Čo je skvelé na cereáliach

Dalo by sa povedať, že cereálie sú raňajkami pre športovcov, pokiaľ sa jedná o cereálie celozrnné, s vysokým obsahom vlákniny. Pomáhajú znižovať krvný tlak a riziko cievnych príhod.

  • Sú rýchle a ľahko stráviteľné. 
  • Ľudia v akomkoľvek veku si ich môžu jednoducho nasypať do misy a zjesť.
  • Majú vysoký obsah sacharidov. Svaly získajú energiu zo sacharidov. Cereálie, banán a džús predstavujú výborné jedlo s vysokým obsahom sacharidov. Mlieko naviac poskytuje bielkoviny.
  • Majú vysoký obsah vlákniny.
  • Majú vysoký obsah železa.
  • Majú vysoký obsah vápnika.
  • Majú nízky obsah tuku a cholesterolu.

Je však veľký rozdiel v nutričnej hodnote jednotlivých duhov. Tu je päť tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere cereálií v obchode:

1. Vyberajte si cereálie obohatené o železo

Železo je pre aktívne osoby mimoriadne dôležité, pretože je tou časťou červených krviniek, ktorá viaže kyslík a transportuje ich z pľúc do svalov. Ak ste chudokrvní, máte málo železa v krvi, tak sa skoro unavíte pri cvičení. Cereálie bohaté na železo, môžu byť ľahkým spôsobom, ako podstatne zvýšiť príjem železa. Červené mäso je najlepším zdrojom železa.

Vyberajte cereálie, ktoré obsahujú aspoň 25 % doporučenej dennej dávky. Ak dávajte prednosť prírodným alebo organickým cereáliam bez aditív, tak majte na pamäti, že bez aditív znamená tiež bez železa. Potom môžete zmiešať prírodné a obohatené cereálie alebo môžete jesť potraviny s vysokým obsahom železa, prípadne doplniť železo formou tabliet.

Železo, ktoré sa nachádza v cereáliach sa často zle vstrebáva a je vhodné ho vstrebať pitím pomarančového džúsu alebo konzumáciou ovocia s vysokým obsahom vitamínu C.

2. Vyberajte si cereálie obohatené o kyselinu listovú

Kyselina listová, vitamín skupiny B sa nachádza v obilí v malých dávkach, ale vo väčšom množstve sa nachádza v cereáliach.

3. Vyberajte si cereálie s vysokým obsahom vlákniny

Najlepšie sú cereálie, ktoré obsahujú viac než 10 g vlákniny na 100 g. Vláknina pomáha pri zápche. Odborníci predpokladajú, že obmedzuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Zmierňuje tiež pocit hladu, čím pomáha pri kontrole hmotnosti. Cereálie obsahujú viac vlákniny, ako väčšina druhov ovocia a zeleniny. Obsah vlákniny môžete zvýšiť pridaním sekaných orechov, mletých ľanových semien, slnečnicových semien.

4. Vyberajte si cereálie s menším obsahom cukru

Prečítajte si nutričné informácie na obale a počet gramov sacharidov vynásobte štyrmi. Získate množstvo energie v kilokalóriach ( po vynásobení sedemnástimi získate množstvo energie vyjadrené v kilojouloch ).

Napríklad Nestlé Fitness čokoládové obsahujú v 100 g 23,2 g cukrov x 4 kcal = 92,8 kcal ( 390 kJ ), čo znamená, že 23,5 % energie pochádza z cukrov.

Jednoduché cukry sa môžu podielať desiatimi percentami na príjme energie, takže 4 g cukru, ktoré sa nachádzajú v jednej porcii cereálií, zapadajú dobre do vyváženej stravy. Jednoduché cukry sú zdrojom energie pre svalovú činnosť a nie sú hrozbou. Snažte sa zamerať na obsah vlákniny a celých zŕn a sledovať menej obsah cukru. 

5. Vyberajte si cereálie s nízkym obsahom tukov

Skôr, ako sa trápiť množstvom cukru, tak sa zamerajte na obsah tukov. Tuk je pre zdravie oveľa škodlivejší, ako cukor, pretože súvisí s rastom hmotnosti, srdcových a nádorových ochorení.