Aký vitamín vplýva na starobu?

Kto svojmu organizmu dožičí dostatočné množstvo vitamínu E, zostáva dlhšie mladý. Vedci dokonca tvrdia, že nám môže pridať niekoľko rokov života. Podľa nich je tvorba voľných radikálov prvou príčinou starnutia. Vitamín E je biologický antioxidant, ktorý chráni bunkové steny pred náporom voľných radikálov.

Poruchy pamäti spôsobené starobou možno zmenšiť pravidelným podávaním vitamínu E. Ďalším príznakom staroby je nedostatok energie a únava. Aj v tomto smere zohráva vitamín E dôležitú úlohu, pretože napomáha regeneráciu buniek. A čo povedať na záver ? Kto si chce udržať energiu a vitalitu aj po päťdesiatke, nájde vo vitamíne E skvelého spojenca.

Ďalší význam tohto vitamínu

  • Zvyšuje obranyschopnosť organizmu a jeho odolnosť proti chorobám ( najmä u starších osôb )
  • Potláča produkciu prostagladínov, ktoré sa podieľajú na vnímaní bolesti
  • Pôsobí proti reumatickým bolestiam, spomaľuje starnutie kĺbovej chrupky a má pozitívny vplyv na spojivé tkanivo
  • Spolupôsobí pri liečbe chorôb pečene
  • Pôsobí na činnosť obličiek a pomáha pri liečbe zápalu obličiek
  • Pôsobí pri liečbe dermatitídy
  • Lieči rôzne druhy herpesu (herpes na pere, na oku, a ďalšie)
  • Pomáha pri liečbe vredov predkolenia
  • Má slabý diuretický účinok
  • Znižuje pravdepodobnosť vzniku sivého očného zákalu
  • Poskytuje úľavu od bolesti spojenej s artritídou
  • Má určitý vplyv pri liečbe prejavov Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby
  • Zvyšuje detoxikačnú schopnosť pečene a chráni pred toxínmi z cigaretového dymu a škodlivými účinkami znečisteného ovzdušia
  • Pomáha hojiť popáleniny a pooperačné rany, pretože zabraňuje tvorbe hrubých chrást a veľkých jaziev
  • Účinne môže pôsobiť aj na pleseň na nohách a na opuchliny ( potieraním postihnutých miest vitamínom E v oleji )
  • Zvyšuje vitalitu, energiu a chuť do života
  • Lieči akné
  • Zmladzuje pokožku a predchádza vzniku vrások

Čo narúša vitamín E a znižuje jeho vstrebávanie ?

Vitamín E narúša teplota ( horúčava a mráz ), kyslík a priemyselné metódy spracovania potravín. V zmrazených alebo konzervovaných potravinách môže zostať len 5 % vitamínu E ! Účinnosť tohto vitamínu sa porušuje aj pri dlhom uskladňovaní potravín.

Vysoké dávky železa, medi a horčíka znižujú jeho využitie. Negatívny vplyv na jeho vstrebávanie majú antikoncepčné tablety a znečistené ovzdušie. Močom a stolicou sa vylúči 60 – 70 % vitamínu E prijatého potravou. 

Vstrebávanie a užívanie vitamínu E

Činnosť vitamínu E podporuje vitamín C a selén. Najviac ohrozené osoby, ktoré majú vysokú potrebu vitamínu E, sú muži v produktívnom veku, ženy po prechode a obézni jedinci. Potreba vitamínu E sa zvyšuje v strese, u žien v období klimaktéria a pre užívanie hormonálnych prípravkov.

Dennú potrebu tohto vitamínu dospelému človeku zabezpečí napríklad lyžička kvalitného oleja ( hoci do zeleninového šalátu ), porcia pokrmu zo sóje, lyžica slnečnicových semien, miska müsli s orechmi.

Tento vitamín je rozpustný iba v tukoch, preto ho užívajte ihneď po jedle, ktoré obsahovalo tuk a mali by ste ho užívať každý deň v rovnakom čase. Pacienti s reumatickou horúčkou a diabetici by mali príjem vitamínu E konzultovať so svojím lekárom.

Ako zistíte nedostatok vitamínu E ?

Ak máte nízky príjem vitamínu E, tuk vo vašom organizme stuchne a typickým prejavom nedostatku vitamínu E sú starecké škvrny na rukách. Príznakom jeho nedostatku je aj zhoršená koncentrácia, zlé hojenie rán, ochabnutá a suchá pokožka, ľahká tvorba modrín, mastné vlasy, poruchy krvného obehu, pocit mravčenia, vyčerpanie po fyzickej námahe, poruchy zraku, únava, znížená výkonnosť, pokles sexuálnej túžby a neplodnosť.

Ako zistíte nadbytok tohto vitamínu ?

Nezistili sa nijaké toxické účinky, vo výnimočných prípadoch sa môžu objaviť bolesti hlavy a hnačka.

Prírodné zdroje

Najbohatším zdrojom sú pšeničné klíčky a ďalším zdrojom je rastlinný olej, orechy, slnečnicové a sezamové semená, vajcový žĺtok, sója, celozrnná múka, zelenina ( fazuľa, brokolica, špenát, ružičkový kel ) a ovocie ( černice, čierne ríbezle ). V mäse sa nachádza vitamín E v malom množstve.