Priberá sa po sacharidoch
V súčasnej dobe vyvolávajú média tvrdenia, že budete priberať pri diétach s vysokým obsahom sacharidov, a preto sú zlé. Toto tvrdenie je založené na tom, že nadváha a obezita sú rizikovými faktormi pre rozvoj inzulínovej rezistencie, stavu, kedy musí pankreas produkovať viac inzulínu, aby zostala zachovaná normálna hladina glukózy v krvi po prijatí jedla s vyšším obsahom sacharidov.
Táto nadmerná sekrécia inzulínu vedie k premene sacharidov a ich uloženiu vo forme tuku ďalšími rozvojmi obezity a nadváhy a nakoniec k rozvoju druhého typu diabetes mellitus.
Táto teória môže platiť pre tú časť populácie, ktorá má sedavé zamestnanie, ale nie pre športovca a ďalších aktívnych jedincov. Pre kulturistov je inzulín anabolickým hormónom, ktorý pomáha budovať svalovú hmotu a zaisťuje energiu pracujúcim svalom.
Pokiaľ patríte k aktívnym jedincom, tak vaša produkcia inzulínu je stabilná a nemá veľké výkyvy. Na prestup glukózy do svalových buniek je nevyhnutné pôsobenie inzulínu. Keď dorazí k svalovej bunke, pôsobí ako kľúč, ktorý odomyká drobné receptory v okolí bunky.
Bunka je otvorená a prijíma glukózu, ktorú využíva ako zdroj energie alebo palivo. Stimulácia svalového tkaniva posilňovaním, napomáha normalizovať tok glukózy z krvi do svalových buniek, kde môže byť použitá ako zdroj energie.
Máte obavy z konzumácie cestovín a pečiva ? Nie je to nutné. Ale mali by ste k tomu prijímať ešte komplexné sacharidy z rozmanitých zdrojov, ako sú fazule, celozrnné produkty, ovocie a zelenina. Dokonca aj v situácií, kedy trpíte inzulínovou rezistenciou. Takže pokiaľ ste aktívni, tak máte lepšiu kontrolu svojej telesnej hmotnosti a množstva svalovej hmoty, ktorá pomáha regulovať využitie glukózy telesnými tkanivami.
Inzulín a sacharidy nie sú nepriateľmi, čo sa týka rizika priberania tuku, ale hlavne vysoký energetický príjem, zlá koncepcia redukčnej diéty a sedavý životný štýl. Telesný tuk sa zvýši vtedy, pokiaľ nie ste pohybovo aktívni, zvolíte nesprávne jedlá a prijímate viac energie v potrave, ako spálite. Je to úplne jednoduché.