Späť do školy – nákupný zoznam nielen pre prvákov

Nákup školských potrieb je každoročnou rutinou, ktorá si vyžaduje určitú prípravu. Dôležité je nezabudnúť na nič podstatné, čo by mohlo dieťaťu počas školského roka chýbať. Správne zvolené pomôcky uľahčia deťom nielen učenie, ale aj spríjemnia ich školské dni. Náš malý nákupný zoznam bude pre vás inšpiráciou pre úspešný vstup vášho dieťaťa do nového školského roka.

Praktická a ergonomická školská taška

Prvou a tiež najdôležitejšou vecou na nákupnom zozname pred nástupom do školy je školská taška. Pre prvákov je obzvlášť dôležité vybrať tašku, ktorá je ergonomická, aby chránila detský chrbát. Taška by mala byť ľahká, ale zároveň dostatočne pevná. Uvedomte si, že dieťa bude školskú tašku používať každý deň a nosiť v nej ťažké učebnice a zošity, a preto je pevný materiál kľúčový. Pri výbere tašky dbajte aj na prítomnosť reflexných prvkov, ktoré zvyšujú bezpečnosť dieťaťa na ceste do školy. Pre väčších školákov môžete kúpiť školský batoh. Vždy si overte, či má taška dostatok priečinkov na organizáciu školských pomôcok a iných drobností.

Kompletné písacie potreby

Každý školák potrebuje kvalitné písacie potreby. Pre prvákov sú vhodné trojhranné ceruzky, ktoré napomáhajú správnemu úchopu. Na váš nákupný zoznam patria aj perá, opäť dajte prednosť ergonomickému tvaru. K písacím potrebám priadajte fixky, zvýrazňovače a popisovače. Okrem písacích potrieb nezabudnite dokúpiť gumu, strúhadlo a farebné ceruzky na hodiny výtvarnej výchovy. Kam všetky tieto pomôcky uložíte? No predsa do farebného peračníka.

Rôzne druhy zošitov

Zošity sú neodmysliteľnou súčasťou každodenného školského života. Pre prvákov sú najvhodnejšie zošity s vysokými riadkami, ktoré uľahčujú písanie prvých písmen. S pribúdajúcimi ročníkmi sa mení aj formát a štýl zošitov – od linajkových cez štvorčekové až po čisté, ktoré slúžia na kreslenie a geometrické úlohy. Nezabudnite ani na farebné obaly na zošity a učebnice, ktoré ich ochránia pred poškodením a uľahčia hľadanie správneho zošita v školskej taške. Do zásoby dokúpte balíček čistých papierov na kreslenie alebo vytváranie projektov.

Rozmanité školské pomôcky

Okrem základných písacích potrieb bude vaše dieťa potrebovať rozmanité pomôcky do školy, ktoré sú nevyhnutné pre odborné predmety. Pre hodiny geometrie sa určite zíde pravítko, uholník a kružidlo. Nožnice a lepidlo sú dôležitou pomôckou pri výtvarnej výchove alebo technických prácach. Pastelky, fixky a vodové farby podporia kreativitu. Starší žiaci budú potrebovať kalkulačku, najmä ak sa začínajú učiť zložitejšie matematické operácie.

Desiatové boxy a fľaše na vodu

Nielen o vyučovaní je školský deň. Počas prestávok je čas na malé občerstvenie, ktoré si dieťa do školy odnesie v boxe. Zdravá desiata dodá deťom energiu na učenie a poobedňajšiu hru. Aby bola desiata čerstvá a hygienicky uskladnená, je potrebné do výbavy dokúpiť desiatový box. Desiatové boxy majú rôzne veľkosti, tvary a dizajny, ktoré budú deti zbožňovať. Spolu s boxom je vhodné zakúpiť aj fľašu na vodu, musí byť ľahká a zároveň odolná proti vyliatiu.

Tipy na záver: Na zoznam školských potrieb patria ďalšie doplnky, ktoré deťom pomôžu uľahčiť školský život. Napríklad vreckovky, obal na preukaz žiaka a vrecko na telesnú výchovu. Nezabudnite ani na pohodlnú obuv a oblečenie na vyučovanie, tenisky a športové odevy na telesnú výchovu. Starším žiakom sa zídu organizéry na rozvrh hodín alebo poznámkové bloky na zapisovanie úloh a dôležitých dátumov.

Zdroj foto: Freepik