Šokujúce americké stravovanie
Keďže moderná strava v Spojených štátoch a vo väčšine krajín sveta je dnes bohatá na spracované jedlá a živočíšne produkty a obsahuje veľmi málo rastlinných zložiek, predovšetkým zeleniny, takmer všetci Američania trpia obrovským nedostatkom fytochemických látok rastlinného pôvodu, čo má zdrvujúce a veľmi nebezpečné následky.
Pred dvadsiatimi piatimi rokmi sme uctievali vitamíny a minerály a odborníci na výživu ani len netušili, že fytochemikálie existujú. Teraz ich považujeme za hlavný zdroj mikroživín z prirodzenej stravy a zistilo sa, že majú širokospektrálne a intenzívne účinky. Inými slovami, dnes vieme, že vitamíny a minerály ani zďaleka nie sú jediné.
Na udržanie normálneho fungovania nášho imunitného systému potrebujeme stovky ďalších fytochemikálií, ktoré sa nachádzajú v prírode v rastlinách. Na trhu sa objavujú výživové doplnky, ktoré obsahujú užitočné zlúčeniny a majú sľubný potenciál, ale nič sa nevyrovná sile stravy, čo zlepšuje imunitu a obsahuje vyvážené množstvo rôznorodých látok s priaznivými účinkami na zdravie, ktoré sú z prirodzených rastlinných produktov.
V súčasnosti sú spracované potraviny zdrojom 60 % kalórií priemernej americkej stravy. Toto percento sa za posledných sto rokov neustále a neúprosne zvyšuje. Táto kategória zahŕňa väčšinu potravín s prídavkom sladidiel, bielej múky a olejov.
Medzi spracované potraviny patria: biely chlieb, žemle, hranolčeky, cestoviny, šišky, sušienky, müsli tyčinky, raňajkové cereálie, nealkoholické nápoje, praclíky, ochucovadlá a hotové dresingy na šalát. Do týchto potravín sa zvyčajne pridávajú aditíva, farbivá a konzervačné látky, aby sa predĺžila ich záručná lehota, a zvyčajne sa uskladňujú v plastových obaloch a kartónových škatuliach.
Hlavný podiel na potravinovom koláči v súčasnosti predstavujú nealkoholické nápoje, cukor, kukuričný sirup a iné sladidlá. Miera spotreby syra a kurčiat v americkej strave takisto zaznamenala za posledné storočie výrazný nárast, pričom spotreba kalórií zo živočíšnych produktov momentálne predstavuje viac ako 25 %.
Pri takomto množstve živočíšnych produktov v modernej strave nie je dostatok miesta pre nerafinované alebo nespracované produkty rastlinného pôvodu.
Kalórie z nerafinovaných rastlinných produktov, ako sú ovocie, strukoviny, semená a zelenina, predstavujú menej ako 10 % stravy Američanov. Toto číslo však zavádza, pretože približne polovicu spotreby zeleniny v USA predstavuje spotreba produktov z bielych zemiakov vrátane hranolčekov a zemiakových lupienkov. Ak z výskumu vylúčime biele zemiaky ( ktoré nie sú práve výživnou potravinou ), zvyšok by predstavoval menej ako 5 % americkej stravy.
Pre modernú stravu nie je typický iba mierny nedostatok niekoľkých mikroživín. Vážne v nej absentujú stovky dôležitých látok rastlinného pôvodu, zlúčenín, ktoré sa podieľajú na vytváraní našej imunity. Sú nenahraditeľné a nie je možné zostať bez nich zdravý po celý život.
Aby sme identifikovali tieto dôležité antioxidanty a fytochemikálie, ktoré sa v americkej strave nachádzajú v nedostatočnej miere, musíme si najskôr priblížiť širokú triedu užitočných zlúčenín vrátane celej skupiny karotenoidov ( vrátane lykopénu, betakaroténu, alfakaroténu, luteínu a zeaxantínu ) a mnoho ďalších zlúčenín, ktoré maximalizujú funkčnosť buniek, a teda navodzujú liečivé vlastnosti imunitných buniek.
Bez ohľadu na to, koľko stravovacích teórií existuje, takmer všetci sa zhodneme, že zelenina je pre nás dobrá. Diskutuje sa o tom, do akej miery je v skutočnosti dobrá. Nanešťastie, údaje z pozorovacích štúdií často neprinášajú reálne výsledky, lebo väčšina ľudí nekonzumuje dostatočné množstvo zeleniny, a preto nemôže mať merateľný vplyv na ich zdravie.
Niektoré dlhodobé pozorovacie štúdie naozaj preukázali, že konzumácia zeleniny je najdôležitejší faktor v prevencii chronických chorôb a predčasnej smrti.