Ako vybrať elektrobicykel?

Ak rozmýšľate nad kúpou elektrického bicykla, rozhodne by ste to mali urobiť! Avšak skôr, než si ho budete naplno užívať so všetkými jeho výhodami, musíte si správne vybrať. A to môže predstavovať problém. Asistencia, batéria, dojazd, motor, výkon. Žargón spojený s elektrobicyklami sa vám môže zdať príliš komplikovaný. V tomto článku sa pokúsime zodpovedať na otázky, ktoré by vás mohli zaujímať, ak premýšľate o kúpe elektrobicykla.

PREČO SI MÁM KÚPIŤ ELEKTROBICYKEL?

Bicyklovanie je dobré pre fyzické zdravie, mentálne zdravie ale aj pre životné prostredie. Chcete prebicyklovať dlhé vzdialenosti, trasy s prudkými stúpaniami, chcete objaviť radosť z horskej cyklistiky alebo neznášate dopravné zápchy? Elektrobicykle sú ideálnym riešením. A nemyslite si, že keď budete používať elektrobicykel, nepôjde o šport. Na aktiváciu asistencie musíte šliapať do pedálov. Menej sa však unavíte a aj spotíte.

AKÝ TYP ELEKTROBICYKLA SI VYBRAŤ?

Mestské elektrobicykle

Pohybujete sa denne po meste na bicykli? Ak sa chcete vyhnúť tomu, že do práce alebo na stretnutie s priateľmi budete prichádzať spotený a zadýchaný, odporúčame vám mestský elektrický bicykel. Tento typ elektrobicykla je vhodný napríklad aj pre seniorov, ktorý ho môžu využiť na malé nákupy, návštevu alebo krátky cyklo výlet.

Skladacie elektrobicykle

Kombinujete jazdu na bicykli s mestskou hromadnou dopravou? Bývate v byte a nemáte dostatok miesta na zaparkovanie bicykla? V tom prípade vám odporúčame skladací elektrobicykel, ktorý nezaberie tak veľa miesta ako napríklad horský elektrobike.

Horské elektrobicykle

Ak potrebujete všestranný bicykel, ktorý sa dá používať na dochádzanie do práce počas týždňa a na turistiku cez víkend, v tom prípade vám odporúčame horský elektrobicykel. Stane sa vašim každodenným parťákom, vďaka ktorému budete môcť objavovať krásy prírody či bez problémov jazdiť do kopcov.

AKÝ MOTOR JE NAJLEPŠÍ?

Motor predstavuje srdce elektrického bicykla. Otázkou teda zostáva: mám si vybrať elektrobicykel s motorom umiestneným v zadnej časti bicykla, s tzv. nábojovým motorom alebo s motorom umiestneným v strednej časti bicykla, teda s motorom so stredným pohonom? Medzi výhody elektrobicyklov s motorom umiestneným v jeho zadnej časti patrí nižšia obstarávacia cena, jednoduchý servis, okamžité zrýchlenie. Medzi nevýhody zasa patrí vyššia zaťaženosť bicykla v zadnej časti, čo vedie k menej plynulému dávkovaniu výkonu motora. Po tomto type by ste mali siahnuť v prípade, že plánujete jazdiť iba v miernom teréne a v prípade, že nebudete často využívať asistenciu motora. Medzi výhody elektrobicykla s motorom umiestneným v strednej časti bicykla patrí optimálne rozloženie váhy, presné dávkovanie výkonu bicykla a plynulý prejav motora. Hlavnou nevýhodou je vyššia cena bicykla.

AKÝ VÝKON POTREBUJEM?

Dva motory s rovnakým výkonom môžu byť veľmi odlišné. Aby sme mohli zmerať ich hrubý výkon, a teda ich schopnosť zrýchliť, musíme vziať do úvahy krútiaci moment vyjadrený v newtonoch na meter (Nm). Motor schopný dosiahnuť 80 Nm zabezpečí športové zrýchlenie aj v strmom teréne. Bicykel so 40 Nm bude zrýchľovať pomalšie a v kopcoch bude menej dynamický. Väčšina výrobcov uvádza aj maximálnu úroveň asistencie, ktorú možno predpokladať v závislosti od zvoleného režimu (eco, sport, turbo, boost atď.). Táto hodnota je vyjadrená v percentách výkonu vyvinutého cyklistom. Pri niektorých výkonných motoroch, najmä pri horských bicykloch, môže presiahnuť 400 %. Hmotnosť motocykla a jazdca má tiež značný vplyv na celkový výkon.

AKÚ BATÉRIU SI VYBRAŤ?

Batéria je životnou silou elektrobicykla. Kapacita batérie určuje dojazd bicykla, ktorý sa líši podľa rôznych kritérií. Spomenúť môžeme hmotnosť jazdca, bicykla a všetkého vybavenia (brašne, batožiny, detskej sedačky ), ktoré sa na bicykli prepravuje, prejdenú trasu vrátane sklonu. Dojazd ovplyvňuje aj počasie (vietor, dážď, chlad, slnko), mechanický stav bicykla (tlak v pneumatikách, prevodovka) či štýl šliapania (znalosť bicykla, nadmerné brzdenie). Kapacita batérie sa vyjadruje vo watthodinách (Wh). Čím vyšší je prúd v ampéroch (Ah), tým dlhšia je životnosť batérie. Čím vyššie je napätie vo voltoch (V), tým ľahšie sa zdolávajú kopce. V závislosti od bicykla môžu byť batérie umiestnené rôzne, najmä na nosiči batožiny alebo na spodnej rúre.

AKO RÝCHLO A AKO ĎALEKO MÔŽEM NA ELEKTROBICYKLI JAZDIŤ?

Je dôležité si uvedomiť, že elektrobicykle sú stále bicykle. Asistencia vám iba dopomáha, bicykel sa nepohybuje dopredu sám od seba. Aby ste sa pohli, musíte šliapať do pedálov. Možné je jazdiť aj bez elektrickej asistencie. Hmotnosť elektrobicykla je však väčšia, a to je pri bicyklovaní citeľné. Na elektrobicykli sa motor vypína pri rýchlosti 25 km/h a tiež akonáhle prestanete šliapať do pedálov. Dojazd sa pohybuje od 20 km v prípade skladacích bicyklov až po maximálne 110 km v prípade mestských elektrobicyklov. V prípade horských elektrobicyklov sa dojazd meria v čase, nie v kilometroch, pretože veľký vplyv na dojazd má sklon, stav ciest a štýl jazdy.

AKÁ JE CENA ELEKTRICKÉHO BICYKLA?

Aký rozpočet by ste si mali vyčleniť na elektrobicykel? Samozrejme, všetko závisí od úrovne technickej vyspelosti bicykla. Elektrobicykel s motorom v strednej časti rámu bude drahší ako s motorom v zadnom náboji kolesa. Batéria s výkonom 500 W bude drahšia ako batéria s výkonom 380 W. Dôležité je zvážiť, čo od svojho budúceho elektrobicykla požadujete. Podľa toho sa bude pohybovať jeho cena. “Či už hľadáte elektrobicykel na dochádzanie do mesta alebo horský, tak cena začína približne od 800 EUR.” hovorí špecialista na bicykle z obchodu DOMOSS.sk.

AKO SA MÁM O ELEKTRICKÝ BICYKEL STARAŤ?

Správna starostlivosť o bicykel je nevyhnutná na predĺženie jeho životnosti. Kombinácia vody a elektriny sa môže zdať nebezpečná, avšak moderné elektrobicykle sú výnimkou. Sú prispôsobené napríklad aj na jazdu do daždivého počasia a tak sa stane, že po návrate z ciest je náš bicykel špinavý napríklad od blata. V tom prípade je nutné ho umyť. V prvom rade, ak je to možné, odmontujte batériu. Potom už len bicykel jemne umyte napríklad pomocou špongie a vody. Nepoužívajte však silný prúd vody, ktorý by mohol trvalo poškodiť niektoré komponenty. Nezabudnite elektrobicykel dôkladne vysušiť handričkou a reťaz namazať vhodným mazivom.

Na záver

Elektrobicykel je stále bicykel, a preto podľa pravidiel cestnej premávky môžu používatelia používať cyklotrasy a nie sú povinní nosiť cyklistickú prilbu, hoci my vám to z hľadiska vlastnej bezpečnosti odporúčame.

Zdroj foto: Unsplash