Pamiatky Istanbulu: Miesta, ktoré musíte vidieť

Istanbul rozkladajúci sa na dvoch kontinentoch, je mesto s bohatou históriou a kultúrou. Viete v ňom navštíviť nespočetné množstvo skvostov, ktoré môžete vidieť v každom ročnom období. Prečítajte si náš článok a spoznajte najznámejšie pamiatky, ktoré by ste na svojej dovolenke nemali vynechať.

Hagia Sofia

Hagia Sofia, známa tiež ako Agia Sofia, je jednou z najikonickejších stavieb Istanbulu. Postavená bola v rokoch 532 až 537 na príkaz byzantského cisára Justiniána I. Pôvodne slúžila ako kresťanský chrám, no neskôr bola premenená na mešitu. Táto monumentálna stavba je známa svojou obrovskou kupolou a nádhernými mozaikami, ktoré kombinujú kresťanskú a islamskú kultúru.

Preto, ak plánujete dovolenku v Turecku, určite nevynechajte Istanbul, ktorý skrýva mnoho krásnych miest, ako napríklad aj Hagiu Sofiu. Navštíviť ju môžete kedykoľvek počas otváracích hodín. Vstup do istanbulskej mešity stojí 25 €. Na jej prehliadku sa odporúča vyhradiť si aspoň 30 minút. Tiež nezabudnite, že sa musíte primerane obliecť. Ženy by mali mať pokrývku hlavy a všetci by mali mať oblečené dlhé nohavic.

Modrá mešita

Modrá mešita, oficiálne známa ako Mešita sultána Ahmeda I., je jednou z najvýznamnejších miest v Istanbule. Postavená bola medzi rokmi 1609 a 1616 a známa je svojimi šiestimi minaretmi a nádhernou modrou dlažbou, ktorá pokrýva jej interiér. Modrá mešita je aj dnes aktívnym miestom modlitieb, ale zároveň je otvorená aj pre turistov, ktorí chcú obdivovať jej krásu a pokoj. Nachádza sa neďaleko Hagie Sofie, jej návšteva je zadarmo, avšak starostlivo si ju naplánujte, pretože mešitu je možné navštíviť iba mimo času modlitieb.

Galatská veža

Galatská veža je ďalšou dominantou Istanbulu. Postavená bola v roku 1348 počas vlády Janovskej republiky a slúžila ako súčasť obranného systému. Veža je vysoká 67 metrov a ponúka panoramatický výhľad na mesto. V priebehu svojej histórie bola využívaná ako pozorovateľňa, maják a dokonca aj ako väzenie. Dnes je populárnou turistickou atrakciou, kde si návštevníci môžu vychutnať nádherný výhľad na mesto.

Vstup do nej stojí 30 € a po zostupe z nej môžete prejsť k tamojšiemu zálivu Zlatý roh, cez ktorý bol postavený most Galata Köprüsü. Preslávený je tým, že rybári chytajú ryby priamo z neho a ich úlovky sú ihneď spracované v blízkych reštauráciách.

Palác Dolmabahçe

Palác Dolmabahçe je synonymom osmanského luxusu a elegancie. Nachádza sa na brehu Bosporu a bol postavený v rokoch 1843 až 1856 na príkaz sultána Abdülmecida I. Tento palác slúžil ako hlavné sídlo osmanských sultánov a je známy svojím západným architektonickým štýlom, ktorý kombinuje barokový, rokokový a neoklasicistický dizajn. Dolmabahçe je tiež známy svojimi bohatými interiérmi, vrátane slávnostnej haly s jedným z najväčších lustrov na svete, vyrobeným z krištáľu od firmy Baccarat. Palác je otvorený okrem pondelka od 9:00 do 17:30 a cena vstupného je približne 30 €. 

Ďalšie pamiatky v Istanbule

Veľký bazár – Jeden z najväčších a najstarších krytých trhov na svete, ktorý má viac ako 58 krytých pasáží. Môžete tu nájsť všetko od tradičných tureckých kobercov až po šperky, keramiku či koreniny.

Park Emirgan – Ide o jeden z najväčších verejných parkov v Istanbule. Známy je svojimi krásnymi záhradami, rybníkmi a počas jari aj tulipánovými festivalmi.

Archeologické múzeum v Istanbule – Toto múzeum je domovom jednej z najväčších zbierok starovekých artefaktov na svete, vrátane predmetov z Mezopotámie, Egypta a antického Grécka.Rumeli Hisari – Stredoveká osmanská pevnosť sa nachádza na európskom brehu Bosporu, ktorú nechal postaviť sultán Mehmed II. Dnes je to múzeum a miesto, kde sa konajú kultúrne podujatia.

Zdroj foto: Unsplash