Zbaví vás okuliarov, aj ušetríte: Laserové operácie sú riešenie aj pre vašu peňaženku

Mnohí krátkozrakí či ďalekozrakí ľudia sa túžia zbaviť obmedzení, ktoré so sebou prinášajú dioptrie a nosenie okuliarov či kontaktných šošoviek. Od bezpečnej, rýchlej a bezbolestnej laserovej operácie očí ich však odrádza obava, že si ju nebudú môcť dovoliť.

Laserová operácia na odstraňovanie dioptrií je finančne náročnejší zákrok, ktorý poisťovne bežne v plnej výške bežne nepreplácajú. Kvalitné laserové operácie na odstránenie dioptrií na renomovaných očných klinikách sa pritom môžu vyšplhať až do výšky takmer dvetisíc eur.

Chceme, aby bola operácia očí laserom dostupná naozaj pre každého. Preto sa snažíme pacientom vychádzať v ústrety a na našich klinikách ponúkame možnosť financovať laserovú operáciu očí pomocou splátkového kalendára. Výšky a intervaly splátok si pritom pacient môže u nás dohodnúť individuálne tak, aby to bolo pre neho komfortné,“ vysvetľuje MUDr. Pavol Veselý z VESELY Očná Klinika, ktorá má pobočky v Bratislave, Košiciach, Poprade a najnovšie v Žiline.

Sú okuliare a šošovky naozaj lacnejšie?

Investovať do laserovej operácie očí jednorazovo alebo na splátky sa vám však oplatí. Dodáte svojmu životu nepoznanú kvalitu a slobodu a konečne si ho budete užívať naplno. A nielen to, ešte aj ušetríte. Kvalitné okuliare často stoja stovky eur a s najväčšou pravdepodobnosťou vám vydržia maximálne desať rokov. Hrozí im opotrebovanie či polámanie rámov, poškodenie skiel či strata. Časom sa vám môže zmeniť veľkosť dioptrií, takže bude potrebné vymeniť sklá, prípadne budete potrebovať ďalšie okuliare (ak máte po 40-tke), a to tiež nie je práve lacná záležitosť.

Môže sa zdať, že kontaktné šošovky sú lacnejší variant, lekári však varujú pred ich pričastým používaním. Mali by byť len doplnkom k dioptrickým okuliarom, ich nadmerné používanie totiž môže z dlhodobého hľadiska viesť k rôznym zdravotným rizikám.

Ak potrebujete nosiť kontaktné šošovky častejšie, napríklad kvôli pravidelnému športu, odporúčam siahnuť po jednodňových, ktoré máte na očiach len 24 hodín a potom ich zahodíte. Z hľadiska hygieny sú najbezpečnejšie, no nie sú najlacnejšie a ani najekologickejšie,” hovorí MUDr. Veselý.

Keď si vypočítate, koľko ročne miniete na kontaktné šošovky a roztoky, pravdepodobne zistíte, že z dlhodobého hľadiska sa vám laserová operácia skutočne oplatí najviac.

Mnohí pacienti, ktorí laserovú operáciu očí na odstránenie krátkozrakosti, ďalekozrakosti či astigmatizmu absolvovali, sa zhodujú, že jej skutočné výhody sú nevyčísliteľné.

Zdroj foto: Unsplash