Diéta tri jablká denne
Jadrom tejto stratégie je jablko ako súčasť každého jedla.
Pôvod diéty
Tammi Flynn, kvalifikovaná dietologička, vymyslela túto diétu na základe viacročného pozorovania svojich klientov v klube zdravia. Všimla si, že konzumácia väčšieho množstva jabĺk súvisí s vyšším úbytkom telesného tuku. Vďaka úspechom odpozorovaným na klientoch sa diéta Tri jablká denne zmenila na stravovací plán s kompletným jedálnym lístkom. Knižne vyšla v roku 2003 a opäť v roku 2005.
Základné princípy
Čerstvé jablko pred každým jedlom môže znížiť chuť do jedla, zabrániť prejedaniu sa a napomôcť chudnutie. Jablká sú skvelým zdrojom vlákniny. Jedno jablko pred jedlom dodá dietujúcim pocit sýtosti, vďaka čomu možno skonzumujú menej, teda príjmu menej energie.
S jedením jabĺk sa spája mnoho zdravotných výhod, konkrétne vysoký obsah vlákniny v strave, zníženie hladiny cholesterolu v krvi, pravidelné vyprázdňovanie čriev, prevencia rakoviny a nižšie riziko srdcových ochorení.
Autorka kladie dôraz na častejšie pitie vody a cvičenie. Žiadne obmedzenie či počítanie energetickej hodnoty tu nie je.
Klady a zápory
Táto diéta je jednoduchá v tom, že najväčšou zmenou je pridanie troch jabĺk do dennej stravy. Existuje mnoho druhov jabĺk a keďže sa dajú ľahko prenášať, skvele sa hodia ľuďom, ktorí trávia väčšinu dňa vonku alebo na cestách.
Príliš rýchle zvýšenie príjmu vlákniny však môže spôsobiť určité zažívacie problémy. Niekomu sa zas môže jedenie troch jabĺk denne zunovať.
Pre koho je táto diéta ?
Táto diéta vyhovuje najmä tomu, kto hľadá jednoduchý a zdravý spôsob ako schudnúť. Nehodí sa pre ľudí alergických na jablká alebo ľudí, ktorí nemôžu konzumovať veľa vlákniny pre zdravotné problémy.
Treba zmeniť životosprávu
Cvičenie je dôležitou súčasťou programu. Autorka zdôrazňuje význam pravidelného cvičenia a posilňovania pri odbúravaní tuku. Ostatné zmeny predstavujú nízkotučnú stravu a pitie 8 až 10 pohárov vody denne.