Hojivý minerál – mangán

Mangán je dôležitý minerál pre ľudské telo. Je nevyhnutný na aktiváciu niektorých enzýmov, využitie bielkovín, tvorbu pohlavných hormónov a spoluzúčastňuje sa na tvorbe krvi. V ľudskom organizme je 10 – 40 mg mangánu, prevažne v kostiach.

Mangán a cukrovka

Diabetici majú v krvi veľmi nízku hladinu minerálov, okrem iného aj mangánu. Mangán sa zúčastňuje na syntéze cukrov a pri jeho nedostatku je poškodená sekrécia inzulínu. Ochrana proti cukrovke je významná aj u dojčiacich žien, u ktorých je hladina mangánu veľmi nízka. Pravdepodobnosť, že dieťa bude diabetické, sa tým zvyšuje.

Mangán a rakovina

Mangán pôsobí preventívne proti niektorým nádorom. Tento stopový prvok slúži na syntézu interferónu – látky, ktorá sa považuje za základnú protilátku proti niektorým druhom nádorov, pretože izoluje a likviduje retrovírusy podporujúce degeneráciu buniek. Mnohé výskumy potvrdili, že ľudia chorí na rakovinu majú v krvi nízku hladinu mangánu.

Mangán a ženy

Dostatočné množstvo mangánu v krvi je dôležité pre zdravé a pevné kosti. Znížená hladina okolo tohto minerálu sa zistila u žien s nižšou hustotou kostí, ktorá zvyšuje riziko vzniku osteoporózy a zlomenín. Je dokázané, že mangán podporuje aj tvorbu materského mlieka a je významným prvkom pre dojčiace ženy.

Ďalší význam

  • zmierňuje toxické účinky zlúčenín, najmä dusičnatých
  • ovplyvňuje metabolizmus vitamínu Ba využívanie vitamínu E
  • podporuje obranyschopnosť organizmu a odolnosť proti chorobám
  • pôsobí ako antioxidant
  • znižuje hladinu škodlivého cholesterolu LDL v krvi
  • podporuje zrážavosť krvi
  • posilňuje rast svalov
  • zúčastňuje sa na tvorbe štítnej žľazy ( tyroxínu )
  • pôsobí proti epileptickým záchvatom
  • pomáha pri hojení rán, najmä po operáciach
  • má pozitívny vplyv na mužskú potenciu
  • spolu so zinkom odstraňuje u starších ľudí senilitu
  • znižuje únavu

Čo narúša mangán a znižuje jeho vstrebávanie ?

Vstrebávanie mangánu znižujú vysoké dávky vápnika, železa a fosforu. Jeho nižšiu absorpciu vyvolávajú aj antibiotiká, nadmerný príjem alkoholu a konzervované potraviny.

Čo uľahčuje vstrebávanie mangánu ?

Zdravý organizmus vstrebáva len asi 3 – 4 % mangánu nachádzajúceho sa v potravinách. Vstrebávanie uľahčujú vitamíny C, B1, E, K a zinok.

Denná dávka mangánu

Dennú potrebu mangánu dospelému človeku zabezpečia napríklad 2 – 3 krajce celozrnného chleba, porcia varených zemiakov alebo varenej nelúpanej ryže, za hrsť alebo lieskových alebo iných orechov, či strúhaného kokosu.

Nadmerná konzumácia mäsa a mlieka vrátane mliečnych výrobkov znižuje hladinu mangánu v organizme.

Ako zistíte nedostatok mangánu ?

Nedostatok mangánu spôsobuje závraty, nesústredenosť, nepozornosť, poruchy pamäti, pomalý rast, kŕče, nevoľnosť, bolesti kĺbov a kožnú vyrážku. Znižuje schopnosť tela odstraňovať prebytočnú glukózu z krvi a spomaľuje sekréciu inzulínu, čím vyvoláva stavy podobné cukrovke. Nedostatok mangánu počas tehotenstva môže spôsobiť poškodenie plodu.

Ako sa prejavuje nadbytok mangánu ?

Príjmom potravy nemožno získať nadmerné alebo toxického množstvo mangánu.

Prírodné zdroje mangánu

Mangán obsahuje celozrnná múka a výrobky z nej, pšeničné klíčky, ovsené vločky, orechy, jarabina, kakao, strukoviny, jedlé gaštany, avokádo, zelená listová zelenina, mandle a vajcový žĺtok.

V krajinách, kde sa pije veľa čaju, príjme organizmus tretinu dennej dávky práve z neho.

Tipy do kuchyne

Vločkové fašírky

  • 200 g ovsených vločiek
  • 200 g mrazenej zeleninovej zmesi
  • 1 – 2 vajcia
  • hladká múka podľa potreby
  • 1 menšia cibuľa
  • cesnak
  • majorán
  • tymian
  • soľ
  • petržlenová vňať
  • pažítka
  • vajce
  • strúhanka na obalenie

Postup

Ovsené vločky zalejeme vodou a necháme aspoň hodinu napučať. Potom ich spolu s uvarenou zeleninovou zmesou, cibuľou a cesnakom rozmixujeme. Pridáme vajce, koreniny, pokrájané vňate, soľ a múku. Všetko dobre premiešame a vytvarujeme fašírky, ktoré obalíme v rozšľahanom vajci a v strúhanke a upečieme na tukom potretom plechu v dobre vyhriatej rúre alebo ich vypražíme.

Domáce müsli

  • 1 balíček ovsených vločiek
  • 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka 
  • 1 – 3 lyžice medu
  • hrozienka 
  • sušené alebo kandizované ovocie
  • lieskové oriešky
  • vlašské orechy
  • slnečnicové semená
  • tekvicové semená

Postup

Na plech potretý olejom rozprestrieme ovsené vločky zmiešané s hrozienkami a ďalšími surovinami a všetko zalejeme mliekom, v ktorom sme rozmiešali med. Pečieme v mierne vyhriatej rúre a často miešame. Do hotovje zmesi môžeme pridať kukuričné lupienky.