Ako kontrolovať hmotnosť?

Slovo diéta evokuje niečo dočasné. Neustále dietovanie a nedietovanie prináša len prechodnú zmenu a nerieši na prvý pohľad skryté návyky, pre ktoré vznikla potreba držať diétu.

Najlepšie programy na redukciu hmotnosti a podporu zdravia, ktoré pomáhajú dlhodobo znížiť telesnú hmotnosť a množstvo telesného tuku sú tie, čo fungujú nasledujúcim spôsobom: postupne, ale dôsledne znižujú energetický príjem a pomocou fyzickej aktivity zvyšujú energetický výdaj.

Je dôležité zapamätať si, že cvičenie spevňuje svalstvo a zohráva kľúčovú úlohu pri odbúravaní tukových zásob.

Diéty, ktoré sľubujú okamžité či rýchle výsledky nie sú dôveryhodné, lebo popierajú vedecké poznatky o metabolizme organizmu. Podobné tvrdenia sú zavádzajúce a potenciálne nebezpečné.

Jednoduchý výpočet energetickej bilancie dokazuje, že za týždeň nemôžete bezpečne schudnúť viac ako 0,5 až 1 kg, aj keby ste vôbec nič nejedli. Napríklad, ak chcete zhodiť 0,5 kg telesného tuku, musíte znížiť svoju týždennú energetickú bilanciu o 14,6 MJ ( 3 500 kcal; dosiahnete to buď znížením energetického príjmu alebo zvýšením telesnej aktivity ). To znamená denne znížiť príjem o 2 MJ ( 500 kcal ).

Ak je váš zvyčajný denný príjem 8,4 MJ ( 2 000 kcal ), musíte ho znížiť o 2 MJ ( 500 kcal ), aby ste za týždeň schudli 0,5 kg. Aj keby ste úplne hladovali a pili len vodu, schudnete nanajvýš 2 kg týždenne. To však nie je ani bezpečné, ani múdre. Vaše telo stratí svalovú hmotu a vodu, dôležité súčasti organizmu a ohrozíte tým svoje zdravie.

Diéta musí mať seriózny cieľ a nemalo by sa k nej pristupovať nezodpovedne. Skôr než začnete, poraďte sa so svojím lekárom a absolvujte zdravotnú prehliadku, aby ste sa uistili, že môžete pokračovať. Keď zmeníte svoje stravovacie zvyklosti, už po dvoch týždňoch nízkokalorickej diéty sa v tele začnú prejavovať zmeny metabolizmu.

Obmedzený energetický príjem je signálom pre metabolizmus, aby spomalil, keďže telo sa začne prispôsobovať zníženému prísunu energie využiteľnej na fyziologické funkcie a začne energiu šetriť, aby stratu vyrovnalo.

V redukčných diétach sa tento jav nazýva plató. Na prekonanie tejto situácie sa odporúča intenzívnejšia fyzická aktivita alebo ešte väčšie zníženie energetického príjmu. Najideálnejšie je, ak sa zvýši fyzická aktivita a zároveň sa zníži príjem energie. Pri výbere diéty sa rozhodnite pre takú, ktorú môžete prispôsobiť svojmu životnému štýlu a zdravotným požiadavkám. Vtedy to bude fungovať dlhodobo.

Pamätajte, že výsledkom opakovaného držania a vysadenia diéty a nasledovného návratu k starým stravovacím zvyklostiam bude, že sa vrátite na pôvodnú hmotnosť alebo nepriaznivo ovplyvníte priebeh choroby.