5 – dňová zoštíhľovacia diéta
1. deň
- 150 ml acidofilného mlieka
- 25 g tvrdého syra ( 30 % t.v.s. )
- 100 g ľadového šalátu
- 150 g uvareného hovädzieho mäsa
- 50 g poľnička
- 50g baby špenátu
- 50 g čakanky
- 1 čajová lyžička oleja
- 1 čajová lyžička balzamikového octu
- korenie na šalát
Z oleja, balzamikového octu a korenia na šalát si pripravte zálievku a pridajte ju do misy s listami šalátov. Zľahka premiešajte. Podávajte k varenému hovädziemu mäsu.
Olovrant – Zeleninové tyčiny s dipom
- 50 g mrkvy
- 50 g bielej reďkovky
- 50 g uhoriek
- 100 g bieleho jogurtu
- 1/2 PL bazalka
- 1/2 PL koriandra
Postup
Očistenú zeleninu nakrájajte na tenké plátky. Do jogurtu vmiešajte nasekané bylinky.
Večera – Hovädzí vývar so zeleninou
- 150 g hovädzieho mäsa
- 30 g mrkvy
- 30 g petržlenu
- 30 g kalerábu
- petržlenová vňať
- 1 stonku zeleru
- 300 ml vody
- soľ
- čierne korenie a nové korenie
Postup
Mäso uvarte v 300 ml vody do mäkka. Pridajte zeleninu, osoľte a varte ešte 15 minút. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
2. deň ( Energetická hodnota 2700 kJ )
Raňajky – Tvaroh s jogurtom a škoricou
- 2 PL bieleho jogurtu s obsahom tuku do 3 %
- 150 g jemného tvarohu
- 1/2 ČL mletej škorice
Postup
V miske zmiešajte tvaroh s jogurtom a posypte škoricou.
Desiata – Šunka s uhorkou
- 1 plátok hydinovej šunky
- 100 g šalátovej uhorky
Obed – Pečený pstruh s paradajkou a baby špenátom
- 1 menší pstruh
- 1 ČL bylinkového masla
- soľ
- 150 g baby špenátu
- 1 paradajka
- plátok citróna
Postup
Rybu osoľte a položte na alobal potretý bylinkovým maslom. Alobal preložte a uzatvorte, vložte do vyhriatej rúry na 15 minút. Potom alobal otvorte a rybu ešte 5 minút dopekajte. Paradajku nakrájajte na hrubšie kolieska a prudko opečte na suchej panvici. Hotového pstruha pokvapkajte citrónom, obložte špenátovými listami a opečenými paradajkami.
Olovrant – Uhorka s jogurtom
- 150 g šalátovej uhorky
- 75 g bieleho jogurtu
- 1 PL kôpru
- mleté biele korenie
- soľ
Postup
Uhorku nastrúhajte nahrubo, zmiešajte s jogurtom, nasekaným kôprom, okoreňte a osoľte.
Večera – Paradajková polievka a mrkvou
- 1 menšia mrkva
- 1/2 malej cibule
- 1 bobkový list
- 150 ml paradajkového pyré
- 1/2 ČL korenia tzatziki
- mletá pikantná paprika
- soľ
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1/2 PL petržlenovej vňate
- 20 g syra feta
Postup
Nakrájanú mrkvu, cibuľu a bobkový list varte v 150 ml vody 15 minút. Pridajte paradajkové pyré, koreniny a krátko povarte. Po dovarení pridajte citrónovú šťavu, petržlenovú vňať a nakrájaný syr.
3. deň ( Energetická hodnota 3000 kJ )
Raňajky – Chlieb s tvarohovou nátierkou
- 50 g celozrnného ražného chleba
- 40 g jemného tvarohu
- 1 ČL petržlenovej vňate
- 1 ČL pažítky
- 1 ČL bazalky
- soľ
- čierne korenie
Postup
Tvaroh zmiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou, pažítkou a bazalkou. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Chlieb natrite nátierkou a posypte nahrubo nastrúhanou reďkovkou.
Desiata – Biely jogurt
Obed – Kuracia ihla so zeleninou
- 150 g kuracích pŕs
- 100 g cukety
- 100 g žltej papriky
- 1 ČL rastlinného oleja
- bylinková soľ
- 2 špízové ihly
Postup
Pokrájajte zeleninu a kuracie mäso na väčšie kocky a striedavo napichujte na špízovú ihlu. Pripravené špízy zľahka potrite zmesou oleja a bylinkovej soli a ugrilujte.
Olovrant – Špenátová roláda so cherry paradajkami
- 400 g špenátu
- 2 vajcia
- 2 PL múky
- soľ
- čierne korenie
- 250 g syra Ricotta
- 50 g syra balkánskeho typu
- 2 cherry paradajky
Postup
Špenát blanšírujte, nasekajte nahrubo, osoľte, pridajte žĺtky a premiešajte. Bielka vyšľahajte do tuha a spolu s múkou vmiešajte do špenátu. Cesto vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri 180 °C asi 30 minút. Po upečení cesto zviňte spolu s papierom na pečenie do rolády a nechajte vychladnúť. Syr nakrájajte nadrobno, zmiešajte s ricottou, natrite na cesto a zviňte. Jedna porcia sú 3 rezy o hrúbke 1,5 cm.
Večera – Pórovo hríbová polievka
- 50 g póru
- 50 g čerstvých hríbov
- 1 ČL rastlinného masla
- 1 PL petržlenovej vňate
- mletá červená paprika
- muškátový orech
- soľ
Postup
Na kolieska pokrájaný pór a čerstvé hríby speňte na masle. Pridajte 300 ml vody, mletú papriku, muškátový orech, soľ. Varte 20 minút. Polievku dochuťte petržlenovou vňaťou.
4. deň ( Energetická hodnota 3000 kJ )
Raňajky – Chlieb s tuniakom a ľadovým šalátom
- 50 g celozrnného chleba
- 30 g tuniaka vo vlastnej šťave
- plátok citróna
- 50 g ľadového šalátu
Desiata – Grep
Obed – Perkelt z hlivy ustricovej s listovým šalátom
- 200 g hlivy ustricovej
- 1 menší zemiak
- 1/2 menšej cibule
- 1 ČL rastlinného oleja
- biele korenie mleté
- rasca celá
- červená paprika mletá
- soľ
- 2 PL kyslej smotany
- 30 g listového šalátu
Postup
Na rozohriatom oleji speňte nadrobno nasekanú cibuľu. Pridajte pokrájanú hlivu a zemiak, ochuťte a duste pod pokrievkou 15 minút. Po dovarení pridajte smotanu a podávajte s listovým šalátom.
Olovrant – Omeleta s rukolou
- 1 vajce
- 1 PL mlieka
- 1 ČL oleja
- 20 g rukoly
- soľ
Postup
Mlieko, vajce a soľ rozšľahajte a upečte omeletu. Hotovú posypte lístkami čerstvej rukoly.
Večera – Polievka so zázvorom
- 1 menšia mrkva
- 1 menší petržlen
- 1 malý strúčik cesnaku
- 1/2 ČL strúhaného zázvoru
- 40 ml polotučného mlieka
- 200 ml zeleninového vývaru
- 1 ČL šťavy z limety
- 1 ČL petržlenovej vňate
- ľanové semená
- soľ
- mleté farebné korenie
Postup
Zeleninu nakrájajte, zázvor nastrúhajte a zalejte vývarom. Pridajte cesnak, soľ, korenie a varte asi 15 minút. Na záver pridajte mlieko, rozmixujte, ochuťte šťavou z limety, petržlenovou vňaťou a ľanovými semenami.
5. deň ( Energetická hodnota 3000 kJ )
Raňajky – Celozrnná bagetka s paradajkami
- 50 g celozrnnej bagetky
- 100 g paradajok
- bazalka
- 1 ČL olivového oleja
- soľ
Postup
Paradajky nakrájajte nadrobno, pridajte natrhané lístky bazalky, olivový olej, soľ a zľahka premiešajte. Bagetku nakrájajte, opečte nasucho a ešte na teplé kúsky rozdeľte pripravenú paradajkovú zmes.
Desiata – Jablko
Obed – Morčacie prsia so šalátom
- 150 g morčacích pŕs
- 50 g mrkvy
- 2 ČL rastlinného oleja
- 1 ČL petržlenovej vňate
- grilovacie korenie
- 1 ČL tymiánu
- 100 g čínskej kapusty
- 1 ČL bazalky
- 1 stopka zeleru
- 1 ČL bylinkovej soli
- 1 ČL šťavy z limety
- 1 ČL balzamikového octu
- 30 g červenej papriky
Postup
Morčacie prsia naklepte, potrite olejom, grilovacím korením a opečte na suchej panvici. Kapustu a zeler nakrájajte, zalejte horúcim nálevom pripraveným zo 100 ml prevarenej vody, bylinkovej soli, balzamikového octu, tymiánu, bazalky a oleja. Prikryte a nechajte odstáť 20 minút. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať. limetovú šťavu, nahrubo nastrúhanú mrkvu a nakrájanú papriku. Nechajte odstáť asi 45 minút.
Olovrant – Jogurt s ananásom
- 100 g bieleho jogurtu
- 75 g ananásu
Postup
Nakrájaný ananás zmiešame s jogurtom.
Večera – Cuketová polievka
- 100 g cukety
- 1 menšia cibuľa
- 1 menší strúčik cesnaku
- 300 ml vody
- soľ
- trojfarebné korenie
- 1/2 limety
- bazalka
- 2 PL parmezánu ( 30 % t.v.s. )
Postup
Cuketu nastrúhajte a cibuľu nakrájajte na kolieska. Zalejte vodou, pridajte cesnak, osoľte, okoreňte a varte asi 10 minút. Po uvarení polievku rozmixujte, ochuťte šťavou z limety, pridajte natrhanú bazalku a nastrúhaný parmezán.