade, aby nahradzovali jedlo.

Sacharidy prijaté behom dňa s dostatočným odstupom od tréningu  by mali najlepšie pochádzať z nutrične bohatých, plnohodnotných zdrojov, ako sú celozrnné produkty, fazule, ovocie, zelenina a to vrátane zdrojov obsahujúcich väčší podiel vlákniny, ktorá spomaľuje trávenie.

Nárast hmotnosti a jej udržanie

Športovci vedia, že nárast hmotnosti alebo jej udržanie predstavuje trvalú výzvu. Mnohí športovci usilujúci sa o zvýšenie hmotnosti si myslia, že jedia dosť, čo nebýva vždy pravda. Možno sa zľahka nasýtia, a preto naraz nezjedia viacej stravy alebo sa zabudnú najesť, či vynechajú nejaké jedlo, prípadne nejedia tak často, ako treba, čo ich pripravuje o hodnotné kalórie.

Vyskúšajte si niektoré z nasledujúcich stratégií pre zvýšenie alebo udržanie hmotnosti: 

  • Dôsledne jedzte tri hlavné jedlá každý deň
  • Zaistite si prísun kalórií aj z nápojov. Miesto vody sú skvelou alternatívou džúsy, mlieko, ovocné alebo zeleninové kokteily
  • Pite nápoje na konci alebo medzi jedlami
  • Zvoľte menej kalorické potraviny, ako napríklad kukuričný chlieb namiesto rohlíka
  • Nikdy nejedzte samotný chlieb, vždy si ho namažte alebo obložte
  • Doprajte si desiatu, olovrant medzi hlavnými jedlami, obzvlášť po cvičení v regeneračnej fáze a pred spaním
  • Noste si so sebou niečo na zub, ako sušené ovocie, športové tyčinky
  • Snažte sa jesť viac ako ste boli zvyknutí, jedzte málo cez mieru, aj keď máte pocit, že ste už plní