Doplnky do malého bytu – ako zariadiť priestor?

Zariadenie malého bytu môže byť pre mnohých ľudí výzvou. Je potrebné dbať na to, aby ste to s počtom doplnkov a veľkosťou nábytku nepreháňali, pretože môžu preplniť malý priestor. Základom je využiť každý centimeter a vybrať multifunkčný nábytok a praktické doplnky, ktoré priestor nielen ozdobia, ale aj zorganizujú. Ako teda zariadiť priestor?

Najdôležitejšie informácie o zariaďovaní malých bytov

V malých bytoch sa oplatí zvoliť minimalizmus. Príliš veľa doplnkov môže spôsobiť, že interiér bude preplnený. Namiesto toho je vhodné zvoliť praktické doplnky, ktoré zároveň dobre poslúžia ako dekorácie. Pokiaľ ide o nábytok, najlepšie je vybrať si multifunkčný nábytok. Príkladom je pohovka, ktorá sa zmení na posteľ, konferenčný stolík s dodatočným úložným priestorom alebo posteľ so zásuvkami. Skvelou voľbou do obývačky sú rohové sedačky so zabudovaným úložným priestorom alebo knižnice, ktoré môžu slúžiť ako kvetináč. V kuchyni sa oplatí vybrať nábytok s výsuvnými doskami a v kúpeľni vysoké úzke skrinky a zrkadlá so zabudovaným osvetlením. Tento typ riešenia šetrí miesto a zároveň zlepšuje funkčnosť. 

V malých bytoch by malo byť cieľom optické zväčšenie priestoru. Tento efekt možno dosiahnuť pomocou jasných farieb a zrkadiel. Svetlé steny, podlahy a nábytok opticky zväčšujú priestor. Na druhej strane strategicky umiestnené zrkadlá nielenže dodajú priestoru hĺbku, ale aj rozjasnia interiér tým, že odrážajú prirodzené svetlo. Dobrým nápadom sú aj ažurové panely alebo paravány, ktoré pomáhajú rozdeliť priestor a zároveň poskytujú dojem ľahkosti.

Aké príslušenstvo sa hodí do malého bytu?

Pokiaľ ide o doplnky, je vhodné držať sa jedného pravidla – dekorácie by nemali zaberať cenné miesto. Preto sa odporúčajú akékoľvek dekorácie na stenách, mäkké koberce alebo dekoračné vankúše. Steny sa oplatí využiť aj na inštaláciu políc alebo skriniek, ktoré pomôžu usporiadať priestor. Aké prvky si môžete vybrať?

Zrkadlá – spôsob, ako oživiť váš interiér

Zrkadlá sú skvelým doplnkom malých bytov z viacerých dôvodov. Po prvé, opticky zväčšujú priestor. Ak je zrkadlo umiestnené na správnom mieste (napr. v blízkosti okna), odráža svetlo a obraz miestnosti, čím vytvára ilúziu väčšieho priestoru. Po druhé, zrkadlá zvyšujú množstvo prirodzeného svetla v byte. Tým, že odrážajú slnečné lúče, rozptyľujú ich po celom interiéri, vďaka čomu je svetlejší a prívetivejší. Na druhej strane, svetlé interiéry sú vnímané ako priestrannejšie a otvorenejšie, čo je dôležité najmä v malých bytoch.

Ďalšou výhodou zrkadiel je ich schopnosť dodať interiéru hĺbku. Zrkadlo umiestnené na konci chodby alebo v tmavom kúte môže „otvoriť“ priestor a dať mu nový rozmer. Okrem toho sú to elegantné dekoratívne prvky, ktoré môžu byť ústredným bodom aranžmánu. Výber zrkadiel so zaujímavými rámami dodá miestnosti charakter a štýl a zároveň nezaberie drahocenný priestor. Tieto doplnky sa dajú použiť aj na rozdelenie priestoru v malých bytoch.

Dekoratívne vankúše a závesy – spôsob, ako oživiť interiér

Vankúše a závesy dodávajú pohodlie a útulnosť bez toho, aby zaberali cenný priestor. Dajú sa ľahko meniť, čo umožňuje pravidelné osviežovanie interiéru bez veľkých nákladov. Vďaka rôznym farbám, vzorom a textúram ich možno ľahko prispôsobiť štýlu bytu a ostatnému zariadeniu.

Je dobré vedieť, že závesy môžu opticky zväčšiť priestor, najmä ak sú svetlé alebo majú vertikálne pruhy, pretože potom vytvárajú ilúziu vyšších stropov. Okrem toho závesy pomáhajú regulovať množstvo svetla prenikajúceho do interiéru. Poskytujú tiež pocit súkromia a dodatočnú zvukovú izoláciu. Závesy a vankúše môžete prispôsobiť ročnému obdobiu a aktuálnym trendom.

Nástenné maľby – dekorácia pre každý interiér

Obrazy sú jedným z najlepších lákadiel pre malé byty, pretože nezaberajú miesto na podlahe ani na nábytku. Zároveň môžu opticky zväčšiť priestor, najmä ak si vyberiete také s perspektívou alebo v svetlých farbách, ktoré interiéru dodajú hĺbku a ľahkosť. Veľmi dobre fungujú ornamenty v minimalistickom štýle, abstraktné kompozície, jemné krajinky alebo moderná grafika. Výbornou voľbou sú aj obrazy s vertikálnou orientáciou, ktoré opticky predlžujú steny, a obrazy s kvetinovými motívmi, ktoré vnášajú prvok prírody a sviežosti.

Samozrejme, tieto prvky by mali ladiť s ostatným zariadením, aby pôsobili súdržne a esteticky. Rámy môžu byť neutrálne alebo zladené s dominantnými farbami interiéru, čo ešte viac zvýrazní ich eleganciu. V malých bytoch dobre fungujú aj galérie zložené z menších obrazov. Takéto usporiadanie určite osloví tých, ktorí majú chuť na kreatívne usporiadanie.

Okrem vyššie uvedených doplnkov sa oplatí investovať aj do rastlín v kvetináčoch. Oživia a osviežia každý interiér. Do malých bytov je najlepšie vybrať malé druhy alebo závesné rastliny, ktoré sa dajú umiestniť na police alebo k oknu. Hodiť sa vám budú aj rôzne typy krabíc, košíkov alebo vešiakov. Pomáhajú udržiavať poriadok a čo najlepšie využívať dostupný priestor. Možno ich umiestniť do skríň, pod posteľ alebo na police. V každom prípade sa bez ohľadu na typ dekorácie oplatí dodržiavať zásadu „menej je viac“. Vďaka tomu bude priestor funkčný, estetický a harmonický.

Zdroj foto: Agata SA