Ovocie a zelenina pri chudnutí
Konzervovaná zelenina má nižšiu nutričnú hodnotu ako čerstvá zelenina. Okrem toho, že obsah vitamínov a minerálnych látok je v konzervovanej zelenine nižší, pridaný cukor, ocot alebo olej môže zvýšiť aj energetickú hodnotu.
Pre vysokú energetickú hodnotu sa pri chudnutí neodporúča zelenina konzervovaná v oleji, rovnako ako ani zeleninové pasty, omáčky a bylinkové pestá. Pri redukčnej diéte vždy uprednostnite zeleninu čerstvú a jedlá z nej pripravené. Konzervovanú zeleninu konzumujte len výnimočne a v malých množstvách.
Vitamíny v ovocí a zelenine
Menej ovocia, menej vitamínov ?
Ovocie a zelenina sú výborným zdrojom vitamínov. Obsah vitamínov v ovocí a zelenine závisí od konkrétneho druhu, stupňa zrelosti, spôsobu skladovania a úpravy. Pri redukčnej diéte by sme mali konzumovať viac zeleniny ako ovocia a nebáť sa, že budete trpieť nedostatkom vitamínov. Napríklad, paprika môže obsahovať dva až trikrát viac vitamínu C ako pomaranč a citrón.
Ovocie obsahuje viac cukru, ktorý je rýchlym zdrojom energie. Denne by sme nemali zjesť viac ako 150 gramov menej sladkého ovocia. Z odporúčaných 500 gramov zeleniny na deň, by sme mali zjesť asi 2/3 v surovom stave a zvyšnú tretinu tepelne upravenú.
Tepelná úprava zvyšuje stráviteľnosť zeleniny a využiteľnosť vitamínov a ďalších zdraviu prospešných látok. Napríklad silný antioxidant lykopén v paradajkách je lepšie využiteľný po ich tepelnej úprave. Pri nesprávnom skladovaní a nevhodnej manipulácii sa vitamíny v ovocí aj zelenine strácajú rovnako.
Ovocie radšej doobeda
Ovocie na večeru ?
Ovocie alebo ovocný šalát nie je vhodnou voľbou večere pri chudnutí. Ovocie obsahuje najmä jednoduché cukry, ktoré sú zdrojom energie na okamžité využitie. Potreba rýchlo využiteľnej energie sa na večer znižuje, pretože organizmus sa pripravuje na odpočinok. Ovocie je vhodnejšie konzumovať v dopoludňajších hodinách, v čase biologicky a obyčajne aj fyzicky najvyššej aktivity organizmu.
Lepšou alternatívou večere sú zeleninové jedlá, respektíve zeleninové šaláty v kombinácii s bielkovinou, ako je napríklad chudé mäso, ryby, vajíčka, syr, jogurt a tvaroh s nižším obsahom tuku. Aj sýtivosť takejto večere je oproti ovocnému šalátu výrazne vyššia.
Kombinovanie ovocia a zeleniny
Môže sa ovocie a zelenina jesť súčasne ?
Odporúčania nekonzumovať ovocie a zeleninu súčasne vychádzajú z rôznych alternatívnych zdrojov stravovania, vedecky však nie sú podložené. Zdravý človek môže kombinovať ovocie aj zeleninu podľa svojej chuti. Kombinovanie ovocia a zeleniny má zdravotné a chuťové benefity.
V modernej gastronómii je kombinovanie rôznych druhov ovocia a zeleniny preferované najmä z dôvodu vzniku nových chutí a bohatších chuťových zážitkov. Kombinácie niektorých druhov zeleniny a ovocia sú obľúbenejšie, pretože ich chute sa lepšie dopĺňajú a vzájomne podporujú. Vzájomné kombinácie ovocia a zeleniny môžu zvýšiť využiteľnosť látok, ktoré sa v nich nachádzajú.
Spojenie zeleniny a ovocia prináša aj rozšírenie spektra prijatých minerálnych látok a vitamínov. Čím je pestrejšia skladba ovocia a zeleniny v jedálnom lístku, tým lepšie pre zdravie a bohatosť chutí. Netolerancia ovocia a zeleniny alebo jedál z nich pripravených, môže byť prejavom špecifických zdravotných problémov.