Výhody a nevýhody používania mobilných terminálov pre malých živnostníkov

Podnikanie nie je prechádzka ružovou záhradou a niekedy má predajca len jednu šancu osloviť zákazníka a motivovať ho k nákupu. Aj ten najsamostatnejší zákazník však niekedy nemá pri sebe hotovosť. Ak si zaobstaráte mobilný terminál, zvýšite predaje, zlepšíte zákaznícku skúsenosť a môžete byť o krok vpred pred konkurenciou. Poznáte výhody a nevýhody mobilných terminálov?

Akýkoľvek platobný terminál môže zvýšiť zisk, pretože prirodzene rozširuje možnosti platenia za nákupy a služby. Okrem klasických statických terminálov máte možnosť vybaviť svoj podnik prenosným, t. j. mobilným terminálom alebo terminálom v mobile. Pre účely tohto článku sa zameriame na tieto prenosné zariadenia, ktoré budeme súhrnne označovať ako mobilné terminály.

Výhody používania mobilných platobných terminálov

Pri obstarávaní novej technológie pre vašu firmu sa nemusíte obávať. Klady výrazne prevažujú nad zápormi, takže sa môžete tešiť na:

  • Mobilita a flexibilita. Prijímajte platby kedykoľvek a kdekoľvek. Prenosné platobné terminály umožňujú prijímať platby mimo stien prevádzok, t. j. na trhoch, festivaloch, pri poskytovaní služieb u zákazníka alebo kdekoľvek inde v teréne.
  • Jednoduchá integrácia. Moderné mobilné terminály sú malé zariadenia, ktoré nezaberajú takmer žiadny priestor. Môžu mať dokonca podobu špeciálnej aplikácie, ktorá z vášho smartfónu urobí platobný terminál. Takéto riešenie umožňuje rýchle uvedenie do prevádzky bez zložitých technických riešení a nie je potrebné „ťahať“ so sebou do terénu ďalšie zariadenia.
  • Zlepšenie skúseností zákazníkov. Koľkokrát sa vám stalo, že sa zákazník pri pokladni otočil na päte, pretože pri sebe nemal hotovosť, ale len platobnú kartu? S mobilným terminálom sa vám to už nikdy nestane. Prijímanie kreditných kariet zvýši váš predajný potenciál. Mobilné terminály umožňujú prijímať širokú škálu platobných metód, t. j. nielen bezkontaktné platby kartou, ale umožňujú aj platby prostredníctvom elektronických peňaženiek vrátane stravovacích poukážok, vernostných, palivových a iných kariet. Zvýšte spokojnosť svojich zákazníkov a umožnite bezhotovostné platby.
  • Bezpečnosť platieb. Mobilné terminály spĺňajú všetky bezpečnostné normy na spracovanie bezhotovostných transakcií. Platby sú šifrované a vďaka tokenizácii, ktorá chráni citlivé bankové údaje zákazníkov, si zariadenia nemôžu navzájom prenášať informácie o platobnej karte alebo bankovom účte.
  • Zjednodušte si účtovníctvo. Mobilné terminály môžete prepojiť so svojím pokladničným systémom. Uľahčujú sledovanie transakcií a zjednodušujú vedenie účtovníctva.

Nevýhody mobilných terminálov

Nič nie je také ružové, preto je tu niekoľko „ale“ mobilných terminálov:

  • Náklady na obstaranie a prevádzku. Za mobilné terminály môžete platiť mesačný paušálny poplatok a poplatky za transakcie sú nevyhnutným nákladom. Ich výšku určuje poskytovateľ terminálu.
  • Závislosť od batérie a signálu Mobilné terminály, rovnako ako akékoľvek iné elektronické zariadenie, vyžadujú nabitú batériu a spoľahlivé internetové pripojenie. V oblastiach so slabým pokrytím alebo výpadkami pripojenia môžete mať problémy s prijímaním platieb.

Napriek drobným nevýhodám a mnohým mýtom sa mobilné platobné terminály oplatí používať. Značne zákazníkom uľahčujú nakupovanie a v konečnom dôsledku aj podnikanie vám, malým a veľkým živnostníkom.

Zdroj foto: DC Studio / Adobestock.com