Probiotiká
Probiotiká sú všetky baktérie, ktoré pozitívne pôsobia na tráviace ústrojenstvo. Najbežnejšia je acidofilus, ktorý sa u dospelého človeka vyskytuje v tráviacom ústrojenstve a u žien aj v pošve. Bifidus tvorí významnú súčasť flóry tenkého aj hrubého čreva. Aby sa zabezpečil správny účinok, musí sa konzumovať denne, inak sa črevná bakteriálna rovnováha neudrží.
Probiotiká a trávenie
Stres, antibiotiká, ženské pohlavné hormóny, nevhodná kyselinotvorná strava a niektoré lieky môžu vyvolať bujnenie škodlivých baktérií na úkor baktérií udržiavajúcich zdravý stav organizmu. Užívaním probiotík možno zlepšiť rovnováhu črevných baktérií. Tieto baktérie sú navyše vybavené mechanizmami, ktorými detoxikujú škodlivé zložky tráveniny.
Prospešne pôsobia na trávenie, proti žalúdočným vredom, miernia plynatosť, chránia stenu žalúdka pred škodlivými látkami, ako je cigaretový dym a alkohol, zvyšujú odolnosť organizmu proti črevným ťažkostiam, predovšetkým proti choroboplodným mikroorganizmom vyvolávajúcim hnačky. Podľa vykonávaných výskumov chránia aj pred vznikom rakoviny čriev.
Ďalší význam probiotík
- zúčastňujú sa na syntéze niektorých vitamínov, najmä K a vitamínov skupiny B
- zlepšujú vstrebávanie vápnika a zmierňujú neznášanlivosť laktózy u osôb postihnutých mliečnou intoleranciou
- posilňujú obranyschopnosť organizmu a odolnosť proti chorobám
- znižujú tvorbu bakteriálnych enzýmov, ktoré majú mutagénne účinky a môžu vyvolávať rast zhubných nádorov
- znižujú hladinu škodlivého cholesterolu LDL, čím sa podieľajú na prevencií srdcovo-cievnych chorôb
- znižujú riziko rozvinutia alergií vrátane atopického ekzému alebo zlepšujú stav týchto chorôb
Odporúčaná denná dávka
Odporúča sa konzumovať aspoň 100 g mliečneho výrobku s obsahom minimálne 10 miliónov probiotických baktérií v 1 g alebo v 1 ml.
Prírodné zdroje
Probiotické baktérie sú súčasťou jogurtov a jogurtových nápojov, napríklad Actimel, Activia a podobne. Najmä v zahraničí sa probiotiká pridávajú aj do ovocných džúsov. Výrobca, však žiaľ, neuvádza, koľko baktérií výrobok obsahuje.
Pri kúpe jogurtu sa riadťe dĺžkou trvanlivosti výrobku, pretože baktérie v mliečnych výrobkoch nežujú dlho. Platí, že čím kratšie je obdobie trvanlivosti, tým je lepšie.