Chutné a zdravé polievky

Polievky sú veľmi jednoduché na prípravu, no svojim zložením môžu byť výdatným pbedom či večerou.

  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 150 g brokolice
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Do vriaceho zeleninového vývaru vložíme umytú a na ružičky rozobratú brokolicu. Ochutíme strúhaným muškátovým orieškom a varíme asi 10 minút. Potom polievku rozmixujeme a podľa chuti osolíme a okoreníme.

Falošná hovädzia polievka

  • 1 väčšia cuketa
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • polievkové ochucovadlo
  • soľ
  • 1 polievková lyžica petržlenovej vňate

Postup

Cuketu ošúpeme, nakrájame na kocky aj s jadierkami a dáme do hrnca. Pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, 300 ml vody, ochutíme polievkovým ochucovadlom a soľou a varíme 10 minút. Pred podávaním ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou. 

Paradajková polievka so syrom

  • 50 g paradajkového pyré
  • 2 paradajky
  • malý kúsok celej škorice
  • 2 klinčeky
  • celé nové korenie
  • soľ
  • 50 g tvrdého syra
  • čerstvá bazalka

Postup

Paradajkové pyré rozmiešame v 300 ml studenej vody. Pridáme ošúpané a nadrobno nakrájané paradajky, škoricu, klinčeky, korenie, soľ a pomaly varíme asi 10 minút. Pred podávaním pridáme do polievky nastrúhaný syr a ozdobíme bazalkovými listami.

Polievka z tekvice hokkaido

  • 1 šalotka
  • 1/2 polievkovej lyžice olivového oleja
  • 100 g tekvice hokkaido
  • soľ
  • zmes sušenej zeleniny a korenia
  • muškátový oriešok
  • 50 ml kyslej smotany 
  • 1/2 čajovej lyžičky tekvicového oleja
  • 10 opečených tekvicových jadierok

Postup

Šalotku opražíme na oleji. Tekvicu dobre umyjeme a aj so šupou nakrájame na kocky. Pridáme 300 ml vody, soľ, zmes sušenej zeleniny a korenia a uvaríme domäkka. Pred dovarením ochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom. Uvarenú tekvicu zmixujeme na kašu a premiešame kyslú smotanu. Tekvicový olej a jadierka pridáme do polievky až pred servírovaním.

Pórovo – hubová polievka

  • 50 g póru
  • 50 g čerstvých húb
  • 1/2 polievkovej lyžice oleja
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • mletá červená paprika
  • 1 polievková lyžica petržlenovej vňate

Postup

Pór pokrájaný na kolieska a huby opražíme na oleji. Pridáme soľ, nastrúhaný muškátový oriešok a mletú papriku. Prilejeme 300 ml vody a varíme 15 minút. Napokon dochutíme posekanou petržlenovou vňaťou.

Vajcová polievka

  • 1 čajová lyžička oleja
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1/4 zeleru
  • soľ
  • drvená rasca
  • 1/2 vajca
  • 1 čajová lyžička posekanej pažítky

Postup

Na oleji opražíme nastrúhanú cibuľu. Prilejeme 300 ml vody a pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler. Ochutíme soľou a drvenou rascou a varíme na miernom plameni asi 20 minút. Potom polievku uvedieme do varu a opatrne prilejeme vajce rozšľahané vidličkou a varíme asi minútu. Pred podávaním posypeme pažítkou.

Vývar z hydinového mäsa

  • 100 g hydinového mäsa
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • polievkové ochucovadlo
  • 1/2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1/2 kalerábu
  • 1/4 zeleru

Postup

Mäso rozkrojíme na dva plátky, zalejeme 300 ml vody, osolíme, okoreníme, dochutíme polievkovým ochucovadlom a dáme variť. Keď začne voda vrieť, znížime teplotu a ďalej varíme 20 minút. Potom do vývaru pridáme cibuľu, nakrájanú koreňovú zeleninu a varíme 25 minút.